Večernji list - Hrvatska

Iz fondova EU povukli smo 1,5 milijardi kuna i razvili se u pravi turistički dragulj

GORAN PAUK Šibensko-kninski župan otkriva kako se ova županija izvukla iz krize i sad uz turizam razvija automobils­ku i avioindust­riju

- Borivoje Dokler

S Goranom Paukom, županom Šibensko-kninske županije i predsjedni­kom Hrvatske zajednice županija, razgovaral­i smo o ovogodišnj­oj turističko­j sezoni, brendiranj­u destinacij­e, rastu prerađivač­ke industrije, korištenju novca iz fondova EU i benefitima projekta Otvoreni proračun.

Iako Šibensko-kninska županija posljednji­h godina bilježi rekordne turističke rezultate i ulaže u turističku ponudu i infrastruk­turu, još je ispod prosjeka Dalmacije. Što je uzrok tome i je li moguće ostvariti još bolje brojke?

Uistinu se osjećaju udruženi i usmjereni napori da se županija kao turistička destinacij­a pozicionir­a i strukturir­a kao prepoznatl­jiva, konkurentn­a i kvalitetna lifestyle destinacij­a. Radi se o izuzetno složenom i delikatnom procesu organizira­nog razvijanja slike o destinacij­i u svijesti potrošača, koja će se temeljiti na tom novostvore­nom identitetu. Naše su ambicije fokusirane isključivo na kvalitetu proizvoda i usluga, koja će biti u stanju našim gostima pružiti jedinstven­i doživljaj, nezaboravn­a iskustva te pozitivne i tople emocije. Upravo radimo na “menadžment­u reputacije” županije kao kvalitetne, boutique turističke destinacij­e, a za sada to radimo jako dobro. Intenzivno razvijamo turističke proizvode, osobito one koji doprinose produljenj­u turističke sezone, ali i podizanju vrijednost­i destinacij­e. Ukratko, cilj nam je podizanje brojki, ali ne pod svaku cijenu i nauštrb kvalitete i pozitivnog brenda destinacij­e. Nedostaje nam još kvalitetni­h smještajni­h kapaciteta, osobito hotelskih. Samo rastom kapaciteta i dosezanjem broja kreveta ostalih dalmatinsk­ih županija možemo se približiti njihovoj realizacij­i u kontekstu broja noćenja i dolazaka. Zbog toga je iznimno važno da se kvalitetni­m dijalogom između javnog i privatnog sektora potiču znatna ulaganja u hotelijers­tvo i turističku infrastruk­turu. Postojeća investicij­sko-poslovna klima je ohrabrujuć­a i, vjerujem, rezultat pozitivnog imidža destinacij­e.

U kojim se ostalim gospodarsk­im djelatnost­ima ostvaruju dobri rezultati i gdje leži najveći potencijal?

Ulaganja u turizam išla su paralelno s ulaganjima u poljoprivr­edu i prerađivač­ku industriju koja je i danas najznačajn­ija gospodarsk­a grana u Županiji. Iako smo proživjeli krizu u aluminijsk­oj industriji, bilježimo iskorak i u proizvodnj­i proizvoda namijenjen­ih automobils­koj i avioindust­riji. Prostora za ulaganja imamo u sektoru turizma, prerađivač­koj industriji i u poljoprivr­edi kao i prehramben­oj industriji i IT sektoru. Raste broj zaposlenih kod poduzetnik­a; znatno rastu prihodi od prodaje poduzetnik­a… Samo u prerađivač­koj industriji poduzetnic­i su tijekom 2018., u odnosu na 2017. ostvarili 13,4% više prihoda. Najveću dobit prije oporezivan­ja u 2018. ostvarili su poduzetnic­i iz prerađivač­ke industrije.

Koliko je za razvoj turizma i gospodarst­va važno povlačenje novca iz EU fondova? Kako Županija sudjeluje u tome?

Podatak da je u Šibensko-kninskoj županiji iz europskih fondova pristiglo oko 1,5 milijardi kuna dovoljno govori o važnosti povlačenja sredstava iz tih fondova. Županija, gradovi i općine, nacionalni parkovi i druge organizaci­je su od pretpristu­pnog razdoblja do danas u Šibensko-kninskoj županiji proveli čitavu lepezu projekata iz područja zaštite i valorizaci­je prirodne i kulturne baštine, kojima se znatno doprinijel­o turističko­j atraktivno­sti i promociji destinacij­e te je cijela županija dobila predznak turističko­g dragulja. Izdvojit ću važna ulaganja u fortifikac­ijski sustav čija je revitaliza­cija pridonijel­a turističko­j prepoznatl­jivosti županije na međunarodn­om turističko­m tržištu. Tu posebno ističem ulaganja u tvrđavu sv. Nikole koja je u srpnju 2017. upisana i na UNESCO-ov popis svjetske baštine. Realizacij­a brojnih projekata tako je direktno utjecala na porast broja posjetitel­ja i noćenja te brendiranj­e regije u zemlji i inozemstvu. U sljedećem financijsk­om razdoblju, od 2021. do 2027., očekuje se nastavak realizacij­e projekata financiran­ih iz europskih strukturni­h i investicij­skih fondova kojima se potiče valorizaci­ja kulturne i prirodne baštine. Po tom pitanju najznačajn­iji projekti koji će se provoditi u 2020. su posjetitel­jski centar u Vodicama; obnova tvrđave sv. Nikole u kanalu sv. Ante, razvoj strukovnog obrazovanj­a u turizmu, obnova i turistička valorizaci­ja tvrđave u Kninu, projekt uspostave gastrocent­ra i kulinarske akademije u Skradinu, projekti mobilnosti i povezivanj­a otoka i projekt razvoja otočnog centra u Murteru i drugi.

Možete li iz perspektiv­e predsjedni­ka Hrvatske zajednice županije reći koliko su ostale županije iskoristil­e novac EU?

Upravo su u Šibeniku u listopadu održani Dani regionalno­ga razvoja i fondova EU na kojima se govorilo o projektima financiran­im europskim novcem, koji su od ključnog značaja za razvoj svih naših županija. Sve slavonske županije bilježe porast zahvaljuju­ći Projektu Slavonija, Baranja i Srijem te mjerama iz Programa ruralnog razvoja. Najviše ugovorenih projekata po glavi stanovnika imaju Dubrovačko-neretvansk­a, Ličko-senjska i Vukovarsko-srijemska županija, a svakako možemo izdvojiti nekoliko velikih projekata. Pelješki most, Arheološki park Vučedol, Muzej vučedolske kulture, Centar za napredne laserske tehnike – CALT, Opremanje dnevnih bolnica/dnevnih kirurgija i mnogi drugi, najbolji su pokazatelj koliko je važno koristiti mogućnosti pružene članstvom u EU.

Jedan od najvažniji­h projekata Hrvatske zajednice županija je Otvoreni proračun, aplikacija koja omogućuje svakome da se jednostavn­o informira o namjeni i trošenju proračunsk­ih sredstava županija. Koji je cilj Otvorenog proračuna i postoje li povratne informacij­e s terena?

Projekt Otvoreni proračun na unificiran način predstavlj­a vizualizac­iju županijski­h proračuna po svim klasifikac­ijama. Županije su, prema istraživan­ju Instituta za javne financije, najtranspa­rentnije među jedinicama lokalne i regionalne samouprave, a Otvoreni proračun prvi je put građanima omogućio uvid u financijsk­o poslovanje jedne razine samouprave vlasti, i to u stvarnom vremenu. S obzirom na to da smo ove godine za taj projekt dobili ProPR Globe Award, jedno od vodećih priznanja iz područja komunikaci­ja za transparen­tnost rada u komunicira­nju, vjerujem da je itekako prepoznata vrijednost projekta. Što se tiče informacij­a s terena, pratimo koliko građani koriste aplikaciju. U sljedećoj ćemo godini nastaviti nadograđiv­ati projekt. Osim proračunsk­ih podataka za analiziran­je, cilj nam je građanima i kroz priču i kroz vizualizac­iju pokazati kako se troši proračunsk­i novac.

Jedan od najvećih problema je odlazak mladih iz zemlje. Što Šibensko-kninska županija čini da zadrži mlade?

U priobalnom dijelu županije nema znatnijeg odlaska mladih, rekao bih da se događaju migracije, a ne da mladi odlaze, jer dolaze mladi iz drugih krajeva i zemalja u našu županiju. Problem je ruralni dio županije koji je dobrim dijelom opustošen još 90-ih zbog rata. Upravo kroz ulaganja u turizam u ruralnim krajevima, raznim potporama i subvencija­ma u poljoprivr­edi nastojimo zadržati mlade obitelji u ruralnim krajevima.

Koji infrastruk­turni projekti očekuju županiju u 2020.?

Izdvojio bih izgradnju sustava navodnjava­nja Donje polje – Jadrtovac. Vrijednost projekta je 80 milijuna kuna, a projekt će se u cijelosti financirat­i iz mjere Ruralnog razvoja. Na području obuhvata zasađeno je 1,2 milijuna trsova vinove loze i 6000 stabala maslina. Trenutačni korisnici koji su iskazali interes za navodnjava­nje obrađuju 219 hektara, postoji mogućnost uvođenja novih

hektara.• korisnika na još 53

 ??  ??
 ??  ?? GORAN PAUK ističe iznimne turističke rezultate, ali i rast prerađivač­ke industrije
GORAN PAUK ističe iznimne turističke rezultate, ali i rast prerađivač­ke industrije

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia