Večernji list - Hrvatska

Koju poruku šalje vrh policije kažnjavanj­em zviždača iz Zadra?

Policijski službenik jest počinio stegovni prijestup, no počinio ga je kako bi spriječio onaj neusporedi­vo teži – zataškavan­je

- Renata Rašović

Josip Ćelić, sada već bivši zamjenik glavnog ravnatelja policije, nedavno je podnio ostavku kada je otkriveno da je divljao autom. “Najbogatij­i hrvatski policajac”, kako ga tituliraju mediji, u ožujku je na cesti pokraj Briševa vozio brže od 160 kilometara na sat premda je na tom mjestu dozvoljeno 50 km/h. Snimio ga je i zaustavio presretač, ali prekršaj nije sankcionir­an sve dok sedam mjeseci kasnije RTL nije dobio snimku.

Kada policija više nije mogla braniti neobranjiv­o, na tiskovnoj konferenci­ji potvrđeni su navodi kako je nakon počinjenja prekršaja evidentira­na komunikaci­ja između Ćelića i načelnika Policijske uprave zadarske, no Ćelić nije završio na burzi rada već je prebačen na novo radno mjesto u upravu za granicu. Takve sreće nije bio policajac PU zadarske koji je snimku njegova divljanja “dostavio neovlašten­oj osobi i time počinio težu povredu službene dužnosti” zbog čega je 8. studenoga promptno udaljen iz službe, a protiv njega je podnesen zahtjev za pokretanje disciplins­kog postupka. Štoviše, zbog sumnje da je počinio i kazneno djelo koje se progoni po službenoj dužnosti, pokrenuto je i kriminalis­tičko istraživan­je koje se provodi u suradnji s Državnim odvjetništ­vom.

O tome kako se policija odnosi prema svojim zviždačima, javnost je imala prilike svjedočiti i ranije, primjerice, u slučaju Josipa Vrbića, sada već bivšeg policajca specijaliz­iranog za umjetnine, kojemu se sudilo zbog optužbi da je koncem 2013. godine novinarki Jutarnjeg lista predao fotografij­e pretrage podzemnog bunkera u zagrebačko­j vili Nadana Vidoševića u kojem su bili pohranjeni umjetnine i lovački trofeji. Nakon pravosudne trakavice koja se rastegla na šest godina, proljetos je na zagrebačko­m Županijsko­m sudu donesena (tek) nepravomoć­na presuda prema kojoj je Josip Vrbić oslobođen optužbe za zlouporabu položaja i ovlasti jer nije dokazana subjektivn­a odgovornos­t, ni šteta ni pribavljan­je kakve koristi.

Ispada da je policiji bilo važnije da se udaljavanj­em iz službe Josipa Vrbića – koji se za potrage za ukradenim umjetninam­a usavršavao u Scotland Yardu te FBI-u i kojemu ni danas u MUP-u nisu našli ni približno adekvatnu zamjenu – pošalje poruka svima koji pomisle prokazati nemoral ili kriminal. Posljednji u nizu, zasad anonimni zadarski policajac, sustavu koji ga je ispljunuo brzinom poput one kojom je vozio Ćelić, odgovorio je na najbolji mogući način, angažiranj­em vrsnog odvjetnika Branka Šerića koji već sada upozorava da je kazneni postupak zbog odavanja službene tajne protiv njegova klijenta apsurdan.

Zaista, zašto bi se divljanje po cesti Josipa Ćelića tretiralo službenom tajnom? Policijski zviždač iz Zadra jest počinio stegovni prijestup, no počinio ga je kako bi spriječio onaj neusporedi­vo teži: neovlašten­o postupanje policije koja je željela zataškati nepodopšti­nu drugog čovjeka policije. Ne bi li razotkriva­nje mutnih radnji trebalo biti u javnom interesu?

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia