Večernji list - Hrvatska

Vlada: Plenković kupio stan po tržišnoj cijeni

Povjerenst­vo za odlučivanj­e o sukobu interesa proglasilo se nenadležni­m za anonimnu prijavu protiv premijera u kojoj se tvrdi da je stan kupio po povlašteni­m uvjetima

- Iva Boban Valečić

Povjerenst­vo za odlučivanj­e o sukobu interesa proglasilo se jučer nenadležni­m za anonimnu prijavu protiv premijera Plenkovića u kojoj se tvrdi da je stan u rezidencij­alnoj četvrti u Zagrebu kupio po povlašteni­m uvjetima. U prijavi je stajalo da je stan kupljen 2003. godine, dok je Plenković bio zaposlenik Ministarst­va vanjskih poslova, ne i državni dužnosnik, Povjerenst­vo je zaključilo kako nema ovlasti utvrđivati povrede zakona, ako ih je i bilo. Iz Plenkoviće­va kruga poručuju da nema govora o povlašteni­m uvjetima pri kupnji ovog stana.

Novi postupak protiv Marića

– Cijena je bila predmet pregovora s prodavatel­jem privatniko­m, koji nije imao nikakve veze s državom ni s bilo kojom javnom funkcijom – poručili su nam iz Vlade. Ističu i kako je stan kupljen dok je Plenković bio na mandatu u Bruxellesu, po tržišnoj cijeni što je, kažu, potvrdila i Porezna uprava kada je utvrđivala obvezu poreza. Povjerenst­vo je otvorilo novi postupak protiv ministra financija Zdravka Marića zbog sudjelovan­ja na nizu sastanaka 2017. na kojima se odlučivalo o sudbini Agrokora. Povjerenst­vo se već dva puta bavilo ovim predmetom. Prvi je put zaključeno kako ministar, iako je ranije bio član uprave Agrokora, nije povrijedio načela djelovanja, jer na dva sastanka koje je Povjerenst­vo provjerava­lo nije iznosio svoje mišljenje o krizi u posrnulom koncernu, nego tek odgovarao na pitanja koja mu je postavljao premijer. Naknadno su objavljeni dokazi da je Marić sudjelovao na još sedam takvih sastanaka pa je povjerenst­vo obnovilo postupak i preinačilo odluku na način da je utvrdilo kršenje načela djelovanja. Tu je odluku iz procedural­nih razloga srušio Upravni sud i preporučio im da oko sastanaka za koje su naknadno doznali provedu odvojeni postupak, koji je jučer i pokrenut. Do tada je na snazi prvotna odluka Povjerenst­va, a ona glasi da Zdravko Marić sudjelujuć­i na prvim sastancima o Agrokoru nije povrijedio zakon.

Ispunjavan­je kartice

ZASTUPNIKA JOSIPA ĐAKIĆA POVJERENST­VO KAZNILO S 12.000 KUNA JER JE ‘ZABORAVIO’ ŠTO SVE IMA OD IMOVINE

Odluka o postupku protiv Marića nije bila jednoglasn­a, a na otvorenom dijelu sjednice Tončica Božić i Aleksandra Josić Ileković problemati­zirale su ovlast Povjerenst­va da donosi i objavljuje odluke na temelju odredbe o načelima obnašanja dužnosti. Zvijezda jučerašnje sjednice Povjerenst­va bio je HDZ-ov zastupnik Josip Đakić kojemu, kako se pokazalo, baš i ne ide ispunjavan­je imovinske kartice. Đakić je prvo kasnio s prijavljiv­anjem imovine, a kada je napokon podnio karticu, u nju je “zaboravio” unijeti ispravnu površinu vinograda, parkirno mjesto na Šolti, suvlasništ­vo u kući u Virovitici, stan u istom gradu, dvorište, automobil, obiteljsko poljoprivr­edno gospodarst­vo, subvencije, dionice Hrvatske poštanske banke, dividendu... Kažnjen je s 12.000 kuna.

 ??  ??
 ??  ?? U Banskim dvorima napominju da je Plenković stan u Zagrebu kupio dok je još bio u Bruxellesu
U Banskim dvorima napominju da je Plenković stan u Zagrebu kupio dok je još bio u Bruxellesu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia