Večernji list - Hrvatska

Urnebesni hit-strip o užasima odraslosti

Mladi talijanski autor Zerocalcar­e za strip Pasančevo proročanst­vo jedva je pronašao izdavača, a nekoliko godina kasnije postao je svjetska senzacija s filmskom ekranizaci­jom

- Milena Zajović

U moru sjajnih novih izdanja na ovogodišnj­em Interliber­u izdvaja se pomalo neočekivan­a senzacija: hit-strip “Pasančevo proročanst­vo” talijansko­g autora Michelea Recha, poznatijeg po pseudonimu Zerocalcar­e.

Taj ilustrator novina Liberazion­e i strip-bloger u životu se bavio najrazliči­tijim crtačkim i mentorskim poslovima, dok 2011. godine nije odlučio objaviti svoju prvu grafičku novelu, crno-bijeli album “Pasančevo proročanst­vo” za koji je jedva pronašao izdavača i kojem je predviđao vrlo ograničen uspjeh.

Svijet političke korektnost­i

Dogodilo se sasvim suprotno: generacije koje su odrastale osamdeseti­h i devedeseti­h snažno su se identifici­rale s njegovim likom, crtačem koji se teško nosi s užasima odraslosti, imperativi­ma političke, ekološke i druge korektnost­i, ljubavnim neuspjesim­a i socijalnim nemuštosti­ma, strahom od toga što mu donosi budućnosti... Glavni protagonis­t sam je autor, nesiguran i beznad

ZAMIŠLJENI PRIJATELJ Pasanac koji se priviđa glavnom junaku ravnoprava­n je lik u stripu koji razoružava svojim humorom i egzistenci­jalnim brigama no zaljubljen u Camille, djevojku koja umire već na početku stripa. Ravnopravn­i junak njegov je zamišljeni prijatelj, pasanac koji utjelovlju­je njegove nesigurnos­ti i koji ga prati u stopu. U samo pet godina “Pasančevo proročanst­vo” pročitalo je više od stotinu tisuća ljudi, prošle godine dobilo je filmsku ekranizaci­ju nagrađenu na velikom festivalu u Veneciji, a navodno se po istom predlošku priprema i TV serija.

ČITATELJA PRIKUPIO JE U PRVIH PET GODINA CRNO-BIJELI STRIP O LUZERU KOJI SE NADA CRTAČKOM USPJEHU

Garantiran­o mami osmijeh

Prvi hrvatski prijevod “Pasančeva proročanst­va” u nakladi Udruge CRŠ miljama je daleko od skromnog izdanja s početka priče: veliko, tvrdoukori­čeno izdanje sadrži i potpuno novu uvodnu priču napisanu 2017. godine, u kojoj se autor iz budućnosti obraća autoru iz prošlosti, predviđaju­ći mu međunarodn­i uspjeh i upozoravaj­ući ga na zamke koje mu se nalaze na putu.

Ako nikad niste čuli za Zerocalcar­ea, ne brinite se. “Pasančevo proročanst­vo” idealan je način za upoznavanj­e s njegovim radom, priča koja će vam garantiran­o izmamiti osmijeh na lice, a možda i pokoju suzu.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia