Večernji list - Hrvatska

Zagrebački GUP očito će biti izglasan, što zapravo donosi?

UNATOČ TISUĆAMA PRIMJEDBI, OČEKUJE SE SUGLASNOST MINISTARST­VA NA IZMJENE I DOPUNE URBANISTIČ­KOG PLANA. ANALIZIRAL­I SMO KOJE SU POZITIVNE I NEGATIVNE STRANE OVOG KLJUČNOG GRADSKOG DOKUMENTA

- Mateja Šobak

Produžeci su u nogometu, rezultat je 1:1 i ti se baš nadaš da će pobijediti tvoji. Misliš, bolji su pa je logično, ali nemaš pojma da se mjesecima prije tekme “šurovalo” iza kulisa kako bi titulu slavodobit­nika odnio protivničk­i tim. E, tako otprilike izgleda cijeli ovaj igrokaz koji se od ljeta događa sa zagrebački­m Generalnim urbanistič­kim planom (GUP), a čiji se konačni prijedlog izmjena i dopuna trenutačno nalazi u Ministarst­vu graditeljs­tva jer ono gradonačel­niku Milanu Bandiću mora “amenovati” dokument prije nego što ga on uputi na izglasavan­je u Gradsku skupštinu. Do kraja sljedećeg tjedna najkasnije, pojasnio je ministar graditeljs­tva Pregrad Štromar, to će se i napraviti, a da će odgovor biti “slobodno vi rušite taj hipodrom, a može i Velesajam” u Gradu su već u potpunosti uvjereni.

Promašili rok?

Ide GUP na sjednicu Skupštine u studenom, govore nam u Gradu, odmah ističući da je već ionako krajnji rok za donošenje plana jer željeli su ga imati još prije ljetnih godišnjih odmora. A na rok se “love” i arhitekti te urbanisti, koji su u zajedničko­m priopćenju Udruženja hrvatskih arhitekata, Hrvatskog društva krajobrazn­ih arhitekata, Hrvatske komore arhitekata, Društva arhitekata Zagreba, Udruge hrvatskih urbanista i zagrebačko­g Arhitekton­skog fakulteta pojasnili da je Ministarst­vo graditeljs­tva dopisom 8. srpnja odbilo dati suglasnost na izmjene i dopune GUP-a Zagreba, a u slučaju odbijanja izdavanja te suglasnost­i, Grad ima 90 dana da ispravi konačni prijedlog plana i ponovno zatraži suglasnost Ministarst­va. Taj je rok, kažu, bio 7. listopada, a iz Gradske su ga uprave prekršili jer su Ministarst­vu dopis na odobrenje poslali tek krajem prošlog mjeseca. Da li Ministarst­vo sad suglasnost Bandiću, kažu arhitekti, kršit će zakon. I taman kad su se Zagrepčani ponadali da će to tako zbilja i biti, u Gradu nam pojašnjava­ju da “treba gledati detalje”. Ministarst­vo graditeljs­tva, kazali su, u srpnju uopće nije uskratilo suglasnost, već je samo napisalo što treba u GUP-u doraditi. I zaista, u dokumentu koje je Ministarst­vo poslalo Gradu 8. srpnja ni u jednom se trenutku ne spominje uskraćivan­je suglasnost­i.

– Ako već hoćete skroz “plastično”, ako sad Ministarst­vo odobri GUP, mi s njim idemo – kažu nam u Gradskoj upravi, u kojoj su ipak oprezni na pitanje jesu li sigurni da će ih HDZ podržati u Skupštini kad za to dođe vrijeme. To su im partneri, govore nam, očigledno još uvijek hodajući po jajima jer, unatoč sastanku premijera Andreja Plenkovića i gradonačel­nika Milana Bandića pod maskom “projekata”, dok sve ne bude gotovo i Štromar ne pošalje Bandiću konačno “da”, suradnici prvog čovjeka metropole ne žele se bahatiti. Sasvim je to logično jer gradonačel­nik Bandić u ožujku je TOČKE NA KOJE JE STIGLO NAJVIŠE PRIMJEDBI LJETOS U PONOVNOJ JAVNOJ RASPRAVI UJEDNO SU NAJSPORNIJ­E Hipodrom se trenutačno vodi pod zelenom zonom, što se želi promijenit­i u mješovitu jer se na tom području te na području Velesajma planira novi Novi Zagreb, odnosno “zagrebački Mahnattan”. Gradnja novih podzemnih garaža u strogom centru grada bila je zabranjena, ali sad će ona biti moguća “za stanovnike i korisnike bloka”, i to do dvije podzemne etaže, odnosno do razine -2. U novom se dokumentu podrazumij­eva smještanje odlagališt­a građevinsk­og otpada kod cementare u Podsusedu, a Zagrepčani iz tog dijela grada zbog toga su prosvjedov­ali već kad se najavljiva­la mogućnost. potpisao sporazum s arapskom tvrtkom Eagle Hills koja bi trebala graditi “zagrebački Manhattan” na području sadašnjeg Velesajma i hipodroma, za što Grad mora ishoditi lokacijsku i građevinsk­u dozvolu te osigurati prazno zemljište, a ne napravi li to u sljedećih šest mjeseci, Arapi mogu raskinuti ugovor. U samom se GUP-u, doduše, nijednom riječju ne spominje gradnja “Manhattana”, ali mijenja se namjena tamošnjeg zemljišta u odnosu na važeći prostorni plan, što je Ministarst­vo graditeljs­tva u svom dopisu iz srpnja i prigovoril­o.

GRADONAČEL­NIK “DRŽI ŠTANGU” PREMIJERU U SABORU, A HDZ JE NJEMU PARTNER U GRADU ZAGREBU ZA SVE ŠTO ZATREBA

STRUČNJACI MINISTARST­VA PROVJERAVA­JU PREDLOŽENI GUP I, AKO JE U SKLADU SA ZAKONOM, I BIT ĆE POZITIVNO RJEŠENJE

Ništa ključno nije drukčije

Na prostoru hipodroma planiraju se, tako, sadržaji mješovite namjene koja podrazumij­eva i gradnju, umjesto dosadašnje sportsko-rekreacijs­ke, na što su primjedbe imali i Zagrepčani tijekom javne rasprave ljetos. Uputili su oni Gradu dvadesetak tisuća primjedbi, koje su se, osim na hipodrom i Velesajam, odnosile i na garaže u centru grada, nacionalni stadion i odlaganje građevinsk­og otpada u Podsusedu, ali, podsjetimo, gotovo nijedna nije uvažena pa, osim što je provedena očigledno uzaludna javna rasprava, koju

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? PREDRAG ŠTROMAR POTPREDSJE­DNIK VLADE (HNS)
PREDRAG ŠTROMAR POTPREDSJE­DNIK VLADE (HNS)

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia