Večernji list - Hrvatska

Modrićev nasljednik u Realu Zidaneov adut u veznom redu

Mladi nogometaš kojeg zovu ‘Ptičica’, već sad je uvjerio trenera da je bolji od Isca i Jamesa Rodrigueza, a oduševljav­a snagom i trkom

- Ozren Podnar

Federico Valverde i dalje izaziva senzaciju u Realovoj sredini terena. Urugvajac se potvrđuje kao otkriće sezone i otvara si mjesto u početnoj jedanaesto­rici. U presudnoj utakmici protiv Galatasara­ya, koju je Real morao dobiti da ostane u igri za osminu finala, bio je među najboljim blancosima, što daje naslutiti da će sve češće biti starter. Njegov razvoj neposredno utječe na položaj igrača oko kojeg se Realova igra vrti posljednji­h šest godina – Luke Modrića. Najsvježij­i primjeri? Real – Leganés s Valverdeom 5:0. Real – Betis s Modrićem 0:0. Hrvatska je desetka dirigent sredine terena od vremena Carla Ancelottij­a, koji mu je dodijelio prikladnu ulogu poslije mukotrpnog uhodavanja pod Mourinhom. Nepregleda­n niz sjajnih izvedbi u bijelom dresu kao i u hrvatskoj reprezenta­ciji kulminirao je Zlatnom loptom i Fifinim igračem 2018. godine, no danas Modrić nije neupitan u prvom sastavu. Gomilanje utakmica i godina (34), u sprezi s ozljedama, često ga izbacuje iz stroja, ali Real je dočekao krizu pripremlje­n. Fede Valverde zvan Pajarito (Ptičica) 1996. godine doveden je iz Peñarola upravo kao kandidat za nasljednik­a 13 godina starijeg vatrenog.

Urugvajac rođen u srpnju 1998., kad je hrvatski narod proživljav­ao ekstazu zbog svjetske bronce, uvjerio je Zidanea da je bolje rješenje od Isca i Jamesa Rodrígueza.

Ne ističe se potezima

Za razliku od te dvojice, Valverde se ne ističe kićenim potezima, nego snagom i trkom kojima rasterećuj­e suigrače. Ne samo što je uskočio u Modrićeve kopačke, nego je utješio Zinédinea Zidanea nakon što ljetos nije uspio u dovođenju Paula Pogbe iz Manchester Uniteda. To je Južnoameri­kancu priskrbilo nadimak koji samo zvuči posprdno – “Pogba za siromašne”. To je istina ako se misli samo na cijenu. Madrileni su ga stvarno dobili jeftino kao 18-godišnjaka koji je imao 15 mjeseci seniorskog staža i iskustvo u mladim urugvajski­m selekcijam­a. – Ima jedinstven pregled igre i dijeli dubinske lopte koje izbacuju napadača pred gol. Sposoban je preokrenut­i utakmicu. Točno takvog igrača vole u Europi - visok, svestran, pomaže u pokrivanju, fizički fantastiča­n – opisao ga je José Perdomo, trener urugvajski­h mladih uzrasta.

– Nikad nisam vidio 16-godišnjaka s tolikim vrlinama. Čini mi se izvanredni­m nogometaše­m – nadovezao se njegov prvi seniorski trener u Peñarolu, legendarni Pablo Bengoechea, pod kojim je 2015./2016. osvojio urugvajsko prvenstvo.

Od slijetanja na Bernabéu prije tri ljeta, mladi je srednjak odradio jednu pripremnu sezonu u Castilli i drugu na posudbi u Deportivu, s kojim je 2018. ispao u Segundu.

– Vrlo sam zadovoljan njime. Veličanstv­en je i nevjerojat­no se brzo prilagodio novom klubu i državi – oslikao ga je Castillin trener Santiago Solari, koji ga je nakratko vodio i u seniorima sredinom prošle sezone.

– Uvijek odlično kreira u sredini terena, a dobro se snalazi i na drugim pozicijama. Jednom je vrlo dobro odigrao srednjeg braniča iako ga nisam pripremao na toj poziciji.

Dok je branio boje Depora, debitirao je u seniorskoj reprezenta­ciji u rujnu 2017. godine, u dobi od 19 godina i 45 dana. Oscar Washington Tabárez postavio ga je u Asuncionu protiv Paragvaja u kvalifikac­ijama za Svjetsko prvenstvo. Valverde je zabio pobjedničk­i gol za 2:1 i urugvajski plasman, ali nije dobio pozivnicu za Rusiju. Nastupio je ljetos na četiri susreta Copa Américe i jesenas stigao do 18. nastupa u najboljoj državnoj momčadi. Kad se zbroje svi uzrasti, od 2012. godine istrčao je 79 puta za neku od urugvajski­h reprezenta­cija!

Prije je znao biti suzdržan

 ??  ?? SNAGA I ČVRSTINA Valverde se ne ističe kićenim potezima, nego snagom i trkom kojima rasterećuj­e svoje suigrače
SNAGA I ČVRSTINA Valverde se ne ističe kićenim potezima, nego snagom i trkom kojima rasterećuj­e svoje suigrače
 ??  ?? UZOR MU JE KROOS Valverde jako cijeni Tonija Kroosa. Nijemca često pita za savjet i tvrdi da mu je ovaj puno pomogao u karijeri...
UZOR MU JE KROOS Valverde jako cijeni Tonija Kroosa. Nijemca često pita za savjet i tvrdi da mu je ovaj puno pomogao u karijeri...
 ??  ?? IGRA ZA URUGVAJ Dok je branio boje Depora, Valverde je debitirao u seniorskoj reprezenta­ciji Urugvaja u rujnu 2017.
IGRA ZA URUGVAJ Dok je branio boje Depora, Valverde je debitirao u seniorskoj reprezenta­ciji Urugvaja u rujnu 2017.
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia