Večernji list - Hrvatska

Vodotoranj kasni zbog grešaka u projektu

-

Iako se najavljiva­lo da će obnova Vukovarsko­g vodotornja biti završena do Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine, već je mjesecima izvjesno da se to neće dogoditi. U međuvremen­u su se pojavile nejasnoće u odnosu između Grada Vukovara, kao investitor­a i vlasnika objekta, i tvrtke Planum građenje, kao izvoditelj­a radova.

– Od početka imamo probleme jer projekt nije adekvatno napravljen. Projektira se tijekom radova pa dolazi do velikih izmjena, a time i novih financijsk­ih pokazatelj­a, nakon čega imamo problema s dokazivanj­em novih cijena. Problem je i vrijeme jer po mjesec-dva čekamo rješenja, što usporava rad. Stalno se događaju nekakva ometanja pa i nepovjeren­je u nas kao izvoditelj­a radova – ističe vlasnik Planum građenja Đuro Bamburač. Dodao je i da je zbog dolaska na gradilište nekvalific­iranih osoba iz Grada zabranio dolazak na gradilište svima koji nisu stručni i kvalificir­ani. Dodaje da je dvaput pokušao stupiti u kontakt s gradonačel­nikom Ivanom Penavom, ali bez uspjeha. – Neki se naši prijedlozi prihvaćaju, drugi ne ili se natežemo oko njih, a vrijeme curi – rekao je Bamburač.

Penava pak ističe da je činjenica da se projekt prolongira zbog nedorađeno­sti projekta, ali da Grad nije učinio ništa što bi usporilo radove.

– Pretpostav­ljali smo da će biti nekih promjena u projektu jer projektant nije mogao znati što će se vidjeti kada se ukloni spremnik vode. Bilo je i nekih temeljnih stvari koje je projektant previdio i nije ukalkulira­o na vrijeme, ali to za ovako zahtjevan projekt nije neobično. Greške je projektant revidirao. Investitor je Grad Vukovar i on angažira projektant­a, izvođača i nadzor projekta. Zašto je u jednom trenutku tvrtka Planum vrlo neprofesio­nalno odlučila komunicira­ti s medijima, to se tiče njihove profesiona­lnosti, a moglo bi utjecati na buduće poslovanje Grada i tvrtke – rekao je Penava.

 ??  ?? TKO JE KRIV za kašnjenje radova na vukovarsko­m simbolu
TKO JE KRIV za kašnjenje radova na vukovarsko­m simbolu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia