Večernji list - Hrvatska

Mnogo se smeća guralo pod tepih zbog rezultata

- Edi Džindo

Trese li se trenerski stolac Niki Kovaču? Pitanje je to koje se postavi nakon svakog Bayernova kiksa, naročito u njemačkim i hrvatskim medijima, no ovog puta to je pitanje mnogo više od novinarsko­g “nabrijavan­ja”. Bayern je u subotu proživio svoj najteži ligaški poraz u posljednji­h deset godina. Posljednji put ovako je Bavarce ponizila ona sjajna generacija Wolfsburga predvođena Edinom Džekom i Grafiteom u proljeće 2009. godine, no tada je Wolfsburg bio najbolja momčad lige i u konačnici prvak, dok je Bayern (Rensing, Lell, Breno, Ottl...) kadrovski bio vrlo slab za svoje pojmove. Sada je Bayern, inače glavni favorit za naslov prvaka, izgubio 5:1 od Eintrachta koji je ovog ljeta prodao svoje najbolje pojedince (Jović, Rebić, Haller) i koji je u predviđanj­ima onih najambicio­znijih pretendent za mjesto u Europskoj ligi.

Ni sjajni Lewa ne spašava

Kako objasniti takav potop? Možda se može objasniti crvenim kartonom Jeromea Boatenga u 9. minuti susreta? Ipak ne, jer i sam Kovač u taj alibi ne vjeruje.

– Ne možeš ovdje izgubiti s 5:1, pa ni s 10 igrača.

Možda je u igri odlično poznavanje Kovačeve taktike budući da je većinu sadašnjih Eintrachto­vih igrača trenirao? Teško je reći da je i to razlog, budući da je Kovačev Bayern u posljednje četiri ligaške

“Ne znam, vi znate bolje. Kako bih trebao išta znati nakon ove utakmice?” o svojem poslu rekao je Kovač nakon poraza (5:1) kod Eintrachta utakmice skupio tek jednu pobjedu i jedan remi, a nije igrao, istini za volju, protiv velikana Bundeslige (Hoffenheim, Augsburg, Union, Eintracht). Od 12 “sigurnih” bodova koje je tu trebao upisati, Bayern je skupio tek četiri.

I, pazite, sve to dok Robert Lewandowsk­i igra u formi života i zasad je najbolji napadač svijeta u sezoni. U 15 nastupa za prvake Poljak je poentirao čak 21 put.

Hummelsov odlazak šteti

Efikasnost nije problem jer Bayern je najefikasn­ija momčad Bundeslige i Lige prvaka, problem je obrana. Odlazak Matsa Hummelsa drastično je utjecao na brojke zadnje linije. Primili su najviše pogodaka (16) u gornjem domu Bundeslige nakon deset kola. Za primjer, sedmi Wolfsburg (8) i deveti Schalke (9) primaju upola manje, odnosno gotovo upola manje pogodaka. Valja dodati i da prvaci Njemačke već osam utakmica u nizu nisu sačuvali praznu mrežu.

– Mnogo smeća guralo se pod tepih zbog dobrih rezultata. Vrijeme je da se taj tepih odmota i da netko preuzme odgovornos­t. Mogao bi i Kovač, koji sigurno i sam zna da mu je pozicija trenera vrlo uzdrmana – piše njemački Kicker.

A njemački Bild piše da je čelništvo Bayerna dalo Kovaču još dvije utakmice prilike na Allianz Areni prije eventualno­g sastanka. U srijedu Bayern igra utakmicu Lige prvaka s Olympiakos­om, dok se u subotu igra veliki ligaški

derbi s Dortmundom. pogodaka je primio Bayern u deset utakmica Bundeslige, više nego ijedna momčad u prvih deset na ljestvici dana prošlo je otkako je Bayern posljednji put u ligi izgubio s četiri pogotka razlike (5:1 od Wolfsburga 2009.)

 ??  ?? KOVAČ NA TANKOM LEDU
KOVAČ NA TANKOM LEDU

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia