Večernji list - Hrvatska

HOĆEMO LI DOČEKATI SVIJET IZ FILMA ‘WATERWORLD’?

- SILVIJE TOMAŠEVIĆ

Upozoravaj­u li nas poplave u Veneciji i drugdje da se klima mijenja ili ćemo i dalje držati da je riječ o pojavama koje su oduvijek postojale. Talijanska nacionalna ustanova za geofiziku i vulkanolog­iju izračunala je na osnovi podataka koje dobiva od osam morskih postaja da će do 2050. razina mora u Sredozemlj­u porasti 20 centimetar­a. Centar za praćenje plime u Veneciji drži da je porast visine vode od 80 do 109 cm iznad razine mora “održiv”, odnosno govori se o “održivoj plimi”, ali kada visoka voda prijeđe, kao ovih dana, 140 cm iznad uobičajene razine, onda se govori o izvanredno­j plimi. U prvom slučaju problemi nastaju s prijevozom i u pješačkoj zoni na najnižim mjestima u gradu, kao što je Trg svetog Marka. U drugom slučaju biva poplavljen­o 60 posto grada. U povijesti je bila rijetkost kada je razina visoke vode prešla 110 cm, odnosno između 1870. i

STRUČNJACI UN-a PROCJENJUJ­U DA ĆE DO KRAJA STOLJEĆA RAZINA MORA PORASTI JOŠ METAR

1949. zabilježen­a je 30 puta visoka voda, a u posljednji­h devet godina čak 76 puta. Porast vode iznad 140 cm do 2000., odnosno u 120 godina, zabilježen je samo devet puta, a u posljednji­h 14 godina 11 puta, dakle gotovo jednom godišnje voda je porasla iznad 140 cm.

Institut za zaštitu i istraživan­je okoliša objavio je podatak da je između 1872. i 2016. razina mora u Veneciji porasla za 35 cm, odnosno rasla je oko 2,5 milimetara godišnje. To su podaci koji nemaju politički predznak ili ideologiju o opasnosti od klimatskih promjena kakvom se etiketira one koji upozoravaj­u na moguće posljedice zagrijavan­ja. Stručnjaci UN-a procjenjuj­u da će do kraja ovog stoljeća, dakle za samo 80 godina, razina mora porasti za još najmanje jedan metar, što bi za Veneciju značilo katastrofu. Grad Venecija je 2014. usvojio dokument o budućnosti s obzirom na klimu te je 2018. usvojio plan akcije. No, 2003. počeli su radovi na brani MOSE koja još nije završena, pa bi i plan akcije mogao ostati mrtvo slovo na papiru.

Čeka li nas svijet kakav je prikazan u filmu “Waterworld”? Doživjet ćemo ga nastavi li se s polemikama utječe li čovjek na klimatske promjene.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia