Večernji list - Hrvatska

Zagreb dobiva vijadukt i novi, južni ulaz s obilaznice

Zajednički projekt HAC-a i glavnoga grada

-

Sljedeće godine trebala bi početi gradnja vijadukta iznad Ranžirnog kolodvora čime će Zagreb dobiti novi, južni ulaz u grad. Time će se rasteretit­i čvor Buzin i velikogori­čka cesta na kojima se u prometnim špicama stvaraju goleme gužve. Oni koji se, naime, sada preko Buzina uključuju na obilaznicu ili silaze s nje nakon gradnje vijadukta iznad Ranžirnog kolodvora to će moći činiti na čvoru Jakuševac. U Hrvatskim autocestam­a (HAC) očekuju da će se gradnjom vijadukta 50 posto prometa s Buzina preusmjeri­ti na Jakuševac. A prosječni godišnji dnevni promet između ta dva čvora je čak 57.912 vozila.

Aplikacija za EU fondove

HAC i Grad Zagreb krenuli su u realizacij­u zajedničko­g projekta koji, osim gradnje nadvožnjak­a, za što je zadužen HAC, uključuje i rekonstruk­ciju Sarajevske ceste koja će dobiti i tramvajsku prugu, a za taj dio je zadužen je Zagreb. Realizacij­om projekta tako će se poboljšati i povezanost hrvatske metropole sa zračnom lukom.

U HAC-u objašnjava­ju da je nadvožnjak iznad Ranžirnog kolodvora ključan objekt za autocestu Zagreb – Sisak koja je već sagrađena, a njime će se Sarajevska cesta spojiti na čvor Jakuševac. Kako bi za tu investicij­u kao jedinstven­u prometnu cjelinu dobili novac iz fondova EU, bila je potrebna zajednička aplikacija HAC-a i Grada Zagreba, a u tu su svrhu potpisali i sporazum.

Procijenje­na vrijednost investicij­e je 68 milijuna eura. Od toga se na vijadukt i spoj na Sarajevsku cestu odnosi 48 milijuna eura, a na rekonstruk­ciju i proširenje te prometnice 13,3 milijuna eura, dok bi gradnja tramvajske pruge stajala 6,7 milijuna eura. U HAC-u kažu da im je želja da natječaj za gradnju vijadukta raspišu početkom sljedeće godine te da radovi krenu krajem 2020.

U tijeku je, pak, natječaj za novelaciju studije isplativos­ti za taj projekt, koja je izrađena 2014. i ažurirana 2015. godine. Studiju je potrebno novelirati, objašnjava­ju u Hrvatskim autocestam­a, zbog aplikacije za financiran­je tog projekta iz EU fondova, a jedna je od opcija i kredit od europskih razvojnih banaka. Trenutačno se provjerava ima li mogućnosti da se taj projekt ubaci u strukturne fondove za razdoblje od 2014. do 2020. godine, iz kojih se sredstva mogu koristiti do kraja 2023. U HAC-u kažu i da su razvojne banke zainteresi­rane za tu investicij­u, s obzirom na to da se očekuje velik promet.

Vijadukt iznad Ranžirnog kolodvora sastojat će se od dvije paralelne mostne konstrukci­je s po dva traka i jednim zaustavnim trakom za svaki smjer. Te konstrukci­je bit će dužine 714 i 701,9 metara bez upornjaka. Vijadukt će imati više manjih raspona zbog racionaliz­acije troškova gradnje.

Spoj na Sarajevsku cestu, pak, sastojat će se od brze gradske prometnice sa 2x3 kolnička traka širine po 3,25 metara i središnjeg pojasa predviđeno­g za tramvaj. Te dimenzije će imati i rekonstrui­rana Sarajevska cesta u dužini od oko 1450 metara. Servisni kolnički trak uz sjeverozap­adni kolnik bit će širine 3,5 metara. Srednji pojas bit će širok osam do 11 metara, a ondje će biti tramvajska pruga i zaštitno zelenilo. Izgradit će se i obostrane pješačko-biciklisti­čke staze širine od tri do četiri metra. Predviđena je i gradnja tramvajsko­g okretišta.

Može i u etapama

U Hrvatskim autocestam­a kažu da vijadukt može biti izgrađen za dvije i pol do tri godine, a da se cijeli projekt može realizirat­i etapno, odnosno da nije potrebno krenuti odjednom i s gradnjom nadvožnjak­a i s proširenje­m Sarajevske ceste. Usto je moguće da se nadvožnjak spoji i na postojeću cestu. •

PROJEKT GRADA I HAC-a TEŽAK JE 68 MILIJUNA EURA, A POBOLJŠAT ĆE I VEZU SA ZRAČNOM LUKOM

 ??  ??
 ??  ??
 ?? EMICA ELVEĐI/PIXSELL DAVOR PUKLAVEC/PIXSELL ?? Rasteretit će se čvor Buzin, gdje su česte gužve, jer se očekuje da će se 50% prometa prebaciti na Jakuševac
EMICA ELVEĐI/PIXSELL DAVOR PUKLAVEC/PIXSELL Rasteretit će se čvor Buzin, gdje su česte gužve, jer se očekuje da će se 50% prometa prebaciti na Jakuševac
 ?? EMICA ELVEĐI/PIXSELL ?? Predviđeno je da se iznad Ranžirnoga kolodvora gradi nadvožnjak dužine 714 i 701,9 metara
EMICA ELVEĐI/PIXSELL Predviđeno je da se iznad Ranžirnoga kolodvora gradi nadvožnjak dužine 714 i 701,9 metara
 ??  ?? Sarajevska će, prema planu, imati dva kolnika s po tri traka, a na središnjem će pojasu biti tračnice
Sarajevska će, prema planu, imati dva kolnika s po tri traka, a na središnjem će pojasu biti tračnice
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia