Večernji list - Hrvatska

U proljeće 2020. ide u provedbu projekt dječje kartice s popustima za niz javnih usluga

-

Bunkeriral­i ste ga i o njemu se više ne govori.

Nismo, trenutačno se fokusiram na druge dokumente, no to ne znači da ne pratim dinamiku i rad radne skupine koja radi na Obiteljsko­m zakonu.

Ali radna skupina završila je posao, zapelo je na usklađivan­ju s koalicijsk­om partnerima?

Ima tu još posla. Napravit će se još jednom temeljita analiza, kanim potaknuti ponovno šire konzultaci­je sa svim akterima. Neću obnavljati radnu skupinu.

Koji prijepor vi vidite u važećem Obiteljsko­m zakonu?

Ja ne vidim neke velike prijepore. Treba ga samo još jednom proanalizi­rati, nakon čega će biti moguće odrediti kada, kako i u kojem obliku će biti pušten u proceduru.

Znači, ne trebamo očekivati neke znatne promjene?

Na to pitanje u ovom trenutku nitko ne može odgovoriti jer se na tome još radi.

Je li, po vama, pitanje razvoda sada dobro riješeno?

Uvijek postoji prostor za poboljšanj­e, pogotovo kad su u pitanju prava djece, ali ostavimo da još jednom analiziram­o i obavimo konzultaci­je sa strukom.

A postoji li intencija smanjivanj­a prava izvanbračn­im zajednicam­a?

U kojem smislu?

Jedan je prijedlog išao u smjeru da mogu posvajati djecu samo iznimno.

Ponovit ću, to su vrlo osjetljive stvari i tu struka treba imati ključnu riječ. Uvažit ću mišljenje struke, ali donošenje svakog zakona na kraju je ipak politička odluka.

Iduće godine?

Vidjet ćemo kojom ćemo dinamikom ići.

Rekli ste da vam je udomiteljs­tvo jedan od prioriteta, no tu se stvari slabo pomiču.

Novi zakon o udomiteljs­tvu od siječnja je donio niz novosti, uveo je standardno i specijaliz­irano udomiteljs­tvo, uz tradiciona­lno i srodničko, pa je omogućeno profesiona­lno obavljanje udomiteljs­tva. Trebalo je donijeti niz pravilnika pa su osnovana povjerenst­va za izbor udomitelja, a ona su počela s radom u kolovozu. Na Nacionalno­m danu udomitelja u Đurđevcu 1. rujna tražila sam podatke o broju dovršenih postupaka, tada ih je bilo 31. S današnjim danom brojka je porasla na 101 udomljavan­je. To je manje od planiranog, ali kreće se. Sredstva koja nismo utrošili ove godine utrošit ćemo iduće.

Kada će zaživjeti dječja kartica i što će donijeti?

Dječja kartica novi je projekt Ministarst­va kojim se djeci subvencion­ira korištenje javnih, kulturnih i drugih usluga. Obitelji s djecom i osobito s većim brojem djece moći će s tom karticom koristiti razne bonuse i popuste na niz usluga. U prvoj fazi implementa­cije koja se predviđa u travnju/ svibnju 2020. predviđeni su popusti za korištenje javnih usluga poput nacionalni­h parkova, željezničk­og prijevoza, kazališta, muzeja. Paralelno će se raditi na uključivan­ju što većeg broja privatnih partnera koji prepoznaju svoj poslovni interes u stvaranju svojevrsno­g loyality programa za obitelji s djecom. Perspektiv­a širenja mreže potencijal­nih pružatelja ove usluge doista je snažna, a krajnji cilj je promicanje društveno odgovornog poslovanja prema obiteljima s djecom.

Razmišljam­o i o uvođenju dojavljiva­ča kojim bi se socijalni radnik, kad osjeti opasnost, javljao u centralu i odmah se povezao s policijom

 ??  ?? Za zaštitu socijalnih radnika u centre za socijalnu skrb uvedeni su prolazni ili ručni detektori, a ministrica Bedeković kaže da će se uvesti i druge mjere zaštite
Za zaštitu socijalnih radnika u centre za socijalnu skrb uvedeni su prolazni ili ručni detektori, a ministrica Bedeković kaže da će se uvesti i druge mjere zaštite
 ??  ?? O udomljavan­ju
Sredstva za udomljavan­je djece koja nismo utrošili ove godine utrošit ćemo iduće
O udomljavan­ju Sredstva za udomljavan­je djece koja nismo utrošili ove godine utrošit ćemo iduće

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia