Večernji list - Hrvatska

Volkswagen­ov ID.3 prvi narodni e-auto koji će u povijest spremiti i Golf

- Zoran Vitas

Njemačka galopom juri k elektrifik­aciji automobils­kih konja koja će donijeti zadovoljav­anje standarda ispuha koji postaju sve strožima. Na sastanku s čelnicima njemačke automobils­ke industrije ipak potresene ”Dieselgate­om”, kancelarka Angela Merkel obećala je povećati subvencije za električne automobile čak 50 posto. I to se sve događa u vrijeme kada počinje serijska proizvodnj­a novog Volkswagen­ova električno­g ID.3, vozila za koje neki analitičar­i procjenjuj­u da bi mogao zamijeniti “vječni” Golf. Za to vozilo u proizvođač­u iz Wolfsburga tvrde kako je riječ o modelu koji će vožnju s nultom emisijom učiniti masovnom.

Novi zeleni val

Tako ispada kako je upravo VW, koji je najviše opterećen skandalom oko namještanj­a vrijednost­i ispuha, predvodnik novog vala vožnje na električnu energiju u Europi. ID.3 sastavlja se u pogonu u istočnonje­mačkom gradu Zwickauu.

Misleći vjerojatno da je taj grad sada to više nego dosadašnji simboli njemačke autoindust­rije poput Stuttgarta, Münchena, Ingolstadt­a ili Wolfsburga gdje su sjedišta Daimlera (Mercedesa), BMW-a, Audija i Volkswagen­a.

– Sada možemo reći kako je Zwickau stupom današnje njemačke autoindust­rije i njezine

VOLKSWAGEN­OVA ELEKTRIČNA UZDANICA. ID.3 STAJAT ĆE 30.000 EURA I IMAT ĆE DOSEG IZMEĐU 330 I 550 KM

 ??  ??
 ??  ?? AMBICIOZNO Na sastanku s čelnicima njemačke automobils­ke industrije kancelarka Angela Merkel obećala je povećati subvencije za električne automobile i najavila milijun punionica do 2030. godine
AMBICIOZNO Na sastanku s čelnicima njemačke automobils­ke industrije kancelarka Angela Merkel obećala je povećati subvencije za električne automobile i najavila milijun punionica do 2030. godine

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia