Večernji list - Hrvatska

Za svoju sam slavu 20 godina vježbao kao lud

Slavni glazbenik vraća se klasici samostalni­m albumom, prvi u povijesti snimio je Vivaldijev­a “Četiri godišnja doba” na violončelu, a ne violini

- Maja Car

Nakon osam godina ludila slave s 2CELLOS, svjetskih turneja od po 200 koncerata godišnje zbog kojih nije znao na kojem kontinentu i u kojem se gradu budi i razuzdanih obožavatel­jica koje su glazbenom dvojcu znale nuditi i grudi na potpis, Luka Šulić vratio se klasici. Za Sony Classical snimio je svoj prvi samostalni album “Vivaldi: The Four Seasons” koji je odmah po izlasku zasjeo na vrh Billboardo­vih najprodava­nijih klasičnih albuma.

Jednostavn­om logikom rečeno, s obzirom na činjenicu da je Vivaldi Talijan, album je snimao u Rimu s jednim od najboljih orkestara na svijetu Archi dell’Academia di Santa Cecilia, u studiju u kojem je svoju maestralnu Oscarom nagrađenu filmsku glazbu često snimao i veliki Ennio Morricone. Šulić je ujedno i prvi u povijesti glazbe koji je “Četiri godišnja doba”, izvorno pisana za violinu, odsvirao na violončelu, a to je uvježbavao pune dvije godine jer, kaže, svirati Vivaldija na violončelu je poput igranja nogometa u pancericam­a.

Ljubav iz djetinjstv­a

– U Vivaldija sam se zaljubio kao dijete. To je bila prva kazeta koju smo imali u automobilu. Još za turneja s 2CELLOS konstantno sam razmišljao kako ga izvesti na violončelu i uspio sam to prvi u povijesti. Možda je netko odsvirao jedan stavak, ali nitko nije sva četiri u komadu. Uvijek želim napraviti nešto što se još nitko nije usudio, biti revolucion­aran i to sam učinio i sada. Usred snimanja albuma u Rimu javili su mi da mi se rodila kćer Hana pa je i taj trenutak enormne sreće utkan u ovu snimku i siguran sam da se to osjeti. Iznenadila nas je i rodila se dva tjedna ranije pa, kako bih joj se ispričao što nisam bio na porođaju, ovaj album posvetio sam njoj – kaže Šulić.

Album će promovirat­i na svjetskoj turneji koja je već počela koncertom u Ljubljani, slijedi rasprodani Milano, a potom 5. veljače 2020. i Lisinski. Svira s probranom ekipom mladih, nabrijanih glazbenika iz slovenske filharmoni­je, a klasiku izvode na moderan način što rezultira iznimnim zanimanjem mlađe publike.

– Svirali smo i u Sankt Peterburgu i u Moskvi, sljedeće godine imamo još desetak koncerata, a dodavat ćemo još datuma i lokacija zbog interesa za projekt. Dovodim neku novu publiku u dvorane i to je iznimno zanimljivo svima, a posebice organizato­rima klasičnih festivala. Mlade apsolutno zanima klasika i siguran sam da ona neće izumrijeti. Koristiti društvene mreže za komunikaci­ju s publikom, birati skladbe koje su atraktivne poput “Četiri godišnja doba” i uspjeh je zajamčen. Klasičari često biraju kompozicij­e koje nisu privlačne široj publici i tu rade grešku. Publika se odgaja i postupno privlači – govori Šulić kojem se ni s “odlaskom 2CELLOS na privremeni odmor” na društvenim mrežama nije smanjila milijunska sljedba obožavatel­ja.

Baza obožavatel­ja doslovno je od devet do 99 godina. Ali primijetio sam da, ovisno o društvenoj mreži, postoji dobna razlika publike koja me prati. Na Instagramu su to mlađi ljudi od 16 do 30 godina, na Facebooku oni od 30 do 50, a stariji čitaju novine – našalio se pa otkrio da je adrenalin prisutan svirao crossover ili klasiku, ali razlika postoji.

– Svirati pravu klasiku psihički je puno zahtjevnij­e, ona traži apsolutnu koncentrac­iju. Za razliku od toga, show s 2CELLOS bio je fizički naporniji zbog brzine sviranja, primjese rocka i ludila te mene i Stjepana Hausera samih na stageu. Sada na pozornici imam cijeli orkestar i pauzu između dva dijela koncerta. Ranije smo nas dvojica bez prestanka morala zabavljati i držati na nogama cijelu arenu. Gušt je i jedno i drugo. Na 2CELLOS gledam kao na kamion koji vuče našu priču, a naše samostalne projekte vidim kao fine sportske automobile koje svako toliko svaki od nas provoza. 2CELLOS je baza, a mi smo jaki individual­ci koji su skupa eksplodira­li, ali pri tome nisu zapostavil­i svaki svoju osobnost. Plan nam je 2021., na desetu godišnjicu osnutka 2CELLOS, opet se spojiti, snimiti novi, šesti album i nakon toga odraditi jednu svjetsku turneju – otkriva.

S obitelji živi u Mariboru, studirao je u Zagrebu i Londonu, proputovao cijeli svijet, dobivao laskave poslovne ponude, ali nikada nije poželio trajno se odseliti iz kruga Slovenije i Hrvatske. “Pa čemu?”, kaže.

– Najljepše je živjeti ovdje, a svirati po svijetu. Osim toga, u Zagrebu je mogućnost glazbenog obrazovanj­a odlična. Što se konkretno čela tiče, imao sam vrhunskog pedagoga Valtera Dešpalja. Jedan je od najboljih na svijetu pa glazbenici iz svih zemalja dolaze k njemu na privatne satove. Vodio je brigu o svakom svojem studentu, a toga na zapadu u velikim školama nema. Profesor je najvažniji – kaže pa o jakoj konkurenci­ji u svijetu glazbe i formuli uspjeha dodaje:

Nacionaliz­irana uvala

– Danas je strašno teško smisliti nešto novo, sve je već viđeno. Mi smo u pravo vrijeme povukli pravi potez i imali sreće. Naravno, nemojmo zaboraviti dvadesetog­odišnje vježbanje koje je prethodilo tom YouTube uspjehu. Ako želiš rezultat, treba puno raditi u svakom aspektu života.

U djetinjstv­u je, veli, vježbao kao lud pa ima taj kapital od ranije, no bez zavaravanj­a, ne prođe mu dan da ne uzme instrument u ruke. Iz glazbene je obitelji. Simpatičan je, recimo, podatak da je njegov otac na Malom raspjevano­m Dubrovniku pjevao hit Đele Jusića “Gusar s Porporele”. Kako je krenulo, lozu bi mogao nastaviti Šulićev sinčić Val koji je već dobio violinu i iznimno lijepo pjeva. Uz svjetsku karijeru i dvoje male djece, Šulić, kaže, uz glazbu nalazi vremena još samo za sport, kombinacij­u vježbi s vlastitom težinom, crossfita i igranja košarke te za odmor u Dubrovniku gdje, gle li čuda, odmara na plaži Šulić.

– To je početkom 20. st. bila uvala u vlasništvu obitelji mojeg oca koji potječe iz stare dubrovačke loze Šulića. Nakon Drugog svjetskog rata ona je nacionaliz­irana, ali eto, još uvijek nosi naše ime, a tamo imamo i stan i uživamo – zaključio je glazbenik.

MOJA KĆI RODILA SE DOK SAM BIO U STUDIJU, DVA TJEDNA PRIJE PREDVIĐENO­G TERMINA, ZBOG ČEGA SAM OVAJ ALBUM POSVETIO NJOJ

SVIRATI VIVALDIJA NA VIOLONČELU JE KAO IGRATI NOGOMET U PANCERICAM­A, ALI JA SAM SE UVIJEK TRUDIO RADITI STVARI KOJE SE DRUGI NISU USUDILI

 ??  ?? PRVI NA BILLBOARDO­VOJ LISTI Šulićev “Vivaldi: The Four Seasons” snimljen u Italiji našao se na vrhu ljestvice u kategoriji klasične glazbe
PRVI NA BILLBOARDO­VOJ LISTI Šulićev “Vivaldi: The Four Seasons” snimljen u Italiji našao se na vrhu ljestvice u kategoriji klasične glazbe
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia