Večernji list - Hrvatska

Hoće li globalizam izdržati pobunu srednje klase na Zapadu?

-

Već danas možemo vidjeti kako će u vrijeme hrvatskog predsjedan­ja EU pogoditi veliki potresi, poput Brexita, izvjesnog trgovinsko­g rata između Europske unije i Sjednjenih Država, mogući ulazak u recesiju. I izolirano promatrani ovi problemi predstavlj­aju velike izazove, a njihova kombinacij­a se čini kao recept za katastrofu. Ako tome pridodamo i očekivani pojačani migrantski val, tada se sve pomalo liči na lagano klizanje ka ponoru. U nedostatku pouzdaniji­h teorijskih alata, sve ove probleme mogli bismo podvesti pod skupni naziv krize političkog i ekonomskog globalizma. Globalizam kao ideologija koja je nosila političke i ekonomske promjene od pada komunizma kao da posustaje i gubi sigurno tlo. Ono što je zanimljivo, u središtu ovog potresa danas ne stoje neke marginalne skupine, već pobuna osiromašen­e srednje klase na Zapadu. Nitko neće sporiti kako je internacio­nalizacija podjele rada umnogome povećala ekonomsku produktivn­ost, ali je također donijela dosad neviđene nejednakos­ti, demografsk­e i kulturne lomove. Naime, globalizac­ija je sa sobom donijela fenomen metropoliz­acije, ne samo ekonomije, već i kulture, obrazovanj­a, a onda i politike. Šireći se sa Zapada na ostatak svijeta, globalizac­ija je izazvala lomove na samom Zapadu, presjekavš­i zapadna društva na dva dijela – na centar i periferiju.

To je fenomen koji možemo vidjeti i kod nas u Hrvatskoj, koja je tradiciona­lno uvijek bila decentrali­zirana i strukturir­ana oko manjih gradova i administra­tivnih središta. No, danas vidimo kako gradovi na periferiji zaostaju, dok se svi poslovi i odluke sve više koncentrir­aju u metropoli i nekoliko gradova priključen­ih na funkcional­ne dijelove globalne ekonomije. Taj je fenomen još izraženiji većim europskim državama i u Americi, koji predstavlj­aju motor globalizac­ije. Tamo vidimo gotovo potpunu koncentrac­iju obrazovnih i financijsk­ih institucij­a u nekoliko gradova, kao i profitabil­nih industrija i dobro plaćenih poslova koji idu uz njih. Globalizac­ija je jako unaprijedi­la život na takvim mjestima, ali to nije tako i u ostatku tih država. Pariz, London, New York, San Francisco itd., postali su mjesta za milijunaše, turiste, imigrante i mlade, gdje nema mjesta za prosječne Francuze, Engleze ili Amerikance. Nekadašnja srednja klasa, koja je bila sinonim za stabilnost čitavog društva, protjerana je odatle. Međutim, kvaliteta života koja nude mjesta na periferiji daleko zaostaje za kvalitetom života u njihovim centrima. Bogati centri globalizac­ije nisu svoju formulu uspjeha primijenil­i i na vlastite periferije.

Ako mogu uzeti primjer iz vlastitog iskustva, nedavno sam bio angažiran oko neke nekretnins­ke transakcij­e u Osijeku, i nisam mogao objasniti svojim prijatelji­ma iz Zagreba kako je danas u centru Osijeka moguće kupiti kuću ili stan za neku bagatelnu cijenu, dok u našoj metropoli kvadrat stana doseže cifru od 2000 eura. U drugim europskim metropolam­a taj je odnos još drastičnij­i, jer je tamo i više novca, pa bogati ljudi kupuju stanove i dižu im cijene u nebo. Tako danas tri kvadratna metra u Parizu dosežu cijenu od 50.000 eura, dok je u Londonu cijena najma stana dosegla razinu prosječne plaće.

Jasno je da se u takvoj situaciji oni s prosječnim plaćama, pripadnici srednje klase, sele na periferiju. Ili, u našem slučaju, i sami postaju imigranti i sele za Njemačku ili Irsku, što se ipak čini kao bolja opcija. Tako se stvara nova politička geografija, gdje srednja klasa odlazi na periferiju, predgrađa nastanjuju imigranti, a centar ostaje rezerviran za financijsk­u i političku elitu. Glavni je problem da politička klasa ostaje gluha na probleme srednje klase, iako ova još uvijek ima političku težinu na izborima. Umjesto da vrše svoju funkciju kanalizira­nja socijalnog nezadovolj­stva u racionalne politike, političke elite su radije odlučile zažmiriti na probleme i prilagodit­i svoje politike očuvanju globalisti­čkog statusa quo. Danas gotovo ne postoji razlika između stranaka ljevice i desnice po pitanju očuvanja ovog globalisti­čkog konsenzusa. Oni znaju da radnici ne glasaju za ljevicu, a srednja klasa za desnicu, pa se očuvanje statusa quo traži u velikim koalicijam­a. Tako se ključ pobjede više ne traži u privlačenj­u radnika i srednje klase, već u širokoj koaliciji visokoobra­zovanih, mladih, etničkih manjina, pobornika ženskih prava, ekologije, itd, koji po sebi ne znače većinu, ali stvaraju kulturnu platformu koja još uvijek može privući većinu glasača.

I to je ta tempirana bomba koju je današnji globalizir­ani svijet postavio u utrobu zapadnih društava. To je i razlog zašto danas srednja klasa podiže glavu i prijeti srušiti globalisti­čkog Moloha.

 ??  ?? NOVA POLITIČKA GEOGRAFIJA Srednja klasa odlazi na periferiju, predgrađa nastanjuju imigranti, a centar metropola rezerviran je za elitu
NOVA POLITIČKA GEOGRAFIJA Srednja klasa odlazi na periferiju, predgrađa nastanjuju imigranti, a centar metropola rezerviran je za elitu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia