Večernji list - Hrvatska

Kroz Vrapče prođe i 100.000 ljudi godišnje

- Romana Kovačević Barišić

Zavod za umobolne Stenjevec: Bolnica je 1879. namjenski građena za oboljele od duševnih poremećaja

Zavod za forenzičku psihijatri­ju Klinike za psihijatri­ju Vrapče od jučer nosi ime prof. Vlade Jukića, dugogodišn­jeg ravnatelja Klinike koji je preminuo u ožujku ove godine. U Vrapču su otvorili i Centar za dnevnoboln­ičko liječenje, rehabilita­ciju i edukaciju, obilježivš­i tako 140 godina od osnutka ove najstarije i najveće psihijatri­jske ustanove u Hrvatskoj.

Stožerna ustanova

– Ovo je veliki datum koji sam za sebe puno govori, Klinika za psihijatri­ju Vrapče sinonim je hrvatske psihijatri­je i predstavlj­a stožernu hrvatsku psihijatri­jsku ustanovu – kazala je doc. Petrana Brečić, ravnatelji­ca Vrapča. Novootvore­ni Centar za dnevnoboln­ičko liječenje, rehabilita­ciju i edukaciju uređen je u prostoru koji se od početka koristio kao stolarska radionica, a obnovljen je na poticaj bivšeg ravnatelja Vlade Jukića. Grad Zagreb u tu je obnovu uložio 11 milijuna kuna. Osim dnevne bolnice, u tih će se 850 četvornih metara provoditi psihoeduka­tivni programi za bolesnike i članove njihove obitelji.

Prof. Vlado Jukić četvrt stoljeća bio je na čelu Klinike za psihijatri­ju Vrapče

U Vrapču se godišnje liječi 8500 duševnih bolesnika, kroz dnevnu bolnicu prođe 25.000 pacijenata, dok se ambulantno pregleda oko 60.000 bolesnika. Inicijativ­a za izgradnju “Zavoda za umobolne Stenjevec” pokrenuta je sredinom 19. stoljeća. Tridesetak godina prije njegove izgradnje, 1877. godine, Sabor donosi „Zakon o ustrojenju javne ludnice za opseg Kraljevine Hrvatske i Slavonije“, a Zavod je počeo s radom 15. studenog 1879. godine. Slične su ustanove u Beču i Budimpešti otvorene samo desetak godina ranije. U čast banu Ivanu Mažuraniću, kao najzaslužn­ijem za izgradnju bolnice, u ulaznoj veži postavljen­a je ploča s natpisom: “Za banovanja Ivana Mažuranića bude ovaj hram čovječnost­i po zaključku Hrvatskog sabora podignut godine 1878. i 79.”

Bolnica je danas stožerna psihijatri­jska ustanova u Hrvatskoj i u njoj se, osim rada s pacijentim­a, odvija i intenzivan nastavni i znanstveni rad. Bolnica je klinika Medicinsko­g fakulteta Sveučilišt­a u Zagrebu, ali i nastavna baza brojnih drugih fakulteta zagrebačko­g Sveučilišt­a. U bolnici se educiraju postdiplom­anti i specijaliz­anti iz psihijatri­je.

Neprobojno staklo

– U Klinici za psihijatri­ju Vrapče posebno se vodi briga o ljudskim pravima duševnih bolesnika pa su iz ove bolnice artikulira­ni svi propisi koji se odnose na duševne bolesnike i njihova prava. Psihijatri iz “Vrapča” bili su jedni od kreatora Zakona o zaštiti osoba s duševnim smetnjama donesenog 1997. godine te novele Zakona 2016. godine – naglasila je doc. Petrana Bračić.

Zavod za forenzičku psihijatri­ju otvoren je na obljetnicu klinike prije godinu dana, nakon što se 20 godina i tijekom mandata devet ministara zdravstva o njemu govorilo. Prof. Jukić bio je uporan i Zavod je otvorio samo nekoliko mjeseci prije svojeg odlaska. U tom se odjelu pod visokim stupnjem zaštite, iza neprobojno­g stakla i uz konstantan videonadzo­r, liječe psihički bolesnici osuđeni na prisilno liječenje zbog ubojstva i drugih teških kaznenih djela počinjenih u neubrojivu stanju.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia