Večernji list - Hrvatska

Cure nadmašile dečke, ali prave plasmane tek iščekujemo

- Anton Filić

Kad bismo dijelili klasična priznanja na kraju godine, onda bismo Petru Martić nagradili naslovom povratnice godine, Marinu Čiliću pripao bi pad godine, a Donna Vekić još je mlada (23), pa može biti nada godine

Godinama su naši tenisači bilježili bolje plasmane (jasno, i bolje rezultate) od svojih kolegica, ali ove se sezone i to promijenil­o. Petra Martić na 15. mjestu WTA liste i Donna Vekić na 19. poziciji godinu će okončati plasmanima karijera i to znatno boljim od naših najboljih mušketira Borne Ćorića i Marina Čilića, koji su na 28. odnosno 39. mjestu ATP liste.

Na žalost, sve je završilo samo s jednim osvojenim turnirom (Petrinim Istanbulom), ostali su se morali zadovoljit­i finalima: Donna dvama (Nottingham i St. Peterburg), Borna jednim (St. Peterburg), kao i Ivo Karlović (Pune). Čilić nema ni finala ni naslova, prekinut je njegov sjajan niz od čak 11 godina s barem jednim osvojenim turnirom.

Čilić pao sa 7. na 39. mjesto

Marin je, osim toga, ove godine postigao samo 22 pobjede (uz 19 poraza) i svakako je veliko razočaranj­e i za sebe i za nas. Na početku godine imao je problema s koljenom, uoči Wimbledona za trenera je angažirao Waynea Ferreiru, ali iz krize se nije iščupao. Je li u pitanju nedostatak motiva i fokusa (očekuje prinovu) ili izgubljeno samopouzda­nje, teško je reći, vjerojatno se radi o svemu pomalo. Ali Marin zasigurno nije rekao svoju posljednju riječ, previše je teniske kvalitete u njemu da bi samo tako otišao.

No njegovo nazadovanj­e sa sedmog na 39. mjesto svakako možemo okarakteri­zirati padom godine, dok bismo u nekoj klasičnoj podjeli priznanja na kraju sezone Petru Martić mogli nagraditi naslovom povratnice godine, a Donna Vekić još je mlada (23) pa može biti nada

DNEVNO 7 DANA U TJEDNU Subotnji časopisi Living, Diva, Slano&Slatko, Ordinacija Petra Martić (15. na WTA listi)

Donna Vekić (WTA 19.)

Borna Ćorić (ATP 28.)

Marin Čilić (ATP 39.)

Ivo Karlović (ATP 105.)

Viktor Galović (ATP 250.)

Jana Fett (WTA 261.)

Tena Lukas (WTA 267.)

Tereza Mrdeža (WTA 276.)

Borna Gojo (ATP 279.) 2617 2205 1415 1165 536 189 219 212 203 149

Napomena: bodovanje na ATP i WTA turnirima nije jednako, posebno na nižim razinama, pa se može dogoditi da tenisačice s većim brojem bodova budu slabije plasirane od tenisača

godine, iako za taj epitet s pravom konkurira i 21-godišnji Splićanin Borna Gojo koji je napravio skok s 464. na 279. mjesto ATP liste.

Drugi Borna, Ćorić, svoju je godinu najbolje sam ocijenio objavivši na društvenim mrežama:

– Ova je godina bila staza puna uspona i padova. Na žalost, nisam uspio postići rezultate kakve sam želio i za koje sam naporno radio. Ali u novoj sezoni vratit ću se još jači!

Ćorić dalje sa Štepanekom

Borna će ovih dana objaviti ime novog (sedmog u nizu) trenera, a neslužbeno doznajemo da je izbor pao na 39-godišnjeg češkog stručnjaka Martina Štepaneka (nije u srodstvu s Radekom Štepanekom) koji je među ostalima trenirao i našeg Ivana Dodiga, dovevši ga do najboljih plasmana u pojedinačn­oj (29.) i u konkurenci­ji parova (4.).

Još jedan Splićanin u ovom trenutku uživa u plasmanu karijere: 18-godišnji Duje Ajduković stigao je na 628. poziciju (21. u konkurenci­ji tenisača do 19 godina), što samo pokazuje da se za budućnost

brinuti.• hrvatskog tenisa ne treba DNEVNO 3-5 DANA U TJEDNU Subotnji časopisi Living, Diva, Slano&Slatko, Ordinacija

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia