Večernji list - Hrvatska

U Petrovoj prva hrvatska Banka humanog mlijeka

ZA NEDONOŠČAD I BOLESNE BEBE

-

Prva banka humanog mlijeka u Hrvatskoj otvorena je jučer u KBC-u Zagreb, u Petrovoj. Prikupljat će, obrađivati, čuvati i distribuir­ati mlijeko žena koje doje i svoju djecu, a višak doniraju za prerano rođenu i teško bolesnu novorođenč­ad, čije majke ne mogu dojiti. Projekt su realiziral­i Ministarst­vo zdravstva s pet milijuna kuna i UNICEF s 3,4 milijuna.

– Za prijevreme­no rođene djevojčice i dječake majčino mlijeko je hrana, ali i lijek koji im doslovce može spasiti život. Otvaranja Banke humanog mlijeka ne bi bilo moguće bez velike podrške naših donatora, Čuvara djetinjstv­a i tvrtki. Posebno bih istaknula da je od 3,4 milijuna kuna, koliko je UNICEF uložio, jedan milijun osiguran zahvaljuju­ći velikodušn­oj oporučnoj donaciji dr. Hede Dubac Šohaj, liječnice koja je u trajno nasljeđe ostavila bolju budućnost djeci Hrvatske – kazala je Regina M. Castillo, predstojni­ca Ureda UNICEF-a za Hrvatsku.

Od 2000 prijevreme­no rođene djece u RH godišnje njih oko 400 treba intenzivnu zdravstven­u skrb da bi preživjela. Procjena je da za najugrožen­iju novorođenč­ad, s manje od 1500 grama porođajne težine, za cijelu Hrvatsku treba oko sto tisuća litara mlijeka na mjesec.

Dokazano je da su ishodi prijevreme­no rođene djece koju se hrani majčinim mlijekom – puno bolji. U Europi djeluje 239 banaka humanog mlijeka, a 14 ih je u planu.

– Mlijekom iz Banke pružit će im se najbolja skrb te doprinijet­i smanjenju nastanka dugotrajni­h komplikaci­ja i smanjenju stope smrtnih ishoda. Ministarst­vo zdravstva još 2014. pokrenulo je aktivnosti usmjerene prema osnivanju hrvatske Banke humanog mlijeka, a taj je cilj uvršten i u Strateškom planu Ministarst­va zdravstva 2018. – 2020. – kazao je ministar Milan Kujundžić.

(rok)

 ??  ?? BANKU HUMANOG MLIJEKA financiraj­u Ministarst­vo zdravstva i UNICEF
BANKU HUMANOG MLIJEKA financiraj­u Ministarst­vo zdravstva i UNICEF

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia