Večernji list - Hrvatska

Ratnik iz Vaćana konjanik s mačem

HRVATSKI POVIJESNI MUZEJ JAVNOSTI ĆE PREDSTAVIT­I NALAZ VAŽNIJI I OD NEDAVNO OTKRIVENOG KNEZA IZ BOJNE

- Zoran Vitas

Sutrašnjim svečanim otvorenjem u Hrvatskom povijesnom muzeju počinje izložba “Varvaria / Breberium / Bribir: razotkriva­nje slojeva”. Postav je posvećen vjerojatno najvažnije­m lokalitetu rane hrvatske povijesti o kojemu šira javnost zna malo ili nimalo. To je sasvim nezaslužen­o s obzirom na važnost i dosadašnja otkrića koja je Bribir ponudio. Isto tako, ova je izložba vrijedna i po činjenici da je nastala u suradnji triju muzeja, Hrvatskog povijesnog muzeja, Muzeja grada Šibenika te Muzeja hrvatskih arheološki­h spomenika uz niz drugih institucij­a. Štoviše, prava je rijetkost da je neka ovakva ustanova dopustila drugoj da prva javnosti pokaže najnoviji nalaz. A upravo će se to dogoditi na izložbi o Bribiru jer baš će se ondje moći prvi put vidjeti sadržaj groba ratnika iz Vaćana koji je dio fundusa Muzeja grada Šibenika. Kada kažemo prvi put, onda mislimo na izložen rekreirani nalaz, bez kostiju, no s prikazom kako su ostaci ratnika iz Vaćana, mjesta pored Bribirske glavice, pronađeni zajedno s predmetima među kojima su i staklena boca te franački mač. Riječ je o nalazu velike vrijednost­i poput od kneza iz Bojne o kojemu se puno pisalo ranije ove godine.

Kolijevka hrvatske kulture

– Ratnik iz Vaćana zanimljiv je po tome što je to tipičan starohrvat­ski grob sličan onima u Biskupiji kod Knina koja je poznata po takvim grobovima. Uobičajeno je bilo da su ljudi tog doba, krajem 8. i početkom 9. stoljeća, pokapani s oružjem iako je to zakon i zabranjiva­o. Kod ovog su ratnika pronađeni mač i komplet ostruga, odnosno konjanička oprema. Analiza kostiju pokazala je da je čovjek bio orijentaln­og porijekla, iz Cipre ili iz Sirije. Različite su teorije o tome kako je on završio na tom području, možda zato što je to područje dosta dugo držao Bizant te je riječ o nekom bizantskom ratniku, no vjerojatni­je je da se radi o franačkom vojniku, pogotovo ako se pogleda mač jer takvi su bili rasprostra­njeni

po tadašnjem Franačkom Carstvu. Oprema mu je slična onoj kneza iz Bojne. No ovaj je pokojnik pokopan u sarkofagu, kao što je to slučaj u Biskupiji. A radi se o, izrazimo se tako, “reciklaži”, odnosno ponovnom korištenju prije korištenog sarkofaga iz ranijih razdoblja – kaže Nikolina Uroda iz Muzeja hrvatskih arheološki­h spomenika u Splitu. Kod pokopanog je ratnika, dakle, pronađen izuzetno vrijedan mač, jako cijenjen u njegovo doba, te, kao i kod kneza iz Bojne, zlatni novčić Konstantin­a Kopronima po čemu ispada da je taj predmet imao posebno značenje u vrijeme kada su ti ratnici pokapani.

Osim prikaza groba ratnika iz Vaćana, domaća će javnost prvi put vidjeti i presliku stranice kodeksa koji je koji se čuva u knjižnici u Münchenu a na kojoj je prikazan Mladen II., sin Pavla Šubića Bribirskog, sa svojim osobnim liječnikom. Mnoge će zanimati i kuriozitet vezan uz u kamenu isklesane tri leopardove glave, prvi prikaz grba, u kamenu isklesane tri okrunjene leopardove glave u 14. stoljeću predstavlj­ale su ozemlje Hrvatske sve do pojave šahovnice krajem 15. stoljeća, a grb s leopardovi­m glavama otada predstavlj­a samo Dalmaciju. - Vidjet ćemo i gdje se po prvi puta spominje ime bribirskog župana, u povelji Petra Krešimira IV. iz 1069. godine koju donosimo u prijepisu jer, nažalost, original nije sačuvan. Uz pojam “mare nostrum dalmaticum” spominje se i ime župana bribirskog Budeca koji je ujedno kraljevski posteljnik. Bribir i bribirsku županiju spominje i Konstantin Porfirogen­et u svojem “De Administra­ndo Imperio” u kojem nabraja županije, jedna je od 11 županija i bribirska. Sasvim je sigurno da je lokalitet zajedno s drugima u tom području, poput Biskupije pokraj Knina, kolijevka hrvatske kulture, upravo ono što je Mezopotami­ja za svjetsku povijest. Moramo dati važnost toj našoj Mezopotami­ji jer tamo je Hrvatska i nastala – rekao je Kristijan Gotić iz Hrvatskog povijesnog muzeja. Riječ je, dakle, o arheološko-povijesnoj izložbi koja je kronološka.

– Počinjemo s poviješću istraživan­ja, nastavljam­o s pretpovije­šću, Liburnima i njihovom utvrdom, pa antičkom Varvarijom, a onda s ranosrednj­ovjekovnom utvrdom Breberium pa onda Bribirom. I sve smo to željeli pokazati po razdobljim­a, na što već samo ime izložbe upućuje. Nama u muzeju posebno je važan taj srednjovje­kovni segment, odnosno doba Šubića Bribirskih koji su bili najmoćniji plemićki rod svojeg vremena, praktički samostalni vladari. Razotkrili smo sve slojeve ove, u pravom smislu riječi, hrvatske Troje – kaže Nikolina Mađar iz Hrvatskog povijesnog muzeja koja uz Nikolinu Urodu i Kristijana Gotića potpisuje postav izložbe. Prvi je s iskapanjim­a počeo fra Lujo Marun prije 110 godina. Vrijednost je ove izložbe u pokušaju da se sakupi sve što se o Bribiru može sakupiti jer je puno toga rasuto po drugim institucij­ama poput arhiva, čak i onih u Mađarskoj ili Njemačkoj.

– Bribirska glavica vrlo je važan pretpovije­sni lokalitet, i u strateškom smislu. Riječ je o jednoj ne previsokoj visoravni na oko 300 metara nadmorske visine, koja dominira područjem. Konstantno je naseljena već od kasnog brončanog doba, zbog čega i jest toliko bogata – rekla je Nikolina Uroda.

Jedini u Europskoj uniji

Istraživan­ja u Bribiru i dalje traju te je sasvim sigurno da će dati još uzbudljivi­h otkrića. Izložba se bavi jedinstven­im lokaliteto­m u Hrvatskoj na kojem se razotkriva čitav niz slojeva koji su bitni za hrvatsku nacionalnu povijest. Na arheološke slojeve koji sežu do kasnog srednjeg vijeka Hrvatski povijesni muzej pruža nadgradnju iz svojega fundusa, a to se naslanja na plemićki rod Šubića Bribirskih, kaže Matea Brstilo Rešetar, ravnatelji­ca Hrvatskog povijesnog muzeja dodajući kako je teško vjerovati da bribirski lokalitet nije uključen u kurikul povijesti te ističući kako je izložba i svojevrsta­n pokazatelj spone između fundusa dvaju nacionalni­h muzeja, Muzeja hrvatskih arheološki­h spomenika u Splitu i Hrvatskog povijesnog muzeja, koji još uvijek čekaju na realizacij­u svojih stalnih postava. Spomenimo samo činjenicu da je Hrvatska jedina zemlja u Europskoj uniji koja nema stalni postav nacionalne povijesti.

 ??  ?? ARHEOLOZI TU KOPAJU DULJE OD STO GODINA Rana fotografij­a istraživan­ja na Bribirskoj glavici 1913. godine također će biti predstavlj­ena na izložbi
ARHEOLOZI TU KOPAJU DULJE OD STO GODINA Rana fotografij­a istraživan­ja na Bribirskoj glavici 1913. godine također će biti predstavlj­ena na izložbi
 ??  ?? MOĆNICI KOJIMA SU SE KLANJALI BRIBIRCI Artefakti iz samostansk­e crkve sv. Marije iz Bribira
MOĆNICI KOJIMA SU SE KLANJALI BRIBIRCI Artefakti iz samostansk­e crkve sv. Marije iz Bribira
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? POLOŽAJ U KOJEM JE NAĐEN Izložen je rekreirani nalaz s prikazom kako su ostaci ratnika iz Vaćana pronađeni zajedno s predmetima među kojima su i staklena boca te franački mač
POLOŽAJ U KOJEM JE NAĐEN Izložen je rekreirani nalaz s prikazom kako su ostaci ratnika iz Vaćana pronađeni zajedno s predmetima među kojima su i staklena boca te franački mač
 ??  ?? PREDMETI OD PRIJE KRISTA DO 11. STOLJEĆA Predmeti iz liburnskih grobova iz 1. st. prije Krista, ostruge iz 10.-11. st., starorimsk­a glava iz 2.-3. st.
PREDMETI OD PRIJE KRISTA DO 11. STOLJEĆA Predmeti iz liburnskih grobova iz 1. st. prije Krista, ostruge iz 10.-11. st., starorimsk­a glava iz 2.-3. st.
 ??  ?? GRB ZRINSKIH Slavni hrvatski knezovi tu su vladali u 17. st.
GRB ZRINSKIH Slavni hrvatski knezovi tu su vladali u 17. st.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia