Večernji list - Hrvatska

Nakon Mađarske i Rumunjska ima svog Orbána – Ludovica

- (B. Karakaš)

budućnosti. Naš je zadatak kao političara da stvorimo okvir koji će dopustiti da se ukorijene nove tehnološke inovacije – izjavila je kancelarka Merkel na prezentaci­ji nove Volkswagen­ove električne uzdanice. ID.3 stajat će 30.000 eura, moći će ga se nabaviti s tri kapaciteta baterije, 45, 58 i 77 kWh, a imat će doseg između 330 i 550 km. Do pojavljiva­nja u salonu automobila u Frankfurtu bio je strogo čuvana tajna, kada se pojavio bio je odmah najveća zvijezda, pisao je Večernji nedavno za prvog pojavljiva­nja novog električno­g Volkswagen­a na velikom europskom salonu automobila.

Dogovoreno je da se za 50 posto povećaju subvencije za kupnju vozila vrijednost­i niže od 40.000 eura. Te bi subvencije iznosile šest tisuća eura, do sada se radilo o iznosu od četiri tisuće eura. Za plug-in hibride taj bi se iznos s 3000 povećao na 4500 eura. Za vozila vrednija od 40.000 eura subvencije rastu za 25 posto, no za ona skuplja od 60.000 subvencija ne bi bilo. No polovicu tog iznosa ipak bi snosila industrija. Period odobravanj­a subvencija trajao bi od kraja ove godine do kraja 2025.

Također, dogovoreno je da u Njemačkoj do 2022. godine na raspolagan­ju bude 50.000 javno dostupnih punionica. U to bi njemačka vlada uložila tri i pol milijarde eura, sada u toj državi ima 21.000 punionica za električne automobile. Ipak, to je znatno manje od brojke koju je Angela Merkel iznijela kao želju tek prije nekoliko dana. A to je da bude raspoloživ jedan milijun punionica do 2030. godine. Jasno je zašto se traži prilično drastično povećanje broja punionica, to je povećanje povjerenja njemačkih vozača u električna vozila, odnosno u prijelaz na takve automobile s konvencion­alnih, onih s motorima s unutrašnji­m izgaranjem.

Vozila na vodik

Kuriozitet je da je njemačka kancelarka tu zamisao iznijela na svom tjednom podcastu. Tamo je također rekla kako se ne odbacuje ni razvoj vozila pogonjenih vodikom.

Na sastanku u ponedjelja­k, s kojega sada cure detalji, navodno se spominjala i potreba suradnje poduzeća iz javnog komunalnog sektora koja će osiguravat­i struju punionicam­a. Također, i sam BMW, koji također već neko vrijeme razvija vlastita vozila na alternativ­ni pogon, planira u vlastitom aranžmanu postaviti 4000 punionica za električne automobile. Naravno, iza svega stoji pritisak iz Europske unije za smanjenje emisija ispušnih plinova koji ne popušta, čak ni nakon upozorenja da bi ta nova pravila Europske unije mogla biti katastrofa­lna za dobit proizvođač­a i radna mjesta jer se električna vozila naprosto ne kupuju. No, ovakva ofenziva koja se sada planira u Njemačkoj mogla bi taj trend ipak možda izmijeniti.

• Rumunjski parlament potvrdio je jučer Ludovica Orbána na mjestu premijera, čime je ova država dobila četvrtu vladu u posljednje tri godine. Orbán, koji nije ni u kakvom srodstvu sa svojim mađarskim kolegom i prezimenja­kom Viktorom Orbánom lider je rumunjske Nacionalno liberalne stranke, a mandat mu je potvrđen tankom većinom od 240 glasova, samo sedam glasova više od polovice zastupnika u parlamentu. Upravo zbog ove vrlo tanke većine koja nije sastavljen­a samo od njegovih liberala, već od cijelog niza stranaka, već sada se predviđa kako Orbánova vlada neće biti pretjerano duga vijeka. Naime, većinu mu osigurava cijeli niz stranaka koji pak o velikoj većini pitanja imaju potpuno suprotna stajališta, pa će za podršku premijeru, vladi, ali i projektima koje će predlagati trebati jako puno balansiran­ja i mirenja suprotnih strana u parlamentu. Bit će velik uspjeh ako Orbán izdrži na čelu vlade do sljedeće jeseni za kada su predviđeni redovni parlamenta­rni izbori.

Koliko će to biti teško pokazuje i podatak da su rumunjski socijalist­i, jedna od većih stranaka u parlamentu, bojkotiral­i glasovanje o povjerenju novoj vladi nadajući se kako parlament neće skupiti dovoljan kvorum. Formiranje vlade u Rumunjskoj otvara put i konačnom formiranju Europske komisije u kojoj Rumunjska treba, baš kao i svaka druga članica Europske unije, delegirati jednog povjerenik­a.

Inače, sam Ludovic Orbán ima iskustva u radu vlade, i to kao ministar prometa. Ovu je poziciju držao prije desetak godina u vladi Calin Popescu-Tariceanu. U političkom smislu Orbán je prilično kontroverz­an. Nazvao je nekoliko puta bivšeg rumunjskog predsjedni­ka Basescua imbecilom, rekavši i kako je Basescu “posljednji Sauron koji vlada u ovoj tami” aludirajuć­i pri tome na lik iz “Gospodara prstenova”.

Bio je optužen i za seksizam jer je grupi ženskih aktivistic­a svoje stranke poručio kako “ne moraju proći kroz krevete svojih šefova da bi došle na visok

• položaj”.

 ??  ??
 ??  ?? LUDOVIC ORBÁN Rumunjski socijalist­i koji imaju u parlamentu relativnu većinu bojkotiral­i su izbor novog premijera, liberala
LUDOVIC ORBÁN Rumunjski socijalist­i koji imaju u parlamentu relativnu većinu bojkotiral­i su izbor novog premijera, liberala

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia