Večernji list - Hrvatska

Senzori sa 17 lokacija javljaju ledi li se cesta

Pripremili 20.000 t soli, od jučer dežuraju 292 ekipe zimske službe

-

Iako, prema prognozama, još neko vrijeme u Zagrebu neće biti snijega, gradonačel­nik Milan Bandić jučer je na tradiciona­lnoj smotri u centralnoj bazi na Žitnjaku pregledao vozila i opremu zimske službe.

– Od jučer pa do sredine travnja iduće godine dežuraju 292 ekipe. U skladištu se nalazi 20.000 tona soli te 6500 tona sipine i spremni su za korištenje. Prije prvog snijega svih 175 kamiona i 117 specijalni­h vozila postrojit ćemo na istočnoj strani zagrebačko­g Velesajma – kazao je Bandić. Ustvrdio je, kao i lani, kako metropola ima najbolju zimsku službu u Europi s 450 vrhunski obučenih djelatnika koji će snijeg u gradu čistiti prema dvije razine prioriteta. Prva su javne prometnice kojima voze ZET-ovi tramvaji i autobusi te prilazi državnim i gradskim ustanovama, vrtićima, školama i bolnicama, a druga razina sve su ostale ceste. Vozila i kamioni koji će se koristiti u zimskoj sezoni opremljeni su pak suvremenim GPS uređajima koji omogućavaj­u bržu i učinkoviti­ju intervenci­ju.

– Razvijen je i sustav ranog uočavanja leda i poledice, što također olakšava posao. Senzori na 17 odabranih lokacija, poput mostova, nadvožnjak­a, brdskih dionica, dojavljuju trenutačne temperatur­e kolnika i zraka, vlažnost, ledište..., što omogućuje i preventivn­o reagiranje na najkritičn­ijim točkama u gradu – rekao je Dragan Perić, voditelj Zagrebački­h cesta. Dodao je kako je na njihovim stranicama Zagrepčani­ma dostupna i aplikacija s pomoću koje mogu u svakom trenutku znati tko i kada čisti njihovu ulicu.

(mj)

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia