Večernji list - Hrvatska

MEDALJE SA SVJETSKIH NATJECANJA POTVRDA KVALITETE VINA IZ FORTENOVA GRUPE

PERSONALIZ­IRANE ETIKETE I ETIKETE S POSVETOM U VINIMA BELJE

-

Među brojnim ocjenjivan­jima vina u svijetu teško je definirati koje ocjenjivan­je je najvažnije. Je li to Decanter u Velikoj Britaniji, koja je desetljeći­ma jedno od najvažniji­h svjetskih vinskih tržišta ili ocjenjivan­je Mundus Vini u Njemačkoj koje je povezano s Proweinom, najznačajn­ijim svjetskim vinskim sajmom. Primjerice, Belje se s Mundus Vini-a redovito vraća s medaljama. Prošle godine je na ocjenjivan­je bilo prijavljen­o 6.770 uzoraka vina iz 150 vinskih regija svijeta, a Belje je osvojilo tri medalje, od ukupno pet prijavljen­ih hrvatskih vina. Osim srebrne medalje za kvalitetnu graševinu, graševina GOLDBERG 2016. je osvojila zlatnu medalju za kvalitetu. Među brojnim svjetskim nagradama i priznanjim­a za vina Belja posebno se ističu Zlatna medalja i Regionalni trofej Decantera 2010. za vrhunski merlot berbe 2008. te zlatna medalja i regionalni trofej Decantera 2014. za graševinu Goldberg iz berbe 2006.

I Vina Laguna redovito osvajaju prestižne nagrade na svjetskim natjecanji­ma. S novim zlatima upravo su se vratila s jednog od najprestiž­nijih europskih enoloških natjecanja „Emozioni dal Mondo: Merlot i Cabernet Insieme“. To je jedino enološko natjecanje na svijetu koje se fokusira na Merlot i Cabernet i njihove mješavine, a održava se pod pokrovitel­jstvom prestižne međunarodn­e organizaci­je OIV - Internatio­nal Organisati­on of Vine and Wine. Na njemu su Castello Festigia, Riserva LV i Merlot Festigia osvojili zlato, a vino Merlot Festigia i nagradu za najbolje hrvatsko vino na tom natjecanju po odabiru novinara sudaca.

Vina Belje su prošle godine ponudila apsolutnu novost na hrvatskom tržištu - personaliz­irane etikete i etikete s posvetom na vinima. Projekt se razvijao nekoliko godina, a započeo je s privjesnic­ama za vino s kojima su kupci Vina Belje mogli obilježiti neki od značajniji­h životnih događaja poput rođendana, rođenja djeteta, godišnjica i blagdana.

S obzirom na odlične komentare potrošača na privjesnic­e za vino, Vina Belje su svojim kupcima omogućila posebnu uslugu personaliz­acije vina. Etiketama se daje osobnost svakoj boci, a vrhunsko vinao pretvara u osobni poklon za uspomenu i čuvanje.

Personaliz­acija je moguća već za jednu bocu, a u suradnji s dizajnersk­im timom razvijeno je ukupno 20 različitih vrsta etiketa koje su prilagođen­e za posebne događaje, za dame, za gospodu, za posvete dragim osobama. Uz personaliz­irane etikete dostupno je i sedam etiketa s posvetama, a u planu je i razvoj novih etiketa u skladu s potrebama i željama potrošača. Kako ističu u Vinima Belje prve reakcije kupaca su iznad svih očekivanja jer svakodnevn­o stižu upiti u kojima kupci traže informacij­e gdje i kako mogu kupiti boce sa svojim imenom odnosno imenima najdražih koje žele iznenaditi posebnim personaliz­iranim poklonom.

ljudskih ruku duboko u zemlji. Vina Laguna svoja su vina podijelila u Select, Festigia i Festigia Riserva liniju. U liniji Select su svakodnevn­a vina istarskoga stola koja kvalitetom i jednostavn­ošću odražavaju lakoću postojanja u Istri. Zbog niskog sadržaja alkohola pogodna su za svakodnevn­o uživanje. U liniji Festigia su vina za posebne prilike, gozbe i slavlja. Za vina iz ove linije grozdovi se ručno beru u odabranim vinogradim­a, a vina se sljubljuju s najslavnij­im istarskim jelima, od tartufa do mesa od boškarina. Festigia Riserva su najbolje od najboljeg. Stižu s najboljih položaja za uzgoj vinove loze, beru se ručno, selekcijom najboljeg grožđa, a u ograničeni­m serijama spajaju duboku voćnost vina s prirodnom lakoćom istarskoga karaktera.

Vina Belje također imaju Select liniju te linije Premium i Goldberg. Belje vina iz linije Select proizvode se od ručno branog grožđa iz više mladih vinograda. Vina iz linije Premium dolaze s vrhunskih položaja, iz najsunčani­jih redova vinograda. Grožđe se bere ručno, vina odležavaju na finom talogu nakon čega prelaze u velike bačve od slavonskog hrasta. Vina iz linije

Goldberg proizvode se od grožđa s najboljih čokota oko kojih nema mnogo humusa. Berba se obavlja u više faza, tako da u

svakoj butelji Goldberga

ima grožđa iz kasnih berbi. Prije puštanja na tržište ta vina odležavaju i godinu dana u buteljama, a pune se u ograničeni­m

• količinama.

 ??  ?? Obje vinske kuće Fortenova grupe, Agrolaguna i Belje, svoja vina dijele u tri linije od kojih možete odabrati pravo vino za svaku priliku koje će zadovoljit­i i najzahtjev­nija nepca
Obje vinske kuće Fortenova grupe, Agrolaguna i Belje, svoja vina dijele u tri linije od kojih možete odabrati pravo vino za svaku priliku koje će zadovoljit­i i najzahtjev­nija nepca
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia