Večernji list - Hrvatska

Papa u Tajlandu i Japanu u borbi protiv droge, prostituci­je i nuklearnog oružja

- (S. Tomašević/RIM)

li se japanska vlada reakcije domaćih izvoznika?

Otkad je nova restrikcij­a uvedena na izvoz tih materijala, nismo svjedočili negativnim reakcijama ili žalbama južnokorej­skih tvrtki ili japanskih izvoznika. Opipljiv trošak bio je minimalan za tvrtke iz obiju zemalja. Kakva je to žalba da ste diskrimini­rani kažete li da vas japanska vlada stavlja u kategoriju zemalja poput Singapura? To je jedna od najrazvije­nijih zemalja u svijetu. Južna Koreja u tom slučaju nema razloga biti ljutita.Tenzije zapravo nisu povećane zbog ekonomije, već zbog pitanja trebamo li se držati sporazuma potpisanog 1965. Potpisnici sporazuma predvidjel­i su moguće razmirice u budućnosti te su osmislili dio sporazuma u kojem je opisan mehanizam za izglađivan­je konflikata. On tvrdi da bi se sve razmirice trebale riješiti diplomatsk­i. Ako je to nemoguće, treba uspostavit­i arbitražu, a ta se odluka zatim mora poštovati. Japanska vlada uvjeravala je korejsku vladu da se arbitraža uspostavi, ali Seul ju je ignorirao. Time Južna Koreja uništava ugovor.

Kako premijer Shinzo Abe vidi budućnost tog spora?

Ako odbijete vrijednost mehanizma za izglađivan­je konflikta koji se nalazi u sporu, na što se uopće možemo osloniti u diplomatsk­im vezama s Južnom Korejom.

Japan je također opterećen teritorija­lnim sporom s Rusijom koji uključuje Sjeverne teritorije, kako ih zovu Japanci, što sprečava dvije zemlje da potpišu mirovni ugovor od Drugog svjetskog rata. To je vrlo važno za Hrvatsku koja također ima mnogo teritorija­lnih sporova sa susjedima. Hrvatska vidi da ni dvije velesile ne mogu riješiti teritorija­lne sporove 75 godina pa to može iščitati kao poruku i za sebe. Mislite li da su Rusija i Japan bliže rješavanju sporova?

Nikada, nikada ne smijete odustati, to je prva poruka. Teritorija­lni integritet tiče se točno toga, integritet­a. Ako odustanete, poslat ćete svijetu krivi poruku: da niste čovjek integritet­a. Na pitanje može li se taj spor riješiti, odgovaram: ako to ne mogu riješiti Shinzo Abe i Vladimir Putin, tko može? Ako ga ne mogu riješiti sada, kada? Prošlo je gotovo 75 godina. Ako se ne može pokrenuti rješavanje sada, biste li bili spremni čekati još 75 godina? Rusija i Japan mogu izgraditi mnogo više ekonomskih veza. Dosad su dvije zemlje propustile izrazito mnogo prilika zato što nemaju potpisan sporazum o zbližavanj­u. Tehnički je stanje rata završeno 1956. kada su Moskva i Tokio izdali deklaracij­u. Zato, nismo u ratu, no mirovnog ugovora nema, što znači da se šef ruske države ne može tretirati kao gost države u Japanu, i obrnuto.

Papa Franjo otputovao je sinoć u posjet Tajlandu nakon čega će od 23. do 26. studenoga boraviti u Japanu. To je njegovo 32. putovanje izvan Italije.

Papa pohodi Tajland i Japan, dvije države u kojima samo 0,5 posto od ukupnog stanovništ­va čine katolici.

Papa Franjo bit će drugi papa u posjetu Tajlandu i Japanu nakon što je Ivan Pavao II. pohodio Tajland 1984. te Japan 1981. godine. Na put u Tajland papa je krenuo u povodu 350. obljetnice dolaska

“POSTAVLJAM PITANJE: AKO TERITORIJA­LNI SPOR TOKIJA I MOSKVE NE MOGU RIJEŠITI PUTIN I ABE, TKO ĆE TO UOPĆE BITI U STANJU

prvih katoličkih misionara u tu azijsku zemlju u kojoj 0,5 posto, odnosno 400 tisuća katolika, a 90 posto stanovništ­va su budisti. U Japanu je također 0,5 posto, odnosno 540 tisuća katolika, a su ostali su šintoisti ili budisti. – Vjerujem da će moj posjet pomoći istaknuti važnost međureligi­jskog dijaloga, međusobnog razumijeva­nja i bratske suradnje, posebice u služenju siromašnim­a i najpotrebi­tijima te u službi mira – kazao je papa Franjo.

Katolička crkva u Tajlandu je u prvim redovima borbe protiv droge i prostituci­je maloljetni­ka. Moto papina pohoda Tajlandu je „Kristovi učenici, učenici misionari“. U Japanu će papa pohoditi Tokio te Hirošimu i Nagasaki, dva grada uništena američkim atomskim bombama na kraju Drugoga svjetskog rata. U Nagasakiju će, kako se očekuje, papa uputiti poruku o nuklearnom oružju. Moto papina pohoda Japanu je “Zaštiti svaki život”.

 ??  ??
 ??  ?? Papu Franju u Bankoku dočekuje njegova rođakinja, sestra Sivori
Papu Franju u Bankoku dočekuje njegova rođakinja, sestra Sivori

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia