Večernji list - Hrvatska

SPD kopirao Zelene, imat će dvoje lidera – muškarca i ženu

Uzdrmani socijaldem­okrati 425 tisuća članova stranke koja je dio vlasti i do jučer je bila druga najjača opcija u Njemačkoj biraju svoje vodstvo Na ovim unutarstra­načkim izborima nije samo riječ o biranju stranačkog vodstva, nego i o referendum­u o ostanku

- Denis Romac natjecalo se za vodstvo u SPD-u, glasalo je 213.693 članova stranke i odabralo finaliste pobijedili su u prvom krugu izbora sa 48.473 glasova osvojili su 44.967 glasova. Ukupno je glasalo 213.693

Oko 425 tisuća članova njemačke Socijaldem­okratske stranke (SPD) od jučer do 2. studenoga birat će novo vodstvo, a njihov izbor mogao bi utjecati i na sudbinu velike koalicije pod vodstvom Angele Merkel. Članovi najstarije njemačke stranke vodstvo prvi put biraju neposredno, poštom ili elektronsk­om poštom, a prvi put su se za vođenje stranke osim pojedinaca mogli kandidirat­i i parovi, u kojima je morala biti barem jedna žena. SPD je ovaj model preuzeo od Zelenih, stranke koja im je preotela dosta birača i koja ih je zbacila s drugog mjesta najpopular­nijih njemačkih stranaka.

Strmoglavi pad rejtinga

Za vođenje SPD-a kandidiral­o se šest parova, a kako u prvom krugu nijedan par nije dobio apsolutnu većinu, SPD-ovci u drugom krugu mogu birati između ministra financija Olafa Scholza i njegove sukandidat­kinje Klare Geywitz, politologi­nje iz Brandenbur­ga, koji su u prvom krugu dobili najviše glasova, i bivšeg financijsk­og ministra Sjeverne Rajne-Vestfalije Norberta Waltera-Borjansa i zastupnice Saskije Esken.

Birajući novo vodstvo članovi SPD-a neizravno odlučuju i o budućnosti velike CDU/CSU i SPD-a. Kandidatsk­i par Scholz i Geywitz jasno je poručio da želi opstanak velike koalicije, dok je par Walter-Borjans i Esken skeptičnij­i, smatrajući da velika koalicija nema budućnosti. Zanimljivo je da je par Scholz/Geywitz u prednosti iako je stranačkom članstvu dosta velike koalicije, u koju je SPD u ovom stoljeću ušao triput - 2005., 2013. i 2017.. Zbog toga je stranka platila visoku cijenu. Rejting SPD-a u međuvremen­u se strmoglavi­o. SPD je na izborima 1998. trijumfira­o s 41 posto, a na zadnjim izborima stranka je doživjela povijesni poraz s 20,5 posto osvojenih glasova. Trenutačni rejting stranke je samo oko 15 posto, što je najniže u 130 godina. Na lanjskim europskim izborima stranka je osvojila samo 15,8 posto, nakon čega je odstupila kratkotraj­na predsjedni­ca Andrea Nahles, što je i dovelo do ovih izbora. Zato mnogi smatraju da se SPD, ako želi opstati, mora kadrovski i idejno obnoviti, a to će mu teško poći za rukom u velikoj koaliciji.

Koalicija sa Zelenima?

Stoga na ovim izborima nije samo riječ o biranju stranačkog vodstva, nego i o referendum­u o ostanku SPD-a u velikoj koaliciji. A SPD-ovo napuštanje velike koalicije moglo bi označiti početak razdoblja političke nesigurnos­ti. Njemačka bi u tom slučaju mogla birati između prijevreme­nih izbora ili manjinske vlade. Nakon eventualni­h izbora CDU/CSU i SPD možda više i ne bi imali većinu, pa bi se CDU/CSU mogao okrenuti Zelenima, što bi onda dodatno marginaliz­iralo SPD.

TIMOVA KANDIDATA

KLARA GEYWITZ I OLAF SCHOLZ

SASKIA ESKEN I NORBERT WALTERBORJ­ANS ni drugi nisu postigli preveliko povjerenje oko svojih razmišljan­ja o britanskom gospodarst­vu, a k tome i jedan i drugi zastupaju manje-više isto, investicij­e, no Corbyn bi rado i pod državne skute stavio poštu, željeznicu, energetiku zbog čega je došao pod udar i stranih gospodarsk­ih komora, primjerice, žestoko ga je kritizirao njemački biznis. Ono gdje lider britanske ljevice može poentirati jest zdravstvo jer se brojkama da dokazati kako Johnson doista nema novca za 40 novih bolnica koje obećava, već samo za – šest. K tome, izbori se održavaju u zimu kada je potreba za medicinski­m uslugama veća nego u drugim razdobljim­a, što pojačava interes javnosti, pa je Johnsonu samo nadati se da će dobro prodati priču o novim investicij­ama u taj sektor.

 ??  ?? DUEL ZA VLAST
Klara Geywitz i Olaf Scholz (lijevo) protiv Norberta WalteraBor­jansa i Saskije Esken
DUEL ZA VLAST Klara Geywitz i Olaf Scholz (lijevo) protiv Norberta WalteraBor­jansa i Saskije Esken
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia