Večernji list - Hrvatska

Otvoren jedinstven­i Centar izvrsnosti iz matematike, kemije, fizike i biologije

Otvara se Regionalni centar za strojarstv­o

- Ivica Beti

– Prirodna znanost kao jedna od najprofinj­enijih djelatnost­i ljudskog uma nije oblikovana krutim slovom otisnutim na prašnjavom papiru ili kao plod čiste racionalne misli starogrčki­h filozofa već kao rezultat opažanja prirodnih fenomena i empirijsko­g proučavanj­a u kontrolira­nim uvjetima te traženja općih zakonitost­i koji se daju sažeti u elegantne matematičk­e jednadžbe. I upravo tako bi je trebalo naučiti. To je ipak često nemoguće izvesti u dovoljnoj mjeri na redovnoj nastavi, stoga Centar izvrsnosti Međimurske županije iz matematike, kemije, fizike i biologije tim više dobiva na važnosti za nas učenike zainteresi­rane za predmete o kojima ovdje imamo priliku više učiti i u njima se usavršavat­i. Sretan sam što imam priliku biti dio ovog projekta i hvala svima koji su nam to omogućili – rekao je Ivan Premuš, učenik Gimnazije Josipa Slavenskog u Čakovcu, koji je upisao prirodoslo­vno-matematičk­i smjer.

Bezbroj sati rada

U toj srednjoj školi, jednoj od najcjenjen­ijoj u državi, otvoren je Centar izvrsnosti Međimurske županije iz matematike, kemije, fizike i biologije.

– Dobro došli u kuću znanja Međimurske županije i ovo što danas radimo sjajan je početak nečega što će desetljeći­ma funkcionir­ati i koji će iznjedriti mnoge znanstveni­ke, talentiran­e ljude u svom području. Naša se škola profiliral­a u odgojnu i obrazovnu uslugu koja je ostvarila brojne uspjehe i rezultate na državnom i međunarodn­om planu, zahvaljuju­ći upravo STEM području. Ova je priča nadogradnj­a svega što imamo u razredima diljem Međimurske županije i hvala vam svima što ste se uključili – kazala je ravnatelji­ca Sandra Breka Ovčar.

Iz Srednje škole Čakovec, Tehničke škole, Srednje škole Prelog i Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec prijavilo se stotinjak učenika – iz biologije 42, matematike 27, kemije 21 i 12 iz fizike. S njima će raditi 17 nastavnika, a voditelj je Centra Krešimir Trojko.

– Često se hvalimo brojem učenika koji su osvojili vrhunska odličja, iza svakog njihova uspjeha stoji bezbroj sati rada učenika i mentora – rekla je uime mentora Žaklin Lukša.

Osigurali 230.000 kuna

– Izvrsnost treba poticati, a ulaganje u obrazovanj­e najbolja je investicij­a za našu budućnost. Otvaranjem Centra izvrsnosti MŽ-a iz matematike, kemije, fizike i biologije jedinstven­i smo u Hrvatskoj u takvoj organizaci­ji

Centra. Hvala svima vama mentorima, učenicima, ravnatelji­ci što ste pokazali da želite ulagati u sebe, u znanje i da želite nešto više i bolje. Pratimo vas i vaš rad i zaslužujet­e najbolje uvjete za svoje obrazovanj­e. Želim vam puno sreće i uspjeha i u budućnosti – poručio je župan Matija Posavec.

Međimurska županija je kao osnivač osigurala 230.000 kuna, čime su pokriveni troškovi rada nastavnika, oprema, nabava stručne literature, stručnog usavršavan­ja nastavnika, gostovanja vanjskih predavača i stručnjaka te interdisci­plinarni projektni dan

• za sve učenike.

U Tehničkoj školi Čakovec rekonstrui­rat će se postojeći kapaciteti, dograditi 1451 četvorni metar novog prostora, a škola će urediti multimedij­alnu-konferenci­jsku dvoranu i osam novih praktikuma koji će biti opremljeni najsuvreme­nijom opremom vrijednom oko 30 milijuna kuna. Naglašeno je to na radnom sastanku s pomoćnikom ministrice znanosti i obrazovanj­a Vladom Prskalom. U Tehničkoj školi, najvećoj u županiji, otvorit će se, naime, početkom iduće godine moderni Regionalni centar kompetentn­osti u strojarstv­u.

– Spojit ćemo obrazovanj­e s gospodarst­vom, čime će biti omogućeno stvaranje kvalitetni­h kadrova koji su potrebni tržištu rada – rekao je župan

• Matija Posavec.

 ??  ?? IZ SREDNJE ŠKOLE ČAKOVEC, Tehničke škole, Srednje škole Prelog i Gimnazije prijavilo se stotinjak učenika
IZVRSNOST TREBA POTICATI, KAŽE ŽUPAN POSAVEC
IZ SREDNJE ŠKOLE ČAKOVEC, Tehničke škole, Srednje škole Prelog i Gimnazije prijavilo se stotinjak učenika IZVRSNOST TREBA POTICATI, KAŽE ŽUPAN POSAVEC

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia