Večernji list - Hrvatska

Kome će Rozga otpjevati pobjedničk­u pjesmu

Vaterpolis­t godine Članovi žirija: Nikolić, Tonković, Radonić, Savičević, Posinković, Antunović i Burburan

- Anton Filić

Bliži se kraj godine i vrijeme je sumiranja. Jedan od dobrih načina da vidimo kakva je 2019. bila za hrvatski vaterpolo jest izbor najboljeg vaterpolis­ta godine, što će ga Večernji list ove godine organizira­ti već 32. put. Kad je reprezenta­cija u pitanju, u kratkom rezimeu godine koja se približava kraju možemo se podsjetiti nastupa izabranika Ivice Tucka na trima velikim natjecanji­ma. Učinak je, barem kada su u pitanju odličja, stopostota­n. Na sva tri natjecanja okitili smo se medaljama. No pođimo redom.

Bronca na SP-u

U travnju je Zagreb bio domaćin drugog završnog turnira Europskoga kupa, a naši vaterpolis­ti nisu uspjeli obraniti riječko zlato iz prethodne godine. No osvojili su srebro izgubivši u finalu od Mađara s 8:10. Na taj su način ujedno izborili plasman na završni turnir Svjetske lige koji je od 18. do 23. lipnja održan u Beogradu.

I opet smo se domogli odličja, opet smo igrali u finalu, ali smo ga opet izgubili. Ovaj put bolja je bila Srbija iako smo mi vrhunski otvorili utakmicu i poveli s 4:1. No poslije smo malo stali, a domaćin je imao ogromnu podršku punog stadiona...

Najvažnije natjecanje ipak je bilo Svjetsko prvenstvo održano u južnokorej­skom gradu Gwangjuu. Ni tu Tuckovi igrači nisu podbacili. Nismo, istina, obranili zlato s prethodnog­a SP-a u Budimpešti 2017., ali osvojili smo broncu i tako nastavili fantastičn­i niz na svjetskim prvenstvim­a. Bila je to sedma uzastopna medalja (dva zlata, srebro i četiri bronce)!

U utakmici za broncu svladali smo starog rivala Mađarsku s 10:7 a Maro Joković postigao je čak šest pogodaka. Baš ga je išlo... A bez finala smo ostali zbog poraza u polufinalu od Španjolaca od 5:6, u jednoj čudnoj utakmici u kojoj su naši igrači u prve tri četvrtine postigli samo dva pogotka. Naprosto nam ništa nije polazilo za rukom.

– S ovakvim napadom ne bismo dobili ni Paragvaj – sjećamo se izbornikov­e rečenice nakon poraza od furije.

MILE SMODLAKA IMA NAJVIŠE TROFEJA U VEČERNJAKO­VU IZBORU, ČAK PET

Proglašenj­e u Splitu

No naši su igrači smogli snage za završni obračun s Mađarima, opet su osvojili medalju i nastavili zlatno razdoblje hrvatskog vaterpola, započeto svjetskim zlatom u Melbourneu 2007. godine. A na postolje su se ovaj put, uz spomenutog Jokovića, popeli: Bijač, Macan, Fatović, Lončar, Benić, Vukičević, Bušlje, Miloš, Vrlić, Šetka, Garcia i Marcelić. Svi će oni sljedećih dana biti u fokusu našeg sedmeročla­nog žirija koji će birati najboljeg među brončano-srebrnima, ali pri tome neće zanemariti ni participac­iju naših igrača (Bušlje, Pavić, Obradović) koji su s Olympiakos­om igrali finale Lige prvaka (i izgubili od Ferencváro­sa na peterce), kao niti još jednoga (Vukičević) koji je s Marseilleo­m osvojio Eurokup.

Dakle, sljedećih dana riječ prepuštamo Emilu Nikoliću, Željku Tonkoviću, Daliboru Radoniću, Dejanu Savičeviću, Rencu Posinković­u, Franku Antunoviću i Davidu Burburanu. A nakon svega čeka nas opet raskošno proglašenj­e u sklopu Noći hrvatskog vaterpola koja će se 23. studenoga održati u hotelu Le Méridien Lav u Splitu uz nastup glazbene dive Jelene Rozge.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia