Večernji list - Hrvatska

Robin Hood iz Vrlike

Odbjegli bankar se predao, ali bez devet milijuna kuna

- Slavica Vuković

Srđan Djaković (59), voditelj poslovnice OTP banke u Vrlici, osumnjičen za pronevjeru 11,4 milijuna kuna, u utorak u 9 sati predao se policiji. Došao je u Policijsku upravu splitsko-dalmatinsk­u u pratnji odvjetnika Joška Čeha kojemu se javio ranije ujutro. Novac očito nije donio. PU je navela da je banka oštećena za iznos od oko 8,9 milijuna kuna jer je dio novca pronađen tijekom kriminalis­tičkog istraživan­ja. Isto tako, u priopćenju su naveli kako su policijski službenici Službe gospodarsk­og kriminalit­eta i korupcije dovršili kriminalis­tičko istraživan­je nad 59-godišnjim hrvatskim državljani­nom, osumnjičen­im za počinjenje kaznenog djela pronevjere, kao i nad 45-godišnjim hrvatskim državljani­nom, osumnjičen­im za kazneno djelo pomoći počinitelj­u nakon počinjenja kaznenog djela.

Činio je usluge, bio galantan

– Kriminalis­tičkim istraživan­jem utvrđena je sumnja da je 59-godišnjak, kao djelatnik banke, odnosno ispostave poslovnice u Vrlici, 8. studenog 2019. protupravn­o prisvojio novac u iznosu od 11,4 milijuna kuna, nakon čega je pobjegao. Također, utvrđena je sumnja da mu je 45-godišnji hrvatski državljani­n, koji je u ovom trenutku nedostupan, pružio pomoć nakon počinjenja kaznenog djela te ga svojim vozilo odveo u Bosnu i Hercegovin­u. Protiv obaju osumnjičen­ika podnesena je kaznena prijava Općinskom državnom odvjetništ­vu. 59-godišnjak je danas doveden pritvorsko­m nadzorniku – izjavila je Antonela Lolić, glasnogovo­rnica PU splitsko-dalmatinsk­e. Razgovaral­i smo i s Djakovićev­im odvjetniko­m Joškom Čehom. – Moj klijent jutros se predao. Iznio je svoju obranu u policiji. Razumljivo da vam ništa više od toga ne smijem reći. Sada ide na ispitivanj­e u Državno odvjetništ­vo – rekao nam je Čeh. Srđan Djaković “nestao” je prije desetak dana, uoči službenog zatvaranja poslovnice banke u kojoj je bio šef, nakon čega je zamijećen i milijunski manjak u sefu banke. Srđan Djaković, kako kažu Vrličani, bio je utjecajan čovjek, s brojnim vezama, a rado je činio usluge svojim sumještani­ma. Bio je, kažu oni, pristojan i galantan, nije mu bio problem platiti piće za čitav kafić. Sada se neki pitaju čijim je novcem to radio. Bio je branitelj, pasioniran­i je lovac i dopredsjed­nik Kinološkog društva Vrlika. Njegove sugrađane silno je iznenadio njegov nestanak jer u Vrlici ima status, ugled, utjecaj, suprugu, četvero djece, majku, unučad pa se pitaju koji je motiv imao za pronevjeru i potom za bijeg.

Zatvaranje poslovnice

Nagađa se da je upravo zatvaranje poslovnice banke ponukalo Srđana Djakovića da pokupi novac i pobjegne. Navodno je u sefu postojao manjak od ranije pa je uzeo sve što se još moglo i pokušao “nestati”. Sve je začudilo kako je tako mala poslovnica imala toliko gotovine u sefu. Postoji priča da je upravo Djaković od središnjic­e naručio veću količinu gotovine, obrazlažuć­i to velikim brojem zahtjeva za podizanjem depozita zbog zatvaranja poslovnice. Informacij­a nije potvrđena, ali navodno je svom sinu ostavio pola milijuna kuna kako bi zbrinuo obitelj, ali on je novac predao policiji. Vjerojatno je odbjegli bankar imao pomagače i kada se skrivao u Bosni i Hercegovin­i. Navodno je pobjegao i od njih jer je shvatio da mu je život s tolikim novcem ugrožen.

POLICIJA TRAGA ZA 45-GODIŠNJIM HRVATSKIM DRŽAVLJANI­NOM KOJI GA JE SVOJIM AUTOMOBILO­M ODVEZAO U BiH

 ??  ?? Milijunski manjak u sefu banke primijećen je uoči službenog zatvaranja vrličke poslovnice OTP banke nakon što je šef u toj banci Srđan Djaković pobjegao. Vrličani su o odbjeglom bankaru govorili kao o dobročinit­elju
Milijunski manjak u sefu banke primijećen je uoči službenog zatvaranja vrličke poslovnice OTP banke nakon što je šef u toj banci Srđan Djaković pobjegao. Vrličani su o odbjeglom bankaru govorili kao o dobročinit­elju
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia