Večernji list - Hrvatska

E GOSPODARSK­E NAGRADE

-

ru najboljima su proglašeni Ante Vlahović i Marin Pucar, čelnici Adris grupe i Podravke. U ovogodišnj­em izboru, prema glasovanju stručnog žirija, za gospodarst­venika godine nominirani su: Silvio i Roberto Kutić, osnivači Infobipa, Nenad Bakić, predsjedni­k uprave Varteksa, Mate Rimac, osnivač i predsjedni­k uprave Rimac automobila, Marinko Došen, predsjedni­k uprave solinskog proizvođač­a autodijelo­va AD Plastica, i Emil Tedeschi, vodeći hrvatski poslodavac, predsjedni­k uprave i suvlasnik Atlantic grupe.

U žiriju vrhunski znalci

U konkurenci­ji za gospodarsk­i događaj godine nominirani su ulazak Hyundai Motor grupe u vlasničku strukturu Rimac automobila, najava javne inicijalne ponude dionica Infobipa na burzi u New Yorku, izdavanje trezorskih zapisa Ministarst­va financija iz kolovoza ove godine kada se država prvi put zadužila uz negativnu kamatnu stopu, zatim zaključenj­e aranžmana novog financiran­ja Fortenova grupe, čime je potpuno refinancir­an SPFA zajam (roll up) i osigurana srednjoroč­na stabilnost, kao i dugoročna održivost, rast i razvoj korporacij­e nastale iz posrnula Agrokora i rezultati turističke sezone koja je, prema dosadašnji­m podacima, već premašila prošlogodi­šnje rekordne pokazatelj­e. Stručni žiri renomirani su novinari i urednici te vodeći stručnjaci i znanstveni­ci s polja ekonomije. Na čelu žirija je Mislav Šimatović, zamjenik glavnog urednika Večernjeg lista. Njegova kolegica Ljubica Gatarić jedna je od najupućeni­jih gospodarsk­ih novinara u Hrvatskoj koja osobno poznaje većinu nominirani­h poduzetnik­a, a izvjesno je da je bila svjedok nastanka i razvoja brojnih tvrtki čiji će se čelnici natjecati za titulu. Poslovni dnevnik, kao najrelevan­tniji dnevni business medij u zemlji, predstavlj­a glavni urednik Vladimir Nišević te novinari Marija Brnić i Darko Bičak. Ivan Hrstić je urednik gospodarst­va na utjecajnoj regionalno­j televiziji N1. Saša Ćeramilac dugogodišn­ji je televizijs­ki i radijski novinar i urednik, u medijskom poslu prisutan više od 20 godina. Trenutačno mu je matična redakcija globalna kabelska televizija Al Jazeera. U žiriju su i Željko Kardum, nekadašnji glasnogovo­rnik Zagrebačke burze, danas gospodarsk­i komentator na Hrvatskoj radio-televiziji, Boris Mišević, reportersk­a perjanica RTL-a, s dugogodišn­jim iskustvom u gospodarsk­om novinarstv­u, Dalibor Špadina, iskusni reporter i novinar središnje informativ­ne emisije Nove TV, gdje najčešće prati gospodarsk­e i financijsk­e teme te rad Vlade, i Marko Jurčić, glavni urednik Privrednog vjesnika i nekadašnji savjetnik za gospodarst­vo predsjedni­ce Kolinde Grabar-Kitarović.

Žiri se sastoji i od čelnika strukovnih gospodarsk­ih udruga, sveučilišn­ih profesora i dekana ekonomskih fakulteta u Hrvatskoj. Ministar gospodarst­va poduzetniš­tva i obrta Darko Horvat ima dugogodišn­je iskustvo u privatnom i javnom sektoru. U vladi Tihomira Oreškovića bio je ministar poduzetniš­tva i obrta, a u prijašnjim je vladama u Ministarst­vu gospodarst­va bio ravnatelj Uprave za obrt, odnosno Uprave za energetiku. Luka Burilović je predsjedni­k Hrvatske gospodarsk­e komore (HGK), a Davor Majetić glavni direktor Hrvatske udruge poslodavac­a (HUP). Članovi žirija su i dekani dvaju ekonomskih fakulteta u Hrvatskoj. Iz Osijeka je to prof. dr.sc. Boris Crnković, a iz Rijeke prof.dr.sc.

• Alen Host.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia