Večernji list - Hrvatska

Krleža je ovdje redovito jeo pohani mozak, dok je Nazor obožavao palačinke

Samoborska krčma “Gabreku 1929.” proslavila 90. rođendan

- Petra Balija

Gljivarski kotlić, špek-fileki, paprikaš od divljači sa semelknedl­ima, mladi pečeni vepar s brusnicama i njokima, buncek, češnjovke i krvavice sa zeljem i restanim krumpirom, pohani mozak, orehnjača, makovnjača... bogat stol dočekao je jučer goste krčme “Gabreku 1929.”.

Peta generacija obitelji

Jela kakva su spremala njihove bake i prabake obilježila su 90. rođendan kultnog samoborsko­g restorana. Time su, kažu vlasnici, htjeli odati počast bakama Ivki, Lojziki Miciki, Štefaniji, Marici, Mariji... koje su recepte za delicije tog kraja prenosile usmeno, s koljena na koljeno. Sada restoran vodi peta generacija obitelji, a neki od njih jučer su se u prostoru podno starog samoborsko­g grada potrudili da se uzvanici osjećaju “po domaći”. Na zabavu su stigli pjevačica narodnih, zabavnih i starograds­kih pjesama Vera Svoboda, sportski komentator Ivica Blažičko, pjevači Đani Stipaničev i Jasmin Stavros, bivši samoborski gradonačel­nik Antun Dubravko Filipec... Prijateljs­ki odnos sadašnji vlasnik Mirko Šintić ima prema svima koji uđu u njegov lokal, poznat ponajviše po juhi od gljiva koju rade s 15 do 20 raznih vrsta koje sami beru u samoborski­m šumama. Bez problema ovaj gljivar s više od 30 godina iskustva raspoznaje i bere 85 vrsta, a svakome amateru koji dođe u njegov lokal sa svojim “ulovom” iz šume kaže kakva je gljiva koju je ubrao i na koji način ju je najbolje spremiti. On svoje primjerke najčešće stavlja upravo u juhu koju, kaže, radi “prema osjećaju”.

Sva jela koja danas pripremaju rade se na isti način kako su to činili Gabrijel, od milja zvani Gabrek, i Alojzija Medved kada su 1929. godine na mjestu današnjeg restorana otvorili mesnicu i trgovinu. Vrlo brzo shvatili su da je na lokaciji koja je križište trgovačkih putova i polazna ruta za planinarsk­e ture unosnije da meso koje prodaju i sami pripremaju. Samo nekoliko godina nakon te odluke “Gabrek” je dobio kultni status.

Po prabakinu receptu

U prvotnoj ponudi bili su špek-fileki, dinstano zelje, paprikaš, kisela repa, svježi sir i čvarci, a nešto kasnije na jelovnik su uvrstili i krvavice, teleća jetra, koljenicu i pohani mozak. Tu bi poslasticu gotovo uvijek naručivao i Miroslav Krleža, dok su Vladimir Nazor i Antun Augustinči­ć najviše voljeli poznate Gabrekove palačinke, kojih ima 45 vrsta. Prave se još prema Alojzijinu receptu, a ključ uspjeha dobrih palačinki, kaže Šintić, isključivo je u tavi.

– Ona nikako ne smije biti nova, a ako i jest, onda je najprije treba paliti. Kada se, pak, palačinke peku, tava mora biti dobro zagrijana. Poslužujem­o ih zapečene sa sirom, punjene i pohane s gljivama, namazane nekim od džemova ili s orasima i šećerom, sa šlagom i kuglicom sladoleda, u vinskom šatou, u jajčanom šatou – govori Šintić, kojem u restoranu pomaže i kćer Anamarija. Pri pripremi jela, dodaje, uvijek se inzistiral­o na izvornoj hrani i namirnicam­a iz domaćeg uzgoja, sa seoskih gospodarst­ava koja su iz okolice Samobora.

– Ponudu najbolje opisuje geslo “Domaće ponuđeno, po domaći spravleno” – govore Šintići, koji su tijekom godina ugostili i Franju Tuđmana, Edu Murtića, Petera Galbraitha, Dragutina Tadijanovi­ća...

 ??  ?? Gabi Novak i Matija Dedić održat će u subotu u 20 sati humanitarn­i koncert u Preporodno­j dvorani Narodnog doma HAZU. Organizira ga Lions klub Zrinjevac, a prihodom od koncerta, kao i od domjenka koji će uslijediti, pomaže se sedamnaest­ogodišnjoj Antoniji Tamburin, Porečanki koja je prošlo ljeto teško ozljeđena u prometnoj nesreći.
Nastupaju Gabi Novak i Matija Dedić
Gabi Novak i Matija Dedić održat će u subotu u 20 sati humanitarn­i koncert u Preporodno­j dvorani Narodnog doma HAZU. Organizira ga Lions klub Zrinjevac, a prihodom od koncerta, kao i od domjenka koji će uslijediti, pomaže se sedamnaest­ogodišnjoj Antoniji Tamburin, Porečanki koja je prošlo ljeto teško ozljeđena u prometnoj nesreći. Nastupaju Gabi Novak i Matija Dedić
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia