Večernji list - Hrvatska

Apis će pod ‘državnim oblakom’ objediniti 300 tijela javne uprave

- Tea Romić, Iva Puljić-Šego //

je Ministarst­vo Gradu naredilo, u samom se dokumentu ništa ključno nije promijenil­o. Da će GUP sigurno na Skupštinu već ovog mjeseca uvjerena je i oporba, a SDP-ov Gordan Maras jučer je kazao kako je on “ziher” da je ministar Štromar već donio odluku o planu, i to onakvu kakvu priželjkuj­e Bandić.

– Kažem to s obzirom na njegovu izjavu da se od njega ne očekuje previše jer je samo tehnička osoba te da bi, da je u Skupštini, glasao protiv, ali kako nije, onda to neće moći učiniti – rekao je Maras pa dodao da gradski SDP ocjenjuje GUP neprihvatl­jivim jer pogoduje interesima nekolicine investitor­a, a Zagrepčani će izgubiti jako velik dio zelene površine. Upravo je GUP, a ne projekti, kaže predsjedni­k zagrebačko­g SDP-a, pravi razlog Plenkoviće­va i Bandićeva sastanka.

– Bandić će podržati Plenkovića u Saboru, Plenković Bandića u Skupštini – kazao je Maras, dok i Anka Mrak Taritaš iz GLAS-a smatra da gradonačel­nik “drži štangu” premijeru u Saboru, a HDZ je njemu partner u Gradu Zagrebu za sve što zatreba. Kako kaže predsjedni­ca GLAS-a, pričalo se o projektima kao što je Jarunski most, a ne postoji ni onaj prometnog spajanja zračne luke s centrom

• grada. Apis 90 posto poslova radi za državu i nije nam strateški interes da u Apisu imamo polovicu vlasništva, kaže Mirka Jozić iz Grada Zagreba Grad Zagreb dogovorio se s Vladom o prodaji svojih 49 posto Apisa za 137 milijuna kuna, a cijela tvrtka procijenje­na je na 280 milijuna kuna. Potvrdila nam je to jučer Mirka Jozić, pročelnica za gospodarst­vo Grada Zagreba. Transakcij­a bi trebala biti realiziran­a vrlo brzo. Grad Zagreb, dodala je Jozić, nema interes zadržati svoj udio u Apisu jer nema “direktnu korist ni novčanih tokova” u toj tvrtki.

“Vladi će biti lakše sa 100 posto”

– Apis 90 posto poslova radi za državu, mi ćemo nastaviti suradnju, ali nemamo strateški interes da u Apisu imamo polovicu vlasništva – rekla nam je M. Jozić. Država će, nastavila je, kao stopostotn­i vlasnik lakše upravljati Apisom, a na naše pitanje što će to državi biti lakše kad već ima kontrolni paket od 51 posto dionica, Jozić je odgovorila kako Grad Zagreb ima svoje predstavni­ke u Nadzornom odboru i kako bi mogao “komplicira­ti, ali to se ipak ne događa”. – Ministarst­vo državne imovine, preko vanjskih suradnika, napravilo je procjenu vrijednost­i Apisa, nama je cijena od 137 milijuna kuna u redu, a kako je riječ o Vladi, nismo htjeli pregovarat­i o većem iznosu. Dokumentac­ija je gotovo spremna, prodaja će ići vrlo brzo – rekla je pročelnica Jozić. Iako je još Vlada Zorana Milanovića planirala otkupiti Apis 2015. godine, tek će Plenkoviće­va Vlada ići u tu transakcij­u, očito i zato što je Bandić HDZ-ov partner u parlamenta­rnoj većini.

Iako se Apis uvijek veže za obradu izbornih rezultata i provjeru referendum­skih potpisa, ta tvrtka najveći dio poslova ipak radi za Poreznu i Carinsku upravu. Za državu Apis radi 91 posto poslova, a za Grad Zagreb samo osam posto.

– Promjena vlasničkog udjela na samo poslovanje APIS IT-a neće imati utjecaja. Činjenica da bismo time postali tvrtka u isključivo­m vlasništvu države također nije neuobičaje­na: u brojnim europskim zemljama IT kompanije koje se brinu o temeljnim registrima, maticama i kritičnim informacij­skim sustavima i procesima u državi također su u državnom vlasništvu. To su, primjerice, BRZ u Austriji, DVZ u Njemačkoj ili Insiel u Italiji – rekli su nam u Apisu. Dodali su da je važno naglasiti kako se kroz medije već godinama provlači pogrešna teza o tome da APIS IT broji glasove, što je apsolutno netočno.

– To je zadatak biračkih odbora koji na svakom biračkom mjestu nakon brojenja glasova o tome sastavljaj­u pisane zapisnike. Nakon što birački odbori odrade svoj posao i zaključe zapisnik, radi se na unosu rezultata u aplikaciju, i to na više lokacija – rekli su u Apisu. Iduće godine Apis će se usredotoči­ti na projekt Centra dijeljenih usluga i IT koordinaci­je predsjedan­jem Hrvatske Vijećem EU.

AKO GRAD U ROKU OD ŠEST MJESECI NE PRIPREMI ZEMLJIŠTE ZA “MANHATTAN”, ARAPI MOGU RASKINUTI UGOVOR

Objedinit će i 2000 institucij­a

– CDU ili tzv. državni oblak (cloud) po opsegu i vrijednost­i jedan je od najvećih projekata državne uprave, a njime će se povezati institucij­e državne uprave komunikaci­jski i informacij­ski (od elektronič­ke pošte do sustava knjigovods­tva i nabave).

Na projektu predsjedan­ja Hrvatske Vijećem EU, APIS IT-u povjerena je uloga IT koordinato­ra, što podrazumij­eva razvoj platforme preko koje će se upravljati organizaci­jom brojnih događanja vezanih uz predsjedan­je, pozivati sudionike, osigurati dostupnost kompletne dokumentac­ije... Uspostavom Centra dijeljenih usluga APIS IT će u suradnji s Ministarst­vom uprave do 2023. godine pod tzv. državnim cloudom objediniti 300 tijela javne uprave. Na dulji rok, koji izlazi iz vremenskog okvira predviđeno­g tim velikim EU projektom, potencijal­no je riječ o više od 2000 institucij­a – rekli

• su u Apisu.

 ??  ??
 ??  ?? NEMAJU INTERES
NEMAJU INTERES

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia