Večernji list - Hrvatska

7d a n 2,6%

- (Jolanda Rak Šajn, Ivan Halar)

Godinama se poteže pitanje neradne nedjelje, no vi ste prvi probili led. Što je prevagnulo u odluci da nedjelja od početka iduće godine u KTC-ovim trgovinama bude neradni dan?

Neki kažu kako je danas lako ne raditi nedjeljom kad nema ljudi. No mi s kvalitetni­m radnicima nikad nismo imali problema. Već tri godine naši radnici ne rade na vjerske blagdane i za sve to vrijeme promet nam raste. Blagdani i nedjelje KTC-u su dono sili prihod od oko 110 mil. kn godišnje. No imamo veliki ugled i lojalne kupce koji nas podržavaju te vjerujemo da će se taj prihod preusmjeri­ti na druge dane u tjednu. Nije isto ima li radnik slobodan ponedjelja­k ili nedjelju kad je cijela obitelj na okupu – i ne, neće mu zbog neradne nedjelje pasti plaća. I sad je viša od prosjeka branše i iznosi oko 5600-5700 kuna, a potrudit ćemo se da i u 2020. još raste.

Mislite li da će vaš primjer slijediti i konkurenci­ja?

Uvjeren sam da svi trgovci imaju želju da ne rade nedjeljom, samo što je u brojnim tvrtkama koje su odgovorne dioničarim­a i vlasnicima, pogotovo onima izvana, situacija puno složenija. KTC-u je pak stopostotn­i vlasnik moj otac i to je njegov a odluka. No mogu reći da se na jednoj od sjednica vijeća trgovine HGK 90% trgovaca izjasnilo da je za neradnu nedjelju, tek njih 10% protiv. Nedjelja se u našem društvu ionako tretira kao neradni dan. Imam veliko povjerenje u našu Vladu, koja je mlada i moderna, da će potegnuti to pitanje i donijeti najbolje moguće rješenje.

Ustavni je sud već dva puta rušio zakonske odredbe o neradnoj nedjelji. Bi li treći put prošle?

Naravno. Prije su odredbe bile diskrimina­torne jer su dopuštale da neki trgovci ipak rade. Ako zakon bude isti za sve, tad ne bi bilo dvojbi. U Austriji, koja je mnogo jača od nas i po zimskom i ljetnom turizmu, nitko ne postavlja pitanje zašto kruh ne može kupiti u nedjelju. Neka taj dan zarađuju ugostitelj­i kad se već hvalimo domaćom kuhinjom. Prošla su vremena kad smo privlačili turiste koji su u nas kupovali kruh i paštetu i s njima išli na plažu. Trgovcima treba omogućiti da se odmore, a ako još ima onih koji žele nedjeljom jesti kruh i paštetu, neka si ih kupe dan

• prije.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia