Večernji list - Hrvatska

ZET-ov propust

Kupili autobuse previsoke za prolaz ispod nadvožnjak­a

- Mateja Šobak

Kad pomisliš da stvarno ne može gore, hvala bogu, tu je ZET da nam svima fino kaže: “E, pa može”. Po jednog putnika dnevno razvozi 12 njihovih električni­h autića nabavljeni­h za tri milijuna kuna, a kako se posebno diče turistički­m ponudama, u svibnju su nabavili i četiri panoramska autobusa za devet milijuna kuna koji ne mogu na sve ture koje u ZET-u sami nude jer su previsoki za zagrebačke nadvožnjak­e. Da, baš tako, kupili su autobuse koji ne mogu u sve dijelove grada.

Nisu se navozili

– Standardna zelena linija, koju panoramski autobusi voze od Kaptola, preko Maksimira i Budeka do Jaruna i natrag, jednim dijelom prolazi Savskom. Tamo, recimo, ti novi MAN-ovi autobusi ne mogu, baš kao što, recimo, ne mogu ni Miramarsko­m. Budući da mogu samo u određene dijelove grada, oni voze svoju posebnu liniju i ne mogu “uskočiti” u standardnu zelenu ili pak crvenu, koja prometuje samim središtem grada – govore nam u ZET-u pa dodaju kako su četiri nova autobusa od devet milijuna kuna, baš poput električni­h golf-autića na Ljubljanic­i, uglavnom parkirani na okretištu u Dubravi. Naravno, moramo biti fer pa reći da pano

IZ ZET-a KAŽU DA SU KARAKTERIS­TIKE VOZILA USKLAĐENE S TEHNIČKIM UVJETIMA CESTOVNIH KORIDORA

ZA NOVE AUTOBUSE U SRPNJU JE NAPRAVLJEN­A POSEBNA ŽUTA LINIJA NA KOJOJ MOGU VOZITI

ramski autobusi ionako voze od lipnja do rujna pa je logično da su trenutačno na parkirališ­tu, ali kako nam govore na okretištu na istoku grada, ni u mjesecima kad rade nisu se navozili. A podsjetimo samo, predstavlj­eni su uoči Dana grada, u svibnju ove godine, posve jasno, uz njegovu nazočnost i prvi “đir” gradonačel­nika Milana Bandića, koji velebnu nabavku buseva nije mogao nahvaliti.

– Grad koji je tri puta zaredom dobio titulu najboljeg Adventa u Europi i koji je prošle godine proglašen najboljom turističko­m destinacij­om u Hrvatskoj mora dizati standarde. A ova četiri nova autobusa dokaz su da upravo to i radimo – kako se dižu standardi, ali nažalost, prema potrebi, ne i nadvožnjac­i, pojasnio je gradonačel­nik Bandić. O gabaritima turističko­g prijevoza pitali smo i sam ZET, iz kojeg nam je stigao podugački odgovor u kojem je, u principu, i puno toga i ništa rečeno, ali ono najvažnije, potvrdili su nam da su stvarno, eto, autobusi previsoki.

Za šire gradsko područje

– Turistički panoramski autobusi koji su predstavlj­eni u svibnju nabavljeni su kako bi se turistička ponuda ZET-a i grada Zagreba proširila, a ujedno i podigla kvaliteta usluge koju nudimo dugi niz godina – objasnili su nam iz ZET-a i podsjetili na postojeće crvenu i zelenu liniju, na kojima turisti mogu razgledati uže središte grada te parkove poput Maksimira, Bundeka i Jaruna. Onda su još dodali kako su autobusi za koje smo ih pitali “većih prijevozni­h kapaciteta, što podrazumij­eva i drukčije tehničke karakteris­tike vozila”, a oni su “uključeni na potpuno novu, žutu liniju kojom je obuhvaćeno i šire gradsko područje”.

– Dakako, karakteris­tike vozila usklađene su s prometno–tehničkim uvjetima cestovnih koridora kojima linije prolaze, a trase turistički­h linija podložne su izmjenama – pojasnili su nam iz ZET-a kako novi autobusi mogu voziti samo liniju koja obuhvaća Donji grad, Novi Zagreb, Mirogoj te Maksimir i Bundek.

 ??  ?? Kreću se Donjim gradom, Novim Zagrebom, a turiste vode i do Mirogoja te Budeka
Kreću se Donjim gradom, Novim Zagrebom, a turiste vode i do Mirogoja te Budeka

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia