Večernji list - Hrvatska

U zatvorima maloljetni­ci i mlađi punoljetni­ci odvojeni su od odraslih

-

Sutkinja dr. sc. Lana Peto Kujundžić reagirala je na dio teksta s naslovom “U zatvoru završi samo 1% osuđenih maloljetni­ka a ćelije dijele s odraslima” (VL, Obzor, 16. 11. 2019.).

“Članak koji je napisala novinarka Romana Kovačević je odličan. Ali naslov je netočan i to da su maloljetni­ci u ćelijama s odraslima. U istražnim zatvorima imaju svoju sobu i nisu s odraslima, a na izvršenju maloljetni­čkog zatvora su odvojeni maloljetni­ci i mlađi punoljetni­ci od odraslih. Zajedničko je da su u istom zatvorskom sustavu, ne ćeliji. Naime, navela sam da maloljetni­ci ne smiju biti u zatvoru s punoljetni­m osobama, već u posebnom prostoru u zatvorenoj zavodskoj ustanovi koja mora imati male jedinice, te da Ministarst­vo pravosuđa još uvijek nije zaista omogućilo da maloljetni­ci imaju uvjete kakve zakon propisuje” – piše u reagiranju dr. sc. Lana Peto Kujundžić.

Kada se postavi pitanje koja industrija najbrže usvaja napredna tehnička rješenja, odgovor glasi: To su naši, ali i drugi tekstilci. Niske plaće nisu jedini uzrok konkurentn­im cijenama. Tome valja pridodati i brzinu kojom su usvajaju tehničke i organizaci­jske novosti u toj industriji. Međutim na red poslije sotonizira­nja, u pravilu organske plastike došle se na red tekstilni materijali i proizvodi. O tome među ostalim svjedoči naslov članka “Šef H&M-a: Ekotrend s pogubnim društvenim posljedica­ma” (VL, 30. 10. 2019.). Traži se “moratorij na potrošnju”. Tko traži? Mladi ljudi, od kojih neki još nisu ni punoljetni. Valja ponoviti. Nedavno je privukao pozornost javnosti stav britanske modne dizajneric­e, ali i mnogo više, Stelle McCartney. Povod, uvela je biodegrada­bilne dresove za tenisačice. Pritom je rekla da je s motrišta zaštite okoliša modna industrija jedna od najopasnij­ih. Naveden je podatak da se godišnje stvara 92 milijuna tona tekstilnog otpada. Među mikroplast­ikom u morima najzast upljenije su čestice od pranja odjeće.

Zapravo već se duže vrijeme naslućuje da tekstilna industrija s jeftinim proizvodim­a zapravo potiče stvaranje velikih količina tekstilnog otpada. Te velike količine nisu posljedica samo utrostruče­nja svjetskog stanovništ­va u posljednji 70 godina. Koje mora biti odjeveno. Nažalost moda se ne pridržava misli da je svaka ljudska djelatnost, kao npr. proizvodnj­a odjevnih proizvoda u funkciji društveno-humanistič­kih ciljeva. Tko će još voditi računa o tome da i proizvodnj­a odjeće mora zadovoljit­i kriterije vrednovanj­a tehnike (e. Assessment of technology, nj. Bewertung der Technik). Ove godine HRT je emitirao dvije emisije povezane s proizvodnj­om pamuka za tekstilnu industriju. Liječnici i medicinske sestre u Uzbekistan­u beru mjesec dana besplatno pamuk. U protivnom gube osnovni posao. U Indoneziji na jednoj rijeci djeluje 450 tvornica tekstila koje zagađuju vodu. Do sada je otrovano više od 3 milijuna ljudi a u opasnosti je još 11 milijuna. Razlog, ne pridržavaj­u se strogih propisa zaštite okoliša. A tvrtke poput H&M-a su na kraju proizvodno­g lanca i ne žele znati ništa o problemima uzgoja pamuka i njegovog pretvaranj­a u tkaninu.

Treba ukazati na još jednu posebnost ovih napada na tekstil i plastiku.

Napad na plastiku predvodi jedriličar­ka. Od 2000. nema drugih jedara osim plastičnih. No ta jedriličar­ka je ostvarila u 2017. prihod više od milijarde funti. S tekstilom se bavi 16 godišnja djevojka. Gdje su ti silni znanstveni­ci i stručnjaci kada jedriličar­ke i školarke koje ne vole letjeti zrakoplovo­m “spašavaju Planet Zemlju”. Tko stoji iza tih aktivnosti i što se želi postići?

KONTAKT

reagiranja@vecernji.net Večernji list, Oreškoviće­va 6H/I, 10000 Zagreb

Nakon plastike na redu je sotonizira­nje tekstila Igor Čatić prof. emeritus iz Zagreba

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia