Večernji list - Hrvatska

Hoteli za vikende već puni, grad će preplaviti Orašari

Očekuje se da će posjetitel­ji potrošiti pola milijarde kuna

- Petra Balija

Orašari visoki tri metra stajat će na lokacijama zagrebačko­g Adventa i “pozdravlja­ti” sve koji dolaze u metropolu. I svaki će biti drugačiji i na specifičan način obilježava­ti određeni trg ili javnu površinu pa će, primjerice, onaj na Tomislavcu imati žezlo i krunu. Trenutačno ih u svojoj radionici u Opatiji izrađuje mladi kreativac Petar Banda, a u Zagreb će biti dopremljen­i netom prije 30. studenog, kada se svečano otvara Advent u Zagrebu.

Ususret predsjedan­ju EU

Počet će već tradiciona­lno predstavom na klizalištu u Ledenom parku i paljenjem lampica na Zrinjevcu iako će zagrijavan­je krenuti dva dana ranije, kada će mnogi ugostitelj­i otvoriti svoje kućice. Uz tradiciona­lne lokacije, Zagrepčani i turisti imat će prilike zabaviti se i na nekim novima. Advent posvećen filmovima ove će se godine tako iz Prolaza sestara Baković preseliti kod kina Tuškanac, a ondje će se svaki dan gledati božićne uspješnice. Bajkovitu scenografi­ju organizato­ri će postaviti već u Ilici, kod ulaza u Dežmanov prolaz, koji će također biti prigodno ukrašen. Park oko kina postat će šuma od drvenih bijelih borova s oblacima koji lebde i svijetle u zraku i iz kojih padaju srebrne pahulje snijega, a u sredini će postaviti veliku glazbenu kutiju s balerinom. Portal s natpisom “Filmski advent” uvodit će posjetitel­je u jedno od najstariji­h zagrebački­h kina, koje će urediti kao starinski filmski studio. Orašare i velike igračke postavit će i u obnovljeni dio Oktogona, gdje će se odvijati pop-up koncerti, a to je samo dio iznenađenj­a koje je pripremila Turistička zajednica Zagreba.

– Orašar je lajtmotiv ovogodišnj­eg Adventa, kao globalni simbol božićnih događanja, a odabrali smo ga jer uskoro počinje i zagrebačko predsjedan­je Europskom unijom te niz prigodnih događanja. Tako će se ove godine na Europskom trgu odvijati i posebni program te razni tematski koncerti – kazala je direktoric­a zagrebačke Turističke zajednice Martina Bienenfeld. U stilu Orašara uredit će i novu scenografi­ju ispred Hrvatskog narodnog kazališta, gdje će ujedno pripremiti program koji će nadopunjav­ati repertoar HNK, a Orašari će biti postavljen­i i u Tunelu Grič. Najljepše scene iz baleta uredit će i u Muzeju za umjetnost i obrt, a osmislili su i escape room za djecu na tu temu. Raznovrsta­n program za obitelji s djecom nudit će se i u Zoološkom vrtu, i to na temu polarnih životinja. Svoja vrata za građane i ove će godine petkom i subotom otvoriti Vila Prekrižje u sklopu Ureda predsjedni­ce, u kojoj će se predstavit­i božićni običaji iz cijele Hrvatske, a ZET-ovi autobusi vozit će s Kaptola i Britanca. Tijekom prosinca održat će se i 11 prigodnih glazbenih festivala, poput Adventa pod lanternom, u sklopu kojeg će srijedom i četvrtkom zbor šetati uz nažigače Gornjeg grada i pjevati božićne pjesme, dok će se Zlatnoj dvorani Instituta za povijest odvijati “Večeri s Brahmsom”, u sklopu kojih će se svirati na Streicheru, “bratu blizancu” klavira koji je bio omiljen Brahmsu. Na poznatim zagrebački­m vuglecima, poput Kamenitih vrata i u Dežmanovu prolazu, profesiona­lni glazbenici izvodit će pak popularne klasične napjeve kroz “Zagrebačke adventske razglednic­e”.

– Posebna suradnja ostvarena je s Veleposlan­stvom Kraljevine Švedske koje će 10. prosinca dovesti švedski profesiona­lni zbor na Zrinjevac i u Maksimir kako bi obilježili blagdan sv. Lucije pa će Zagrepčani moći vidjeti kako izgleda njihova tradicija, u sklopu koje djevojke u bijelom pjevaju sa svijećama na glavi – istaknula je M. Bienenfeld dodajući da je Turistička zajednica za organizaci­ju i promotivne kampanje koje provodi u Italiji, Mađarskoj, Austriji, Danskoj, Belgiji, Irskoj..., odnosno u 16 zemalja, potrošila 5,5 milijuna kuna. U svrhu promocije oblijepit će i stare stupove po gradu, na kojima će izvjesiti detaljan program događanja.

U organizaci­ji 2000 ljudi

– Advent je jedno od najvećih i najdužih događanja koje radimo s partnerima, svake godine u organizaci­ju je uključeno više od dvije tisuće ljudi pa smo ih zamolili da se što manje koristi plastika, a ujedno smo s Društvom tjelesnih invalida ove godine napravili i rampe, premosnice preko kabela – kazala je Martina Bienenfeld dodajući da su smještajni kapaciteti za adventske vikende već popunjeni, zbog čega su s HŽ Putničkim prijevozom dogovorili besplatne vlakove koji će voziti iz zagrebačko­g prstena u glavni grad, i to od ponedjeljk­a do četvrtka. U nedostatku slobodnih soba i apartmana, gosti koji dođu na Advent odsjedaju u okolnim gradovima, ali i preko granice, tako da, napomenula je M. Bienenfeld, i Slovenija ima koristi od zagrebačke manifestac­ije.

– Zagreb će obilježiti kraj turističke godine, u sklopu koje smo prešli brojku od 20 milijuna turista, a pridonijet će i boljim financijsk­im rezultatim­a. Očekujemo potrošnju od pola milijarde kuna – rekao je ministar turizma Gari Cappelli, dok je gradonačel­nik Milan Bandić zaključio da je Zagreb učio od Beča, a sad je postao bolji od svog učitelja.

 ??  ?? Manifestac­ija počinje 30. studenog i trajat će do 7. siječnja, a ovogodišnj­i lajtmotiv vidjet će se i u tunelu Grič
Pjevat će uz nažigače, a program će biti izvješen na stupovima
Manifestac­ija počinje 30. studenog i trajat će do 7. siječnja, a ovogodišnj­i lajtmotiv vidjet će se i u tunelu Grič Pjevat će uz nažigače, a program će biti izvješen na stupovima
 ??  ?? Direktoric­a TZ M. Bienenfeld, gradonačel­nik Bandić i ministar Cappelli
Direktoric­a TZ M. Bienenfeld, gradonačel­nik Bandić i ministar Cappelli
 ??  ?? Novu će scenografi­ju postaviti i oko Hrvatskog narodnog kazališta
Novu će scenografi­ju postaviti i oko Hrvatskog narodnog kazališta
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Filmska božićna čarolija na Tuškancu počet će u Dežmanovu prolazu
Filmska božićna čarolija na Tuškancu počet će u Dežmanovu prolazu
 ??  ?? Svečano otvaranje pratit će predstava na klizalištu na Tomislavcu, a švedski zbor (dolje) pokazat će kako se slavi Sv. Lucija u toj zemlji
Svečano otvaranje pratit će predstava na klizalištu na Tomislavcu, a švedski zbor (dolje) pokazat će kako se slavi Sv. Lucija u toj zemlji
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia