Večernji list - Hrvatska

U proračunu opet stari projekti, stotine milijuna idu za vraćanje kredita

Budžet za 2020. “težak” je 12,4 milijarde kuna, a gradska ga je oporba već proglasila nerazvojni­m Osim o prijedlogu za iduću godinu odlučivat će se u prosincu i o rebalansu blagajne za 2019.

- Mateja Šobak

I rebalans ovogodišnj­eg i donošenje novog, 12,4 milijarde kuna vrijednog proračuna, a sve to vrlo vjerojatno u rekordna tri dana, koliko bi mogla potrajati sjednica Gradske skupštine zakazana za 9. prosinca. Posla je za zastupnike mnogo jer imaju nepuna tri tjedna da pripreme amandmane, a na umu moraju imati i to da se proračun donosi već nakon prvog čitanja.

Paromlinu jedan od sedam

Prvi takav odobrili su skupštinar­i lani, a sad će pred njih podaci o tome što se dosad uspjelo napraviti. Vidjet će, među ostalim, da su za kulturne ustanove odobrili 40 milijuna kuna, a Grad je uložio tek nešto više od 13 i pol, kao i da je za zdravstven­e objekte u 2019. godini planirano 67 milijuna kuna, a potrošeno ni 27 milijuna. Najviše su “izgubile” Knjižnice grada Zagreba, odnosno njihov budući centar u Paromlinu, za čiju se projektnu dokumentac­iju trebalo izdvojiti sedam milijuna, a na kraju će se dati jedan. Isto tako, za dogradnju i opremanje Klinike za psihijatri­ju Vrapče u ovoj je godini Grad trebao dati 47 milijuna kuna, a taj je iznos smanjen na ni deset milijuna. A iako se očekivalo da će se rebalansom, osim planiranih 29 milijuna u ovoj godini, za gradnju sljemenske žičare izdvojiti još pokoji milijun, to se neće dogoditi, baš kao što se ni proračunom za 2020. godinu ne planira znatnije izdvajanje za ovaj projekt u nastajanju. Sljedeće se godine iz gradske blagajne za žičaru planira dati tek milijun kuna, što je zapravo posve razumljiv iznos s obzirom na to da će na sjednici u prosincu zastupnici odlučivati i o kreditu od 537 milijuna kuna koji će ZET vraćati do 2035. godine, a trebao bi se utrošiti upravo na Sljemenu.

Što se drugih kapitalnih ulaganja u objekte tiče, u sljedećoj će godini opet, kao i prethodnih, većina njih biti prenesena. Konkretno, kao i u 2019. godini, i u 2020. planira se opremanje Gavelle, projektna dokumentac­ija za vrtiće Vrbani, Malešnica, Ivanja Reka, Sveta Klara i Brezovica, kao i, primjerice, gradnja Osnovne škole Resnik, ali i ambulanti u Lučkom i na Žitnjaku. U sljedeću je godinu opet premješten­a i izrada projektne dokumentac­ije za bazen u Španskom, kao i za SRC

Svetice, a bolje će dane u sljedećoj godini čekati i Kamenita vrata, koja su do kraja 2019. godine već trebala imati obnovljenu i uređenu oltarnu nišu.

Više i za demografij­u

“Riješena” je trebala biti i većina gradskih pothodnika jer na njih se još lani planiralo potrošiti 16,2 milijuna kuna. Na kraju je dano tek malo više od milijun, ali za 2020. godinu ipak se isplaniral­o 22,6 milijuna za njihovu rekonstruk­ciju. Gleda li se po gradskim uredima, od novog će proračuna svakako najviše profitirat­i onaj za financije, koji vodi pročelnica Daniela Juroš Pečnik jer njezin se budžet u odnosu na lani povećava gotovo dvostruko, s 208 milijuna na 400. Veći će dio tog “kolača” otići na “zajmove od tuzemnih banaka”, dok će znatno pojačanje na računima vidjeti i Ured za demografij­u te onaj za kulturu, a po dva milijuna kuna manje izdvojit će se za mjesnu samoupravu, odnosno za gradske četvrti i mjesne odbore, a za isti je iznos umanjen i budžet Ureda gradonačel­nika. Oporba, točnije Lijevi blok, jučer je već kritiziral­a novi proračun.

– Kao i uvijek, nepregledn­o, nerazvojno i teško usporedivo s odrađenim – kazala je Rada Borić iz Nove ljevice.

PONOVNO SE PLANIRA OPREMANJE GAVELLE, GRADNJA OŠ RESNIK, IZRADA DOKUMENTAC­IJE ZA SRC SVETICE...

 ??  ?? Za žičaru se uzima zajam, a mnogi će klinci i dalje čekati vrtiće i škole, pothodnici obnovu, Špansko bazen...
Za žičaru se uzima zajam, a mnogi će klinci i dalje čekati vrtiće i škole, pothodnici obnovu, Špansko bazen...
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia