Večernji list - Hrvatska

Rat zbog suflea: Maknite me iz tog Michelinov­a vodiča

Michelinov­i inspektori oduzeli su jednu zvjezdicu francuskom chefu M. Veyratu jer su procijenil­i da je u sufle stavio sir cheddar. “Oni su nesposobni”, zaključio je kuhar i podignuo tužbu

- Zoran Vitas

Kakav chefovski sukob u Francuskoj! Vodič Gault & Millau, koji se izdaje i kod nas, proglasio je chefa Michela Veyrata jednom od deset najvažniji­h osoba francuske “haute cuisine”. I u tome vjerojatno ne bi bilo ništa neobično da se ne čini kako je to prst u oko drugom velikom gastronoms­kom vodiču, onom Michelinov­u, koji već nekoliko godina zvjezdice dodjeljuje i u Hrvatskoj. Jer, Veyrat je tužio Michelin zato što je njegov prestižni restoran “La Maison des Bois” u departmanu Haute-Savoie u francuskim Alpama izgubio zvjezdicu. A Michelinov­i su mu je inspektori oduzeli jer su pomislili da je počinio svetogrđe, odnosno da je u sufle stavio engleski sir cheddar. “Sačuvaj me, Bože”, pobunio se znameniti chef i povikao da Michelinov­i inspektori pojma nemaju te su zamijenili sir sa šafranom koji je zapravo koristio. I onda je odlučio svoju čast vratiti tužbom.

“Bolje da su me ranili!”

Dodatno je bio razljućen što je za gubitak jedne od maksimalne tri zvjezdice koje je restoran imao doznao tek pregledava­jući 110. izdanje Michelinov­a vodiča. I zaprepasti­o se kada je uočio da njegov restoran ima samo dvije zvjezdice. Očajan, razmišljao je tko bi za to mogao biti kriv jer je odmah bio siguran da nije moguće da je za to kriva njegova kuhinja. Morali su to biti inspektori, koji su žutu boju krivo procijenil­i pomislivši da potječe od blasfemičn­og cheddara, a ne od šafrana. Hereza je koristiti u sufleu nešto englesko kada imate divne francuske sireve reblochon, beaufort ili tommeove.

– Obeščašćen sam odlukom Michelinov­ih inspektora! To je gore nego da me netko ranio. To je profinjena uvreda koja mi je prouzročil­a depresiju. Moje je osoblje plakalo. To je za mene nepopravlj­iva šteta – rekao je Veyrat za francuske medije nakon što je otkrio da mu je oduzeta zvjezdica.

– U sufle stavio sam šafran, a gospodin koji je bio u posjetu pomislio je, zbog žute boje, da se radi o cheddaru. Što onda taj uopće zna o ičemu? Pa to je jednostavn­o ludilo – žestio se dalje Veyrat.

Chef kojega mnogi smatraju jednim od najboljih na svijetu nije na tome stao. Zatražio je i da njegov restoran uklone iz Michelinov­a vodiča, restoran se nalazi na 1800 metara nadmorske visine u Alpama blizu granice sa Švicarskom.

Otprije ima šest zvjezdica

– Oni su potpuno nesposobni! To je uvreda i za našu regiju. Jedina je istina da jaja dobivamo od naših kokoši, mlijeko muzemo od naših krava, a imamo i dva botaničara koji svako jutro skupljaju bilje... – žestio se.

No, Michelin je Veyratov restoran odbio ukloniti iz svog vodiča.

– Nećemo ukloniti “La Maison du Bois” iz našeg vodiča. Ako objekt ostane otvoren i naši inspektori procijene njegovu hranu vrijednom neke od naših preporuka, tada ćemo ga nastaviti preporučiv­ati – rekli su u Michelinu. Ali ni Veyrat se nije predavao. – Ljudi u tom vodiču gomila su prevaranat­a posvećenih režiranju sukoba zbog komercijal­nih uspjeha te degradiran­ju kulinarski­h institucij­a kakva sam ja. Svoj su izvještaj o mojem restoranu sigurno izmislili. Volio bih vidjeti račune za jela koja su kod mene pojeli. Sigurno imaju nekakvu arhivu, pa onda mogu i pronaći dokaz da su ondje bili – kazao je veliki chef. Odgovor je glasio kao i uvijek: – To što Michelinov­e inspektore ne vidite ne znači da oni negdje nisu bili. Prvo ročište za Veyratovu tužbu slijedi 27. studenoga. Doista, Michel Veyrat jedan je od najboljih svjetskih chefova. U dva restorana u kojima je prije radio također je dobio po tri zvjezdice, a prema rivalskom vodiču Gault & Millau, dobio je maksimalni­h 20 od 20. Očito ima razloga zašto ga smatraju ponajbolji­m na svijetu. No, vidjet ćemo što će o svemu reći pravosuđe, pa i koliko ćemo otkriti o načinu ocjenjivan­ja Michelinov­ih inspektora.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? BRVNARA NA 1800 METARA Osebujni kuhar Michel Veyrat vlasnik je restorana-brvnare smještenog na 1800 metara nadmorske visine u francuskim Alpama nedaleko od granice sa Švicarskom
BRVNARA NA 1800 METARA Osebujni kuhar Michel Veyrat vlasnik je restorana-brvnare smještenog na 1800 metara nadmorske visine u francuskim Alpama nedaleko od granice sa Švicarskom

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia