Večernji list - Hrvatska

Tri propale žalbe na DC403 projekt od pola milijarde kuna zaustavile na dva i pol mjeseca

- Josip Bohutinski // Zagreb

Natječaj za gradnju dionice riječke ceste DC403 od čvora Škurinje do Luke Rijeka, vrijedan 461 milijun kuna, napokon se može nastaviti. Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM), naime, odbacila je žalbu zagrebačke tvrtke Jurcon projekt na dokumentac­iju na tom natječaju. Kako stoji u obrazložen­ju odluke DKOM-a, Jurconova žalba proglašena je neurednom jer nije sadržavala sve podatke i dokaze koje žalba mora imati sukladno Zakonu o javnoj nabavi. DKOM je stoga zagrebačku tvrtku pozvao da dopuni svoju žalbu, ali to nije učinjeno u zadanom roku.

Jurcon projekt lani je imao 6,5 milijuna kuna prihoda, a ostvario ih je projektira­njem i nadzorom, a neurednom žalbom zaustavio je na dva tjedna natječaj za građenje vrijedan gotovo pola milijarde kuna. Jurcon je žalbu uložio 4. studenoga, a DKOM je nakon dva tjedna donio odluku o njoj. Za to vrijeme natječaj je morao biti zaustavlje­n. A to je bilo već treće zaustavlja­nje natječaja za DC403 zbog žalbi, i to tvrtki koje se uglavnom ne bave građenjem. Tako je 30. rujna tvrtka Nekretnine Medulin, čije ime samo govori čime se bavi, uložila žalbu na natječajnu dokumentac­iju za gradnju DC403. No u toj tvrtki odustali od žalbe, ali i u tom slučaju natječaj je zaustavlje­n na više od dva tjedna.

A prva žalba na natječajnu dokumentac­iju za DC403 uložena je još 17. svibnja ove godine, 11 dana nakon što je natječaj objavljen. Tu je žalbu uložila tvrtka Vardar Bau iz Slavonskog Broda, koja je osnovana 2017., a lani je imala prihod od 317 tisuća kuna. DKOM je odluku o odbacivanj­u te žalbe kao neosnovane donio tek 2. srpnja, tako da je u tom slučaju natječaj bio zaustavlje­n mjesec i pol. Ukupno su tako tri propale žalbe, koje su bile neuredne, neosnovane i povučene, natječaj za projekt od krucijalne važnosti za Luku Rijeka zaustavile na više od dva i pol mjeseca. Ugovori o dodjeli bespovratn­ih sredstava za projekt gradnje državne ceste D403 od čvora Škurinje do Luke Rijeka, vrijedni 520 milijuna kuna, potpisani su sredinom prosinca prošle godine. A natječaj za gradnju te ceste još nije završen. Na to je u nedavnom intervjuu za Večernji list upozorio i ministar mora, prometa i infrastruk­ture Oleg Butković, koji je pritom najavio izmjene Zakona o javnoj nabavi. On se, među ostalim, zalaže da se znatno poveća naknada za izjavljiva­nje žalbe na natječajnu dokumentac­iju, koja sad iznosi 5000 kuna. Dionica DC403 jedna je od najskuplji­h cesta u Hrvatskoj. Duljina glavne trase iznosi 2977 metara, a spojne ceste 380 metara. Njezina je gradnja tako skupa zbog objekata među kojima su tunel Podmurvice (1253 metra), vijadukt Piopi (316 metara), vijadukt Mlaka (144 metra) te jedan pružni podvožnjak dužine 56 metara.

ŽALBA JURCON PROJEKTA ODBAČENA JE KAO NEUREDNA, A VARDAR BAUA KAO NEOSNOVANA. NEKRETNINE MEDULIN PAK ODUSTALE SU OD ŽALBE

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia