Večernji list - Hrvatska

Slavoncima turisti stižu Ryanairom

Ministar Gari Cappelli od niskobudže­tne aviokompan­ije zatražio da od sljedeće godine ponovno u red letenja uvrsti osječku zračnu luku

- Radmila Kovačević //

Niskobudže­tna avio kompanija Ryanair, koja u Hrvatsku dovodi najviše avionskih gostiju, dogodine bi na četiri mjeseca u svoje putne itinerere mogla ponovo uvrstiti i osječku zračnu luku. Taj su zadatak pred njih, na londonskoj burzi turizma World Travel market, stavili hrvatski turistički čelnici.

Za Osijek 5000 turista

– Jasno smo im rekli kako je politika hrvatske Vlade razvoj turizma na kontinentu i da ja kao ministar ne mogu biti blagonaklo­n prema suradnji tijekom iduće godine ako ona nije usklađena s našim prioriteti­ma. Slažem se, ovime smo im zadali malo glavobolje, ali ne zanima nas špica samo u tri-četiri destinacij­e – rekao je novinarima ministar turizma Gari Cappelli, aludirajuć­i na jadranske zračne luke, Rijeku, Pulu i Zadar, na koje je Ryanair dosad slijetao.

Hrvatski argumenti teški su milijune kuna, koliko se godišnje izdvaja za suradnju s pojedinim strateškim partnerima kao poHrvatsku, drška u marketingu i oglašavanj­u. A Ryanair je svakako u tom društvu. Lani je doveo 240.000 turista u Hrvatsku, ove godine oko 300.000, a dogodine je plan 400.000. Linijom za Osijek, pak, iz više bi europskih zemalja u taj grad doveo oko pet tisuća turista. Hrvatska strana Ryanairovi­m menadžerim­a iznijela je plan s nekoliko tjednih letova od lipnja do kraja rujna, a hoće li vrata za Ryanair u Hrvatsku 2020. godinu, uistinu biti Osijek znat će se do kraja mjeseca do kad iz Ryanaira trebaju dati odgovor.

– Što se nas tiče, sada slijede razgovori s osječkom zračnom lukom, te predstavni­cima pet slavonskih županija, koje bi također trebale financijsk­i poduprijet­i ovaj projekt. Orijentaci­ja na avio goste, u što smo tijekom dvije godine uložili oko 70 milijuna kuna, pokazala se ispravnom. Sve zračne luke bilježe rast prometa od 25 posto – kaže Cappelli, koji je u Londonu otkrio i da će Vladi predložiti kvotu za zapošljava­nje stranih radnika u turizmu od čak 30.000 dozvola (lani ih je iskorišten­o 21.000) dok ne stupi na snagu Zakon o strancima.

Direktor HTZ-a Kristjan Staničić otkrio je da Hrvatska dobro stoji kod većine partnera s kojima je razgovarao u Londonu. Najveći svjetski turoperato­r TUI, koji je lani doveo 200.000 gostiju u za 2020. planira 10.000 više. – Dijelom zbog dobre potražnje za Hrvatskom, a dijelom zbog gostiju propalog Thomasa Cooka, koje preuzima TUI – pojasnio je Staničić.

Na putu 1,8 milijardi ljudi

Potresa za hrvatski turizam na World Travel Marketu nema. Globalno istraživan­je Euromonito­r Internatio­nal, za Italiju i Francusku predviđa prilično problema u slučaju da se usporavanj­e gospodarsk­og rasta u eurozoni pretvori u recesiju. U takvom razvoju događaja sljedeće bi na udaru pada turističke potražnje bile Španjolska, Grčka i Turska. Također, ovo veliko istraživan­je prema kojem će u svijetu 2024. putovati 1,8 milijardi ljudi, a globalna vrijednost svih putovanja dosegnuti tri tisuće milijardi dolara, za slučaj nedogovore­nog Brexita predviđa scenarij prema kojem će se do 2024., broj Britanaca na odmoru u inozemstvo smanjiti za čak 5,1 milijun. Neovisno o tome što iz britanske Vlade, povodom otvorenja WTM-a, stižu poruke kako će “napuštaju Europsku uniju, ali ne podižu granice koje bi ljude zadržavale da putuju u ili iz Britanije”.

 ??  ??
 ??  ?? MINISTAR TURIZMA Cappelli i direktor HTZ-a Staničić na londonskoj turističko­j burzi imaju pune ruke posla i razloga za zadovoljst­vo
MINISTAR TURIZMA Cappelli i direktor HTZ-a Staničić na londonskoj turističko­j burzi imaju pune ruke posla i razloga za zadovoljst­vo
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia