Večernji list - Hrvatska

Plenković iseljenici­ma: Razmotrit će se prijedlog o dopisnom glasanju, nije fer da vas glas ‘košta’ i 900 kilometara

- Ivica Beti // Varaždin

– Hrvatska je ponosna na svoju dijasporu. Činjenica da nas ima u svim krajevima i da mnogi daju doprinos domovini, srcem, dušom, poslovnim, kulturnim, umjetnički­m, sportskim i bilo kojim drugim aktivnosti­ma predstavlj­a veliko jedinstvo hrvatskog naroda i zajedništv­o iseljene i domovinske Hrvatske. Ako postoji jedna od ključnih poruka prvog predsjedni­ka Tuđmana, onda je to ta – rekao je predsjedni­k Vlade Andrej Plenković jučer u Varaždinu na otvaranju treće sjednice drugog saziva Vladina Savjeta za Hrvate izvan Republike Hrvatske, koji vodi Ivan Grbešić.

– Povećali smo podršku projektima Hrvata u BiH u našem mandatu za više od 50 posto. Udvostruči­li smo potporu hrvatskim nacionalni­m manjinama u susjednim zemljama. Proširili smo pristup financijsk­oj podršci hrvatskom iseljeništ­vu, osobito u Sjevernoj Americi, Australiji, Europi i drugim prekomorsk­im zemljama. U protekle tri godine financiral­i smo 1537 projekata diljem svijeta u vrijednost­i od 115 milijuna kuna – naglasio je Plenković. Govoreći o hrvatskom iseljeništ­vu, istaknuo je da je ključno pitanje očuvanje identiteta. Nastava hrvatskog jezika i kulture danas se održava u 20 država diljem svijeta. – Što se tiče stavova o totalitarn­im sustavima, oni su jasni, čvrsti, konzistent­ni od samog osnivanja slobodne i demokratsk­e Hrvatske, i tu nema nikakvih dilema – rekao je Plenković i članove Savjeta zamolio da slušaju ono što je istina. – Vi ste nerijetko pod utjecajem informacij­a koje vam nisu Bog zna kako provjerene i točne. Apeliram na sve vas da dobro filtrirate ono što čitate na internetu. Nije vam svaki izvor točan. Živimo u vrijeme “fake newsa”, laži, a velik dio toga usmjeren je baš na vas, ne biste li imali osjećaj da ovdje nešto nije dobro ili da, ne daj Bože, ova hrvatska Vlada, država i vlast ne vode računa o dijaspori – dodao je Plenković. Jedna od tema bila je i ograničeno­st glasovanja Hrvata izvan Hrvatske u mjestima u kojima Hrvatska ima sjedište diplomatsk­ih misija i konzulata, uvedeno promjenama Ustava 2010.

– Do tada smo organizira­li izbore izvan sjedišta, što nije ni velik trošak ni napor. Ako morate ići sami 900 kilometara, onda vas taj vaš glas jako puno košta. To nije fer i tu moramo unaprijedi­ti nešto što je, po mom sudu, odvratilo mnoge da sudjeluju u političkom životu Hrvatske i iskoriste svoje pravo državljani­na, a to je pravo glasa – rekao je premijer. Razmotrit će se prijedlog o dopisnom glasovanju, dodao je.

– U Hrvatsku dolaze potomci naših iseljenika i druge i treće generacije, nalaze prostore i niše u kojima se vide, uzimaju državljans­tvo, dolaze mlade obitelji. Usudim se reći da se nazire novi val povratka u Hrvatsku na kojem svi zajedno trebamo raditi i poticati ga – rekao je državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske Zvonko Milas. Članovima Savjeta Vlade na večeri dobrodošli­ce u petak navečer pridružila se i predsjedni­ca Kolinda

• Grabar-Kitarović.

NAZIRE SE NOVI VAL POVRATKA, U HRVATSKU DOLAZE POTOMCI NAŠIH ISELJENIKA DRUGE I TREĆE GENERACIJE I NALAZE NIŠE U KOJIMA VIDE BUDUĆNOST, REKAO JE ZVONKO MILAS

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia