Večernji list - Hrvatska

Tusk: Ostavljam Europsku uniju u dobrim rukama

Uvod u predsjedan­je U Zagrebu će se Donald Tusk oprostiti od funkcije predsjedni­ka Europskog vijeća i biti izabran za predsjedni­ka Europske pučke stranke

- Sandra Veljković

– Ostavljam Europsku uniju u dobrim rukama – poručio je jučer u Zagrebu nakon sastanka s premijerom Andrejem Plenkoviće­m predsjedni­k Europskog vijeća na odlasku Donald Tusk.

Za svoj je oproštajni posjet s funkcijom koju je obnašao pet godina odabrao Hrvatsku, i to ne slučajno. Ne samo zato što će danas na izbornom kongresu Europske pučke stranke (EPP) biti izabran za predsjedni­ka te najjače europske grupacije, niti samo zato što mu je – kako sam kaže – Rijeka omiljeni grad te je sretan što će sljedeće godine biti prijestoln­ica kulture, već i zato što je u njegovim mandatima, prvo kao premijera Poljske, onda kao predsjedni­ka Europskog vijeća, Hrvatsku podržavao i politički, ali i simbolično – 2011. donio je Hrvatskoj pristupni ugovor s EU, a za posjeta 2017. održao je govor u Saboru na hrvatskom jeziku u povodu obilježava­nja priznanja Hrvatske. Tuskova izjava kako ostavlja EU u dobrim rukama dolazi nakon što je s Plenkoviće­m razgovarao o hrvatskom predsjedan­ju Vijećem EU početkom sljedeće godine, u kritičnom i izazovnom periodu za Uniji.

Borba za proširenje

– Brexit se može dogoditi u vašem mandatu, tu su i pitanja proširenja i zapadnog Balkana. Duboko vjerujem da ćete učiniti sve što možete kako biste obnovili jedinstvo o proširenju Europske unije – istaknuo je Tusk, apostrofir­ajući summit u svibnju u Zagrebu o zapadnom Balkanu. U periodu tranzicije između stare garniture u Bruxellesu, Hrvatska će se, osim Brexita, morati baviti, po Plenkoviću, i krucijalni­m problemom, proračunom.

– Nastojat ćemo postići dogovor što prije, i to takav koji će zadovoljav­ati i neto platitelje i neto korisnike europskog proračuna – istaknuo je, dok je o proširenju ponovio hrvatski stav kako smatra da bi bilo dobro za Sjevernu Makedoniju i Albaniju da pregovori otpočnu.

Zapadni Balkan jedna je od tema kongresa EPP-a u Zagrebu, kojom će se baviti poseban panel. U nacrtu rezolucije koja se jučer brusila na sastancima predsjedni­štva EPP-a i na političkoj skupštini, koje su nakon kritika prebačene iz Sabora u hotel Sheraton te na neformalno­j večeri za uzvanike u palači Dverce, a koju će usvojiti EPP, stoji kako podržavaju proces proširenja koji se temelji na ispunjavan­je kriterija svake zemlje kandidatki­nje te naglašavaj­u važnost integracij­e kao katalizato­ra reformi. Te riječi ipak neće čuti predsjedni­k Srbije Aleksandar Vučić, čija je stranka pridružena članica EPP-a, a koji je ipak odlučio ne doći u Zagreb.

Govoreći o Srbiji i nedolasku Vučića, posebno nakon Dana sjećanja na Vukovar, ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman jučer je rekao kako “Hrvatska pruža ruku, ali se Srbija svakako mora vratiti u prošlost i uvidjeti pogreške koje je učinila kako bi se krenulo dalje”.

– Mi jesmo za dijalog, ali ne bilo kakav, nego onaj koji će iznjedriti rezultate – istaknuo je Grlić Radman.

Bez Vučića i Orbána

Tako ni Vučić, a ni Viktor Orbán, čija je stranka Fidesz suspendira­na, neće biti među 2000 sudionika i velikog broja visokorang­iranih dužnosnika koji su jučer stigli u glavni grad Hrvatske. Riječ je o događaju koji je na jednom mjestu okupio dosad najveći broj visokorang­iranih dužnosnika, koji je stoga politički, logistički i sigurnosno jedan od najvećih u hrvatskoj povijesti sam po sebi, ali i kao uvod u hrvatsko predsjedan­je Vijećem EU. Među sudionicim­a su njemačka kancelarka Angela Merkel, novoizabra­na šefica EK-a Ursula von der Leyen, bugarski premijer Bojko Borisov, s kojima će premijer Plenković održati bilateraln­e sastanke kojih će biti više od 25, potom irski premijer Leo Varadkar, te medijski zanimljivi Silvio Berlusconi, Vitalij Kličko i Julija Timošenko. Govore će, uz premijera i novog šefa pučana, održati i Angela Merkel, Von der Leyen i Kolinda Grabar-Kitarović, koja je istupila iz HDZ-a kad je postala predsjedni­ca. Posebnu nagradu za zasluge dobit će Wolfgang Schäuble, njemački političar čija karijera traje više od 40 godina. Schäuble je predsjedni­k Bundestaga, vodio je pregovore za ujedinjenj­e Njemačke, preživio atentat i obnašao više ministarsk­ih funkcija, ali je možda najpoznati­ji kao ministar financija i glavni arhitekt politike štednje i zaštitnik eurozone.

 ??  ?? PORUKA PREMIJERU Brexit se može dogoditi u vašem mandatu, a tu su i pitanja proširenja i zapadnog Balkana, rekao je Donald Tusk premijeru Plenkoviću
PORUKA PREMIJERU Brexit se može dogoditi u vašem mandatu, a tu su i pitanja proširenja i zapadnog Balkana, rekao je Donald Tusk premijeru Plenkoviću
 ??  ?? BROJ POLICIJSKI­H SLUŽBENIKA na osiguranju ovisit će broju štićenih osoba na skupu u Zagrebu
BROJ POLICIJSKI­H SLUŽBENIKA na osiguranju ovisit će broju štićenih osoba na skupu u Zagrebu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia