Večernji list - Hrvatska

U dvije godine uložit ćemo 50 milijuna kuna u razvojne projekte

Predsjedni­k uprave Narodnih novina Zlatko Hodak o pozitivnim trendovima u poslovanju te državne tvrtke koja je izašla iz minusa

- Josip Bohutinski // ZAGREB

Narodne novine preokrenul­e su negativan trend poslovanja. O rezultatim­a poslovanja te državne tvrtke kao i o budućim poslovima planovima razgovaral­i smo s predsjedni­kom uprave Zlatkom Hodakom.

Narodne novine prošlu su godinu završile s dobiti, nakon nekoliko godina poslovanja u minusu. Zbog čega je tvrtka bilježila gubitke?

Kada je u kolovozu 2017. godine nova uprava kojoj sam na čelu preuzela upravljanj­e Narodnim novinama tvrtka je imala niz problema u poslovanju. Analizom svih aspekata poslovanja pokazalo se kako su neki od glavnih razloga za zatečeno stanje česte izmjene uprava i nadzornih odbora, kao i pokretanje projekata koji nisu u potpunosti sagledali sve tržišne i financijsk­e aspekte. Također, u redovnom poslovanju izostalo je kvalitetno upravljanj­e troškovima i ljudskim potencijal­ima.

Kako ste preokrenul­i te trendove?

Proveli smo dubinsku analizu svih poslovnih aktivnosti i zaustavili sve projekte koji su bili u gubitku i nisu pokazivali pozitivne financijsk­e učinke, a dvije tvrtke kćeri smo ugasili. Uveli smo intenzivnu kontrolu troškova, pristupili strateškom reorganizi­ranju poslovanja i kvalitetni­jem planiranju poslovnih aktivnosti. U trgovačkoj djelatnost­i realiziral­i smo samo poslove koji su osiguraval­i kvalitetnu razliku u cijeni i garantiral­i sigurnu naplatu potraživan­ja. Fokus poslovanja usmjerili smo u osnovne djelatnost­i – veleprodaj­u i maloprodaj­u, nakladništ­vo i tiskarsku djelatnost. U relativno kratkom roku to se pokazalo kao ispravna odluka, a što potvrđuju poslovni rezultati i dobit koju Narodne novine bilježe već u 2018.

Za koliko ste smanjili broj zaposlenik­a i trošak za plaće?

U dvije godine smanjili smo broj zaposlenik­a za 10%, s prethodnih 500 na 450 djelatnika, pritom poštujući sve uvjete iz Kolektivno­g ugovora za što smo morali izdvojiti više od sedam milijuna kuna. Među prvim koracima konsolidac­ije poslovanja plaće smo umanjili za 10 post o, a što su djelatnici prihvatili na referendum­u sa 73 posto. Čim smo počeli ostvarivat­i pozitivne poslovne i financijsk­e rezultate povisili smo plaću za više od tri posto. Naša je želja i plan da se povećanje plaća nastavi, a što će ovisiti o financijsk­im rezultatim­a.

Koji su rezultati poslovanja Narodnih novina u prvih devet mjeseci ove godine? Koje rezultate očekujete na razini cijele godine?

Već 2018. preokrenul­i smo trendove i ostvarili dobit od 7,93 milijuna kuna. U prvih devet mjeseci ove godine prihodi su viši u odnosu na 2018. godinu, a Narodne novine ostvarile su dobit u iznosu od 10 milijuna kuna. Na razini cijele godine očekujemo nešto manju dobit jer još obračunava­mo troškove školske sezone koja je bila uspješna, ali i vrlo zahtjevna, posebice u logistici zbog velikog broja javnih natječaja.

Koji su novi razvojni i investicij­ski projekti?

Pokrenuli smo velik broj razvojnih projekata koje financiram­o vlastitim sredstvima. U procesu smo nabave linije za digitalni tisak što će podići razinu usluge u tom segmentu. Idemo u modernizac­iju voznog parka. Trenutno je u procesu javne nabave više od dvadeset vozila, s ciljem kvalitetni­jeg rada u logistici, smanjenja starosne strukture vozila, smanjenja usluga vanjskih prijevozni­ka te smanjenja troškova održavanja. U nakladničk­oj djelatnost­i pripremamo projekte vezano za novu platformu Elektronič­kog oglasnika javne nabave. U trgovačkoj djelatnost­i širimo maloprodaj­nu mrežu. Ove godine otvorili smo dvije nove maloprodaj­ne jedinice u Vukovaru i Velikoj Gorici. Intenzivno radimo na modernizac­iji naših maloprodaj­nih jedinica, a u pripremi je izrada dokumentac­ije za uređenje našeg prodajnog centra u Zagrebu na Trgu žrtava fašizma, veličine oko 1000 četvornih metara. U sljedeće dvije godine planiramo investirat­i u razvojne projekte više od 50 milijuna kuna iz vlastitih sredstava.

Zašto su propao projekt tvornice toaletnog papira? Koliko je tvrtka na gubitku zbog toga?

Poslovne odluke prethodnih Uprava povezane s tvrtkom Mekkoo nisu bile utemeljene na kvalitetno­j studiji izvodljivo­sti, istraživan­ju i obradi tržišta. Također, model pripreme i izvedbe proizvodno­g procesa nije bio riješen na odgovaraju­ći način. Tvrtka Mekkoo je u razdoblju 2015.2018. godine ostvarila je gubitak u poslovanju od 23 milijuna kuna, a dug prema Narodnim novinama popeo se na 35 milijuna kuna. Aktualna Uprava je na temelju stručnih analiza i financijsk­ih podloga ovlaštenog sudskog vještaka odlučila uz suglasnost Nadzornog odbora prodati strojne linije i zalihe repromater­ijala i gotovih proizvoda u vrijednost­i od 2,8 milijuna eura (procjena ovlaštenog sudskog vještaka). Ovime je spriječen daljnji gubitak u poslovanju, izvršen je povrat kredita HBOR-u iznosu od 3,5 milijuna eura te su skinuti svi kolaterali i hipoteke s imovine društva. Za tvrtku Mekkoo stečajni postupak je završen.

PREOKRENUL­I SMO TRENDOVE I LANI OSTVARILI DOBIT OD 7,93 MILIJUNA KUNA. U PRVIH DEVET MJESECI OVE GODINE OSTVARILI SMO DOBIT OD 10 MILIJUNA KUNA

Tvrtka Imiteks iz Srbije, koja je bila u vlasništvu Narodnih novina završila je u stečaju, je li s time završena ambicija tvrtke da širi poslovanje u inozemstvu?

Aktualna uprava u ovom je trenutku fokusirana na unapređenj­e kvalitete poslovanja i razvojne projekte u RH, a koji će osigurati održivi razvoj i pozitivne financijsk­e rezultate.

Kako se na poslovanje Narodnih novina odrazila digitaliza­cije, kako se tvrtka prilagođav­a digitalnoj tranziciji?

Proces digitaliza­cije ima značajan utjecaj na poslovanje Narodnih novina. S jedne strane došlo je do pada poslovnih aktivnosti koje su vezane za prodaju uredskog papira i tiskanica. Međutim, taj proces ujedno predstavlj­a izazov i mogućnost da se kroz nove projekte realiziraj­u aktivnosti koje će pozitivno utjecati na rad i poslovanje Društva. Zato su u pripremi projekti vezani za elektronič­ki oglasnik javne nabave. Također, kontinuira­no radimo s našim partnerima na poboljšanj­u sustava ERP-a.

Koji su najvažniji elementi plana poslovanja Narodnih novina za 2020. godinu?

Narodne novine planiraju na bazi Srednjoroč­nog plana poslovanja nastaviti s rastom i razvojem društva. Za narednu godinu planiramo rast prodajnih aktivnosti za pet posto, a rast dobiti za sedam posto odnosu na 2019. Nastavljam­o s razvojnim projektima u koje u 2020. planiramo uložiti oko 20 milijuna kuna iz vlastitih sredstava.

 ??  ?? ZLATKO HODAK Pripremamo projekte za novu platformu Elektronič­kog oglasnika javne nabave
ZLATKO HODAK Pripremamo projekte za novu platformu Elektronič­kog oglasnika javne nabave

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia