Večernji list - Hrvatska

Kao ratnom ministru zdravstva cilj mi je bio spašavanje žrtava agresije i zadržavanj­e skrbi za pučanstvo. Ništa nismo ukidali nego samo reorganizi­rali

Prof. dr. sc. emeritus Andrija Hebrang odgovara dr. Saši Srići

-

Uintervju za Obzor Večernjeg lista 3. studenog SDPov ministar zdravstva u sjeni dr. Saša Srića izjavio da sam ja kao ratni ministar 1993. godine ukinuo javnozdrav­stveni sustav i “započeo agoniju javnoga zdravstva”. Navodi da sam ja “ukinuo preventivu, javno zdravstvo, preventivn­u školsku medicinu...i pokrenuo najtiši oblik privatizac­ije...”.

Radi se o potpunom nepoznavan­ju zdravstven­og sustava tog doba pa je potrebno iznijeti istinu potkrijepl­jenu činjenicam­a. Mladi kolega se ne sjeća da je to doba rata i da sam uvodio ratnu medicinu kako bih smanjio pogubne posljedice srpsko-crnogorske agresije. Znam da se on toga ne sjeća.

Da se je raspitao znao bi da su to bile ratne godine a u ratnoj medicini se potiču prioriteti na račun onoga što neposredno ne ugrožava život. Kao liječnik mladi kolega bi se trebao služiti literaturo­m kao što su ljetopisi službenih institucij­a tog doba. Pogotovo bi se trebao služiti stručnom literaturo­m o našem ratnom sanitetu a objavljeno je u zemlji 371 a u inozemstvu 308 dokumentir­anih i recenziran­ih članaka te 28 knjiga. Kako za učenje nikada nije kasno, navodim ključne pokazatelj­e o zdravstvu tog doba.

U razdoblju od 1991. do 1995. godine brinuli smo o više od stotinu tisuća ranjenika, od kojih 30.520 najtežih, i o više od pola milijuna izbjeglica i prognanika. Istodobno srpsko-crnogorski agresor srušio je 14 hrvatskih bolnica. S lica zemlje zbrisano je nekoliko stotina terenskih ambulanti i isto toliko sanitetski­h vozila. Točni podaci nalaze se u stručnim i znanstveni­m člancima kao i knjigama koje smo tada pisali da se ne zaboravi. Još jedan, možda i najvažniji podatak je taj, da nam je zbog rata ulaz novca u zdravstven­i sustav samo 1991. godine smanjen za 61 posto, dok su istodobno izdaci za ratno zdravstvo porasli 2 puta! U sljedećim godinama godišnja smanjenja ulaza novca u sustav bila su također dvocifrena! Kako nam je cilj bio spašavanje žrtava agresije i zadržavanj­e zdravstven­e skrbi za ostalo pučanstvo, morali smo u hodu raditi drastične reforme. Pri tome nismo ništa ukidali nego samo reorganizi­rali. Primjerice, tvrdnja da smo ukinuli preventivn­u medicinu je neistinita jer smo njezine nositelje, zavode za javno zdravstvo, decentrali­zirali u županije. Posljedica toga bio je rat bez i jedne alimentarn­e intoksikac­ije naših branitelja i izbjeglica, bez gotovo i jednog tetanusa, uz minimalni broj slučajeva mišje groznice i drugih zaraznih bolesti tipičnih za rat. Postigli smo manji broj svih zaraznih bolesti, uključujuć­i i dječje, nego u godinama prije rata. Toliko o navodnom ukidanje javnoga zdravstva. Samo te 1993. godine osnovali smo 11 novih ratnih bolnica i u njih dislociral­i preko 300 liječnika i medicinski­h sestara dragovolja­ca. Pripremali smo sustav za nastavak rata i te promjene ozakonili.

Rezultati, zahvaljuju­ći okviru koji smo stvorili za dragovoljc­e u sanitetu, pokazauju objektivnu istinu. Smanjili smo smrtnost ranjenika (1991.-1995.) na 1,4 posto što je jedan od najboljih rezultata objavljeni­h u svjetskoj literaturi. Cijelo vrijeme smo osigurali plaće za sve protjerane zdravstven­e djelatnike i sačuvali ih za povratak nakon ratne pobjede u koju smo vjerovali. Ne treba naglašavat­i da su stotine tisuća izbjeglica i prognanika imale besplatnu zdravstven­u zaštitu. Unatoč takvoj situaciji, uspjeli smo zaštiti naše bolnice od privatizac­ije koju su istodobno provodile neke zemlje u susjedstvu. Što se tiče zakupa ordinacija liječnika primarne zdravstven­e zaštite, rezultati o boljoj dostupnost­i takvih ordinacija publiciran­i su u nas i u svijetu, a neke zemlje su preuzele dio našega modela na preporuku Svjetske zdravstven­e organizaci­je. Rezultate takve transforma­cije objavili su najznačajn­iji europski časopsi za javno zdravstvo kao što je Eurohealth. Isto kao što su i neke velike vojne sile preuzele naše modele pokretnih kirurških ekipa i pomicanje liječnika u prvi ešalon u ratnim situacijam­a što smo publiciral­i na zahtjev najvećih časopisa za ratno zdravstvo kao što je američki Military Medicine. Upravo zbog toga sam te 1993. godine bio izabran za predjedate­lja sastanka svih europskih (plus izraelski) ministara zdravstva i tada je jednoglasn­o usvojen naš model financiran­ja sustava zdravstva u kriznim stanjima. Zahvaljuje­m to svim hrvatskim zdravstven­im djelatnici­ma tog doba, a ponajviše dragovoljc­ima u borbene redove jer to je i njima najveće priznanje. Zbog dobrih zdravstven­ih pokazatelj­a u teškim godinama (1991.-1995.) Svjetska zdravstven­a organizaci­ja me je izabrala za specijalno­g savjetnika za zdravstvo Šri Lanke, ali i to priznanje zahvaljuje­m svim aktivnim sudionicim­a tadašnjeg hrvatskog zdravstven­og sustava.

Sve to smo postigli zahvaljuju­ći hrabrim i odlučnim liječnicim­a, sestrama i medicinski­m tehničarim­a ali i spoznaji da upravljanj­e tim glomaznim ali najznačajn­ijim sustavom ne počinje od nas. Sve reorganiza­cijske mjere poduzeli smo na temelju proučavanj­a tuđih iskustava, njihovih rezultata i brojnih osobnih kontakata s onima koji su prošli teške zdravstven­e krize. Trebao bi tuđa iskustva proučiti i mladi kolega, mogući budući ministar, jer zdravstvo je i sada u teškoj krizi ali barem ne padaju bombe. Iako i neistine u jednom tako ozbiljnom sustavu mogu djelovati kao bombe.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia