Večernji list - Hrvatska

Leko: Plavi nemaju kompleks, financijsk­a moć bila je presudna

- Tomislav Dasović

Dinamov napadač već je bio igrač odluke u Ligi prvaka, očekuje se da bi to mogao biti i danas u Maksimiru

Zvuči nestvarno: Ukrajina je jedina europska zemlja protiv čijih klubova Dinamo nikada nije ostvario pobjedu u službenim utakmicama. Međusobnih susreta bilo je 11, a suparnika ukupno četiri; kijevski Dinamo, Dnipro iz Dnipropetr­ovska, Šahtar iz Donjecka, Čornomorec iz Odese. Zanimljivo, Dinamov kapetan Arijan Ademi sudjelovao je ukupno u pet tih ogleda; 2012. godine oba s kijevskim Dinamom, 2013. oba s Čornomorec­om, te prije dva tjedna sa Šahtarom u Harkivu.

Razlika u kvaliteti

Ima li Dinamo kompleks Ukrajinaca i dolazi li danas kraj tim nedaćama u sudbinskoj utakmici sa Šahtarom, pitamo nekadašnje­g “Ukrajinca” Jerka Leku, bivšega igrača kijevskog Dinama, danas trenera Lokomotivi­nih juniora.

– Čim sam iz zagrebačko­g prešao u kijevski Dinamo, ždrijeb nas je spojio u trećem pretkolu Lige prvaka. Tada me baš zanimalo kakav je odnos snaga između te dvije momčadi, jer ga nisam prije, na osnovi treninga, mogao procijenit­i. Moj kijevski Dinamo tada je slavio s 3:1 u prvoj utakmici (plave je vodio trener Nikola Jurčević, nap.a.), pa sam se malo pribojavao uzvrata u Maksimiru. Hrvatske novine tada su pisale da “rani pogodak može pokrenuti preokret”, Dinamo se tada uzdao u sjajnoga Eduarda, očekivao se pun Maksimir. Meni je bilo malo frka, dok su moji suigrači bili potpuno mirni, bez znakova nervoze. I kada smo istrčali u Maksimiru, kada smo s lakoćom pobijedili s 2:0, bilo mi je jasno i zašto su bili tako mirni; velika je bila razlika u kvaliteti na našoj strani – kaže Leko.

Iste jeseni Dinamu se u 2. kolu Kupa Uefe dogodio i Dnipro, tada klub bez ijednoga stranca, sastavljen isključivo od ukrajinski­h igrača, predvođen fenomenaln­im napadačem Olehom Venhlynsky­m. Za plave su u toj sezoni igrali Jozić, Mikić, Mijatović, Drpić, Kranjčar, Eduardo da Silva, Agić, Mujčin, Zahora, Bartolović, Mitu...

Pet godina kasnije, Branko Ivanković je na klupi plavih naletio na možda najjači Šahtar ikada, prevođen Darijem Srnom, Čigrinskim, Fernandinh­om, Willianom, Jadsonom... Za plave su u Donjecku nastupili: Kelava, Etto (Guela), Drpić, Bišćan (Lovren), Hrgović, Mikić, Vrdoljak, Badelj, Sammir (Morales), Mandžukić, Tadić.

– U to vrijeme ukrajinski klubovi imali su znatno veću financijsk­u moć, dovodili su velike zvijezde i bili su kvalitetom daleko ispred Dinama. Pa i Čornomorec, protiv kojega sam 2013. igrao za Dinamo, u to je vrijeme bio respektabi­lan klub, koji je također Dinamo Kijev - Dinamo (2003.)

Dinamo - Dinamo Kijev (2003.)

Dinamo - Dnipro (2003.)

Dnipro - Dinamo (2003.)

Šahtar - Dinamo (2008.)

Dinamo - Šahtar (2008.)

Dinamo Kijev - Dinamo (2012.)

Dinamo - Dinamo Kijev (2012.)

Dinamo - Čornomorec (2013.)

Čornomorec - Dinamo (2013.)

Šahtar - Dinamo (2019.) 3:1 0:2 0:2 1:1 2:0 1:3 2:0 1:1 1:2 2:1 2:2

Modri su dosad 11 puta igrali protiv ukrajinski­h momčadi i imaju tri remija te osam poraza, uz gol-razliku 8:22. Najviše puta igrali su protiv kijevskog Dinama i imaju tri poraza i remi. ulagao i kupovao jake inozemne igrače. Istina, u Odesi smo do 78. minute vodili, pa su Ukrajinci preokrenul­i, a lako je ta utakmica mogla otići i na našu stranu – nastavlja Leko. Te 2013. godine Dinamo je sa Čornomorec­om igrao u Europskoj ligi, zahvaljuju­ći Nenadu Bjelici, koji mu je s bečkom Austrijom zapriječio put prema Ligi prvaka. Plave je protiv Ukrajinaca vodio Zoran Mamić, a u Zagrebu je izveo ovu momčad: Zelenika, Pinto, Šimunović, Šimunić, Lima, Ademi, Brozović (Beqiraj), Pamić (Husejinovi­ć), Sammir, Fernandes, Čop (Halilović).

DINAMOVAC SAM OD MALIH NOGU I DRAGO MI JE ŠTO MODRI POSTIŽU MOŽDA I NAJBOLJE REZULTATE U POVIJESTI. OČEKUJEM POBJEDU

Liga nije atraktivna

Kakav je danas odnos ukrajinski­h i hrvatskih klubova, pitamo Leku uoči sraza Dinama i Šahtara.

– Ukrajinska liga više nije tako atraktivna strancima i Ukrajinci više ne ulažu toliko, dok je Dinamo napravio ogroman europski iskorak. To iskustvo igranja u Ligi prvaka za plave je neprocjenj­ivo i oni su danas ravnopravn­i sa Šahtarom te se mogu nadati prekidu ove crne serije. Međutim, ja ne bih imao ništa protiv da Dinamo i ne pobijedi Šahtar, a prezimi u Europi, po mogućnosti u Ligi prvaka. Sa Šahtarom treba biti jako oprezan, jer on može biti jako opasan i ubojit u kontrama, što je Dinamo već osjetio u prvoj utakmici – zaključio je Leko koji je za kijevski Dinamo nastupao od 2002. do 2006. godine.

Dinamo se znao s današnjim suparnikom znao sastajati i u pripremnim utakmicama, pa je od Šahtara poražen s 0:1 u siječnju 2018. godine u Turskoj, a u veljači 2015. godine u španjolsko­j Murciji

• bilo je 1:1.

ULIJEVA MI POVJERENJE OVA IGRA DINAMA, STANJE U MOMČADI I BJELICA. MOGLA BI SE OSTVARITI ŽELJA DA POBIJEDIMO

INAČE IDEM NA ISTOK S PRIJATELJI­MA, ALI DINAMO ME POZVAO KAO GOSTA, PA IDEM U LOŽU. FAVORITI SMO, ZAVRŠIT ĆE 2:0 ZA NAS

 ??  ?? MISLAV ORŠIĆ
MISLAV ORŠIĆ
 ??  ??
 ??  ?? ARIJAN ADEMI Kapetan je igrao i protiv Kijevljana u jesen 2012.
ARIJAN ADEMI Kapetan je igrao i protiv Kijevljana u jesen 2012.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia