Večernji list - Hrvatska

Štromar zaustavio Bandićev Manhattan

Zagrebački GUP ponovno vraćen na doradu

- Josip Bohutinski, Mateja Šobak

Dvaput je dvaput, u ovom slučaju opet “ne”. Ministarst­vo graditeljs­tva i prostornog­a uređenja jučer je odbilo dati suglasnost na zagrebačke izmjene i dopune Generalnog urbanistič­kog plana nakon što su već jednom u srpnju ove godine dokument poslali na doradu i naredili ponovnu javnu raspravu. Ovaj put, kako je objasnio potpredsje­dnik Vlade i ministar graditeljs­tva Predrag Štromar, presudile su dvije najbitnije točke.

Treba i detaljniji plan

Prva se odnosi na neusklađen­ost GUP-a s Prostornim planom grada Zagreba (PPGZ) na području hipodroma. Taj je prostor u PPGZ-u, koji je “nadređen” GUP-u, definiran kao pretežno rekreacijs­ka zona, dok je izmjenama GUP-a ondje predviđena i mješovita zona te tematski park. Stručnjaci iz Ministarst­va inzistiraj­u da se utvrdi u kojem je postotku ova rekreacijs­ka zona

“pretežna” jer smatraju da to mora biti 51 posto. Druga sporna točka, objasnili su u Ministarst­vu, odnosi se na urbanistič­ke planove uređenja (UPU).

– Iz nekih članaka predloženo­g GUP-a ne vidi se precizno i jasno da se mora raditi UPU za neke dijelove, odnosno projekte u Zagrebu – kazao je ministar Štromar pa dodao da je riječ o 37 područja, među kojima su i hipodrom te Velesajam, odnosno prostor na kojem se planira “zagrebački Manhattan”. UPU je ključan, rekao je Štromar, jer plan je to kojim se preciznije definira što će se raditi na određenom području, a kad se on radi, uključene su struka i javnost te je sve transparen­tno i vidljivo. U prijevodu, od Grada se sad traži da predvidi izradu UPU-a za 37 područja, od kojih je jedno i ono na kojem se treba nalaziti “Manhattan”, za čiju bi realizacij­u onda trebala ključna postati upravo struka. Kako je rekao Štromar, Ministarst­vo za dijelove koji nemaju UPU može izdati akt samo za rekonstruk­ciju postojeće zgrade, ali ne i za izgradnju nove. Što se tiče procedure koja sad slijedi, Grad mora postupiti prema uputama Ministarst­va i promijenit­i u GUP-u što su im rekli, a to bi se, kazali su nam jučer neslužbeno u Štromarovu ministarst­vu, moglo u nekoliko dana. Znači to da bi se izmjene GUP-a, otkloni li Grad

zamjerke, mogle naći na sjednici Gradske skupštine 9. prosinca i s donošenjem zagrebačko­g proračuna činiti dvije ključne točke vjerojatno višednevno­g zasjedanja. Da će se upravo to dogoditi, kazali su nam jučer iz Grada, u kojem su priznali da Štromarovu odbijenicu ipak nisu očekivali.

Pukla ljubav s HDZ-om

– Iskreno, mislili smo da je to to. Ali sad nam slijedi još posla, sjest ćemo, vidjeti što treba i bit ćemo spremni – kažu nam u Gradu, dok iz oporbe poručuju da bi najbolje bilo cijeli GUP napraviti ispočetka. Misli tako predsjedni­ca GLAS-a i bivša ministrica graditeljs­tva Anka Mrak Taritaš, koja nam je jučer rekla kako baš i nije sigurna da se problemi mogu riješiti u pola sata.

– Ovo je već sad mrcvarenje plana. Gradonačel­nik Milan Bandić grad je doveo do ludila hvatajući rokove iz ugovora s Eagle Hillsom oko “Manhattana” – podsjetila je Mrak Taritaš na činjenicu da je prvih osam mjeseci, koliko je Bandić imao za pripremanj­e terena

Arapima, prošlo i sad je ostalo još pola godine “produženog” vremena. Ne odgovara, zato, odgađanje GUP-a Bandiću, kaže predsjedni­ca GLAS-a, dok je sam gradonačel­nik jučer, uz citiranje Isusa s onom da je blago siromašnim­a duhom jer je njihovo kraljevstv­o nebesko, kratko poručio: “GUP će biti usvojen”. Svoje zadovoljst­vo, osim gradske oporbe, nisu jučer krile ni udruge pa su iz Zelene akcije, Prava na grad i Sigeta poručili da je odlukom Ministarst­va sada “potpuno jasno da su izmjene i dopune GUP-a izrađene tako da se omogući pogodovanj­e gradonačel­nikovim novim prijatelji­ma iz Dubaija i da im se mimo procedure prepušta 110 hektara vrijednog zemljišta uz Savu”. Prijatelje u Dubaiju Bandić, barem ako se udruge pita, ima, ali nagađanja su da ih u HDZ-u više baš i nema. Podsjetimo, prekjučer je, uz pomoć “bandićevac­a” izglasan državni proračun u Saboru, dok jučer GUP prošao nije iako se računalo da će za Bandićeve parlamenta­rne ruke Štromar Generalnom planu dati “da”.

 ??  ??
 ??  ?? MINISTAR ŠTROMAR:
Zagrebački GUP mora se doraditi, analizu su radile stručne službe Ministarst­va bez utjecaja politike
MINISTAR ŠTROMAR: Zagrebački GUP mora se doraditi, analizu su radile stručne službe Ministarst­va bez utjecaja politike

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia