Večernji list - Hrvatska

U Fed kupu će nam krenuti kad Petra i ja budemo zajedno u timu

Donna Vekić u razgovoru za Večernji list otkrila je očekivanja za sljedeću sezonu, glavni joj je cilj ulazak u Top 10

- Anton Filić

Donna Vekić ukazala se u Zagrebu. Jedna od najboljih mladih tenisačica svijeta (deveta među igračicama do 24 godine) stavila se novinarkam­a i novinarima na raspolagan­je u jednoj od dvorana hotela Esplanade. Trebao je doći i njezin trener Nijemac Torben Beltz, ali zapeo je u (zračnom) prometu kaže nam tata Igor... Nije to bila klasična konferenci­ja za novinare, nego je Donna, na radost novinara i njihovih urednika, valjda i čitatelja, svakoj od većih medijskih kuća poklonila 10-15 minuta svog vremena. Pa, evo što je rekla za Večernji list.

TORBEN I JA KLIKNULI SMO PRIJE DVIJE GODINE. PONOSNA SAM NA ONO ŠTO SMO NAPRAVILI I JAKO SAM SRETNA ZBOG NJEGOVE NOMINACIJE ZA TRENERA GODINE

Žalim za Wimbledono­m

Čujemo da je vaš trener Beltz nominiran, kao jedan od trojice, za trenera godine na WTA Touru. Kako vi gledate na to?

– Torben i ja uistinu smo se prije dvije godine našli na istim valnim dužinama, kliknuli smo si, kako se to danas kaže. Ponosna sam na ono što smo zajedno napravili i jako sretna zbog te nominacije.

Vi biste mu dali svoj glas? – Naravno da bih, istinski je profesiona­lac i dobar čovjek. Kako ste vi osobno zadovoljni sezonom koju završavate na 19. mjestu WTA liste, što vam je i najboljim plasman karijere? – Zadovoljna sam, ovo je bila moja najbolja sezona dosad, na US Openu sam došla do četvrtfina­la, što je moj najbolji rezultat na Grand Slam turnirima. Sretna sam zbog toga, ali od sebe uvijek očekujem više, ima još prostora za napredak, ima situacija u kojima sam trebala bolje odigrati.

Za čim posebno žalite?

– Za Wimbledono­m. Da tu nisam već u prvom kolu ispala od Riske sada bih imala i bolji renking. A Wimbledon je i moj najdraži turnir. Volim igrati na travi, iako sam dobra na svim podlogama, a i London kao grad mi se jako sviđa, tamo sam i neko vrijeme trenirala. No, volim i Madrid... Kad biste birali između osvajanja Grand Slam naslova i ulaska u top 10, što biste prije odabrali? – Grand Slam naslov, naravno. Jer ako osvojim naslov na nekom od Grand Slam turnira, onda sam u današnjoj konstelaci­ji snaga gotovo automatski i među najboljih deset tenisačica svijeta. Razlika između Top 20, Top 15 i Top 10 nije tako važna. Nije ve

Mlada Osječanka uvijek je elegantna i, prema sudu teniskih fanova, jedna je od najljepših tenisačica današnjice

35-24 ovogodišnj­i je učinak Donne Vekić na WTA Touru. Nikad bolji, kao i zarada: 1,534.830 američkih dolara

lika razlika u bodovima, treba dobiti nekoliko mečeva više i to je to. Neki veći rezultat na Grand Slam turnirima moj je cilj sljedeće sezone, s tim bih uistinu bila sretna i zadovoljna.

Kako gledate na situaciju u vrhunskom ženskom tenisu? Prilično je velika disperzija kvalitete, prvih 18 WTA turnira sezone osvajalo je 18 različitih tenisačica, a česte su promjene i na samom vrhu?

– Da, danas u ženskom tenisu svatko može pobijediti svakoga i tu svakako vidim i svoju šansu. Pogotovo na Grand Slam turnirima, kad se dođe do drugog tjedna sve je otvoreno i svatko ima priliku, samo je treba iskoristit­i. Ove sam godine igrala dva finala (St. Peterburg i Nottingham – op. a.), na žalost nisam osvojila turnir, ali to mi je definitivn­o jedan od ciljeva sljedeće godine.

A sad nešto o hrvatskoj Fed kup reprezenta­ciji. S kombiniran­im renkingom vas i Petre Martić Hrvatska je četvrta na svijetu, no u realnosti mi smo u četvrtom razredu, u Euroafričk­oj zoni. Kako to objašnjava­te? Što se treba dogoditi da nam i tu krene?

– Pa, prvo se treba dogoditi da obje, i Petra i ja, budemo u reprezenta­ciji. Ja sam igrala posljednji­h nekoliko godina, Petra nije, nadam se da ćemo sljedeće godine obje moći nastupiti. U tom slučaju bismo, uvjerena sam, mogle puno napraviti.

Ne odlučujemo o izborniku

Je li tu potrebno i nešto izborničke svježe krvi. Navodno će HTS uskoro raspisati natječaj za novog izbornika ili izbornicu?

– Ah – uzdahnula je na ovom mjestu Donna i dodala: – Ne znam, nije na nama da o tome odlučujemo.

A kako gledate na posljednja zbivanja u muškoj reprezenta­ciji? – Ne znam, teško mi je to komentirat­i. Čula sam i vidjela sve ono što i vi znate, tako da nemam nikakvih drugih informacij­a. Šteta što se to tako dogodilo, ali nadam se da će unatoč svim tim potresima ipak napraviti dobar rezultat i da ih to neće omesti sljedeći tjedan. Gledat ćemo dečke na televiziji i navijati za njih – zaključila je 23-godišnja Osječanka. Sljedećih dana pripremat će se u Monte Carlu, Božić će provesti s obitelji, a potom kreće u Australiju po nove teniske pobjede...

KOŠARKA

Kvalifikac­ije za EP, žene: Letonija – Hrvatska (Dojkić 27 koševa, osam asistencij­a, Tikvić 15 koševa, Begić 13 koševa i 13 skokova) 65:83. Sljedeći susret igramo 17. studenog, u Zaboku protiv Njemačke.

Euroliga: Himki – Milano 87:79, Efes – Zenit 90:88, Panathinai­kos – Alba 105:106 (produžetak), Baskonia (trener Perasović) – Makabi 83:113, Real – Barcelona (Tomić 13) 86:76; HT Premijer liga: Cibona – Sonic Puntamika 102:58

RUKOMET

Njemačka liga: Leipzig (Mamić 5) – RN Löwen 28:29, Minden – Melsungen (Pavlović 2, Marić 2) 27:29;

Francuska liga: PSG – Montpellie­r (Šego 12 obrana) 35:30

DALJINSKO PLIVANJE

O plivačkome Faros maratonu, prvom međunarodn­om natjecanju u neovisnoj Hrvatskoj, i njegovu utemeljite­lju Vicku Šoljanu snimljen je zanimljivi dokumentar­ni film koji je jučer premijerno prikazan na Sportskoj TV.

Autori dokumentar­ca “Faros maraton i njegov otac Vicko Šoljan” su novinar Branko Biočić i snimatelj i montažer Bojan Prusac. (af)

 ??  ?? DONNA VEKIĆ
DONNA VEKIĆ
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia