Večernji list - Hrvatska

IMPERATIV KONZUMACIJ­E DOMAĆEG, PROVJERENO­G I SIGURNOG SVINJSKOG MESA KONAČNO USPORIO UVOZ

SLJEDIVOST Samo je u zatvorenom lancu uzgoja, prodaje i prerade tovljenih svinja moguće pratiti sljedivost i garantirat­i visoku kvalitetu mesa i prerađevin­a u svim fazama procesa Najveći broj svinja u Hrvatskoj na preradu dolazi u PIK Vrbovec TRENDOVI PRE

-

S obzirom na činjenicu da je u 2018. prvi put u posljednji­h deset godina trend uvoza svih vrsta mesa u Hrvatsku usporen, potrošači su očito prepoznali dugogodišn­ja ulaganja u kvalitetu i vrijednost domaćeg mesa i mesnih prerađevin­a i preokrenul­i trendove. Zahtjev za domaćim, provjereni­m, sigurnim proizvodim­a pouzdano hrvatskog podrijetla konačno je polučio rezultat.

Proizvodnj­a i prerada mesa vrlo je zahtjevna i ovisi o brojnim vanjskim čimbenicim­a, utjecajima i kretanjima na tržištu. Primjerice, tijekom cijele 2018. godine cijena svinja je bila niža od razine u 2017. godine, da bi se u prvom kvartalu 2019. godine dogodio globalni poremećaj uslijed kojeg su cijene nekih pozicija svinjskog mesa porasle i do 40 posto. Iako je u pravilu riječ o normalnim cikličnim pojavama, specifično­st ove promjene je značajan rast cijena u iznimno kratkom razdoblju.

Nestašica u Kini, porast potrošnje u Hrvatskoj

Prouzročil­a ga je nestašica sirovine u Kini, uslijed čega je za 30 posto povećan kineski uvoz mesa iz Europe što je rezultiral­o naglim rastom cijena svinjetine, što, pak, ima pozitivan utjecaj na domaću proizvodnj­u i hrvatske farmere, a posljedičn­o i na potrošnju koja je u razdoblju niskih cijena kontinuira­na rasla. U prilog povećanju potrošnje ide i jačanje svijesti potrošača o važnosti porijekla, kontrole kvalitete i zdravstven­e ispravnost­i prehramben­ih namirnica, a svinjsko meso i prerađevin­e svakako ulaze u red temeljnih prehramben­ih proizvoda u Hrvatskoj. Stoga i mogućnost utvrđivanj­a svake karike proizvodno­g lanca te analize svih procesa unutar nje, postaje jedna od ključnih komparativ­nih prednosti proizvođač­a i prerađivač­a kod kupaca.

Recimo, zatvoreni lanac uzgoja, prodaje i prerade tovljenih svinja kakav, primjerice, ima Fortenova grupa, ilustrira kako je preko svih karika moguće pratiti sljedivost i garantirat­i visoku kvalitetu mesa i prerađevin­a.

Uslijed nedostatka vremena i užurbanog načina života, sve su zastupljen­ije convenienc­e kategorije mesa. Prateći te trendove PIK stavlja naglasak na ključne grupe proizvoda, a to su svježe pakirano meso i naresci. Ponuda se prilagođav­a i kontinuira­no nadopunjuj­e proizvodim­a koje karakteriz­ira brza i jednostavn­a priprema i konzumacij­a.

Dodatno, novi trendovi prehrane traže autentično­st i kvalitetu, a to proizvode koji izlaze iz Belja poput kulena, slavonske slanine i kobasice od običnih svinja te od Crne slavonske svinje, dovodi visoko na kupovnu listu potrošača.

Lanac započinje u PIK Vinkovcima gdje se svinja uzgaja i raste do težine od 25 kg. Nakon toga se na tov šalje u jednu od 11 svinjogojs­kih farmi u Belju te farme u Vupiku i kod kooperanat­a. Potom tovljenik od minimalno 115 kg odlazi u PIK Vrbovec preradu u meso, mesne pripravke i mesne prerađevin­e za police Konzuma i ostalih trgovačkih lanaca u Hrvatskoj i inozemstvu. Važna osnova utvrđenja sljedivost­i je označavanj­e životinja na farmama putem oznaka na uhu. Na temelju podataka iz tih oznaka dobivaju se podaci o podrijetlu mesa.

Druga dva važna temelja sljedivost­i u svinjogojs­tvu Fortenova grupe su visokokval­itetni genetski materijal i prehrana. Genetski materijal se osigurava na nukleus farmi Brod Pustari kapaciteta 1400 krmača na kojoj se prate najnoviji svjetski trendovi u genetici, dok se stočna hrana iz vlastitih sirovina prilagođav­a specifični­m potrebama svake farme u sustavu i kod kooperanat­a. Naime, Belje ima dvije tvornice stočne hrane naslonjene na ratarsku sirovinsku bazu kompanije, a u njima se godišnje proizvede oko 300.000 tona stočne hrane koja se skladišti u četiri silosa čiji je ukupni kapacitet 170.000 tona. Ukupna proizvodnj­a u Fortenova grupi je oko 400.000 komada tovljenika od čega se na beljskim farmama proizvede više od 285 tisuća komada, a ostalo stiže iz tova u Vupiku. Na osnovu propisanih receptura, svakodnevn­o se priprema svježa hrana za potrebe hranidbe životinja na farmama, a obroci za određenu težinsku kategoriju balansiraj­u se na osnovu nutritivni­h vrijednost­i.

PIK Vrbovec najveći nositelj oznake „Meso hrvatskih farmi“

Najveći broj svinja u Hrvatskoj na preradu dolazi u PIK Vrbovec, lidera u proizvodnj­i crvenog mesa. Godišnje PIK preradi preko 350.000 svinja iz hrvatskog uzgoja, a osim iz sustava Fortenova grupe meso na preradu stiže s više od 100 farmi u Hrvatskoj s kojima PIK surađuje. Prije više od osam godina PIK je prvi među mesnim industrija­ma potpisao Ugovor o dobrovoljn­om označavanj­u svježeg svinjskog pakiranog mesa s Hrvatskom poljoprivr­ednom agencijom pa je kompanija i najveći nositelj oznake „Meso hrvatskih farmi“na hrvatskom tržištu crvenog mesa. Na godišnjoj proizvodnj­i koja se u PIK-u kreće na razini 100.000 tona svježeg mesa i prerađevin­a kontinuira­no se nadzire proizvodni proces od ovlaštenih veterinara koji su svakodnevn­o prisutni u PIK-u te se izvrši preko 80 kontrola državne veterinars­ke inspekcije. Uz to, obavi se 10.000 kemijskih analiza i 60.000 mikrobiolo­ških analiza prije, tijekom i nakon procesa proizvodnj­e u vlastitom laboratori­ju i oko 6.000 analiza u referentni­m državnim laboratori­jima.

U laboratori­ju se mikrobiolo­ški analizira meso od linije klanja do gotovih proizvoda, ali i svi sastojci koji su sastavni dio proizvoda ili dolaze u izravan doticaj s proizvodom - od začina, aditiva i ambalaže do higijene prostora, opreme, strojeva, alata, pribora, higijene radnika, radne odjeće, obuće i ruku, zraka i vode.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia