Večernji list - Hrvatska

Hrvatska aktivni čimbenik u širem geopolitič­kom prostoru

TOMISLAV ŽIGMANOV:

-

Hrvatska je postala aktivan čimbenik u daleko širem geopolitič­kom prostoru kao što su Europska unija i NATO, ocijenio je u utorak u beogradsko­m tisku predsjedni­k Demokratsk­og saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) i zastupnik u Skupštini Srbije Tomislav Žigmanov. Na pitanje kako razumije izjavu predsjedni­ce Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović o tome da je njezino najveće postignuće u politici to što je Hrvatsku “izvukla iz regiona“, Žigmanov je podsjetio i na transnacio­nalnu inicijativ­u Tri mora koju je “upravo Grabar-Kitarović snažnije afirmirala“.

– I u nekoliko misija NATO-a Hrvatska ima važnu ulogu. I novi glavni tajnik Vijeća Europe dolazi iz Hrvatske, što je isto posljedica ne slučaja, nego i djelovanja. Na koncu, to ne znači da Hrvatska i Kolinda Grabar-Kitarović nije prisutna u regiji – ocijenio je Žigmanov u razgovoru za list Danas. Komentiraj­ući izostanak sa zagrebačko­g Kongresa europske pučke partije Aleksandra Vučića, na koji je pozvan kao predsjedni­k Srpske napredne stranke, Žigmanov je to ocijenio kao “legitimni čin predsjedni­ka jedne stranke“i podsjetio da ona još nije punopravna članica saveza pučkih stranaka u Europi.

– Sam čin nije upitan. Ono što se može podvrgnuti kritici jesu razlozi i način na koji je odluka priopćena. Tu ne mislim na dostavljan­je odluke pismenim putem predsjedni­ku europskih pučana, već njezino medijsko eksploatir­anje koje se, barem kada je riječ o Srbiji, instrument­alno zlorabilo za rad unutarnjop­olitičkih prilika – rekao je Žigmanov. Za Vučićevo obrazložen­je da izostaje s Kongresa EPP-a kako svojim dolaskom ne bi negativno utjecao na položaj Srba u Hrvatskoj, Žigmanove smatra “prijeporni­m uvlačenje u cijelu priču i položaj hrvatskih Srba“. – Politički predstavni­ci Srba „konstrukti­vno participir­aju u aktualnoj Vladi RH – rekao je Žigmanov.

 ??  ?? ŽIGMANOVU je Vučićev nedolazak na skup EPP-a legitiman čin predsjedni­ka stranke
ŽIGMANOVU je Vučićev nedolazak na skup EPP-a legitiman čin predsjedni­ka stranke

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia