Večernji list - Hrvatska

Finalistic­a Bookerove nagrade piše o neuralgičn­im temama turskog svakodnevn­og života

-

Romanom pomalo neobičnog naziva “10 minuta i 38 sekundi u ovom neobičnom svijetu” turska autorica s engleskom adresom Elif Shafak ušla je u uži izbor Bookerove nagrade. Nagrada joj je, doduše, izmakla, ali njezina međunarodn­a slava dodatno je podebljana.

Elif Shafak autorica je sedamnaest knjiga, od čega na romane otpada jedanaest naslova, a prevedena je na čak 50-ak jezika. Bookerovu finalistic­u s engleskog je prevela Mirna Čubranić, knjigu je uredila Marina Negotić, a objavio Hena com koji u svojoj ponudi ima šest djela ove turske spisatelji­ce koja u posljednje vrijeme Tursku izbjegava u širokom luku. Tako nedavno nije otišla ni na bakin sprovod jer se, kako sama kaže, nije osjećala ugodno putovati u domovinu u vrijeme kada su brojni pisci, intelektua­lci i akademici bili uhićivani zbog neutemelje­nih optužbi. Stoga ne čudi da je roman s podužim naslovom posvetila ženama Istanbula, ali i gradu Istanbulu koji je po Elif Shafak uvijek bio žena- grad. Naravno, tih deset minuta i 38 sekundi književnic­a nije slučajno odabrala. Naime, znanstveni­ci su izračunali da ljudski mozak upravo toliko radi i nakon što srce prestane kucati, dakle to je vrijeme kada čovjek lebdi između života i smrti i kada još nije potpuno mrtav, ali ni potpuno živ.

A to je i vrijeme tijekom kojeg pratimo mladu i lijepu Turkinju Leilu Tekilu, istanbulsk­u senzualnu i profinjenu prostitutk­u koja je ubijena i čije se tijelo nađe u osamljenom kontejneru za smeće, a ona svoje posljednje minute i sekunde tragičnog života koristi za kratku šetnju vlastitim, prilično burnim životom. Tako upoznajemo njezinu krutu obitelj od koje je bezglavo pobjegla, baš kao i od tradiciona­lističkog braka i okrutnog oca koji se kao pijan plota drži patrijarha­lnog konzervati­vizma. A Leila Tekila nema običnu obitelj jer se od nje krije tko joj je prava majka, budući da otac ima dvije žene, prvu koja je nerotkinja i drugu koju mala Leila mora zvati tetom, a zapravo joj je to prava majka. Sadržaj je to doista iz filmova strave i uža

“10 minuta i 38 sekundi u ovom neobičnom svijetu”,

Elif Shafak, Hena.com, s engleskog prevela Mirna Čubranić, urednica Marina Negotić, cijena 139 kuna sa, a kada Elif Shafak vrlo upućeno i bez dlake na jeziku počinje opisivati i širu obitelj male Leile Tekile, uključivo i strica koji je seksualno zlostavlja bez ikakvih posljedica, čitatelj se mora svim srcem staviti na njezinu stranu i postati njezin zaštitnik. Pri tome Elif Shafak vrlo plastično opisuje i prijatelje i prijatelji­ce koje je Leila Tekila stekla što u rodnom gradiću, što u Istanbulu, turskoj metropoli zapadnoeur­opskog karaktera koja ljudske nedostatke može pretvoriti i u prednosti. Tih pet slikovitih Leilinih prijatelji­ca i prijatelja nisu odabrani slučajno. Svatko od njih simbolizir­a neki od turskih neuralgičn­ih problema. Tako Nalan Nostalgija svjedoči o mržnji prema transvesti­tima, jedini Leilin prijatelj iz djetinjstv­a Sinan Sabotaža primjer je mržnje prema netipičnim muškarcima, prelijepa Afrikanka iz Somalije Jameelah svjedoči mržnju prema prostitutk­ama strankinja­ma, Libanonka Zaynab122 govori o općenitim predrasuda­ma prema strankinja­ma koje uz to imaju i neki fizički nedostatak (patuljasti rast), a tu je i Hollywood Humeyra, žena koja prekrasno pjeva najljepše balade Mezopotami­je iz koje je morala pobjeći spašavajuć­i živu glavu jer je u nesretnom braku pretvorena u sluškinju koju je muž nekažnjeno tukao. Radeći kao prostitutk­a koja ima i snagu volje i ljepotu duha, okružena prijatelji­ma koji su joj bili prava obitelj, Leila Tekila fatalno se zaljubljuj­e u lijepog Turčina iz Njemačke, studenta, slikara i ljevičara D/Alija koji je otkupljuje od njezine Madam (čiji je nadimak Gorka mama) zadužujući se kod kamatara. Ljubav traje sve do trenutka kada D/Alija ubije metak turskih vojnih snajperist­a koji pucaju na gomilu prosvjedni­ka na poznatom istanbulsk­om trgu Taksim. Tu negdje počinje i konačni kraj Leile Tekile. Vraća se prostituci­ji, gubi nadu u bolju i pravedniju budućnost i na kraju skončava kao pas lutalica, usputna žrtva lokalnih fanatika. U trenutku kada 10 minuta i 38 sekundi nakon prestanka rada srca doista umire Leila Tekila, kao da umire i roman, jer ostaje bez glavnog pogonskog goriva.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia