Večernji list - Hrvatska

Veić: Spreman sam se kladiti da Borna može dobiti Rafaela Nadala

- Gradimir Đukarić Anton Filić

NBA nebo dobilo je novu zvijezdu. Iako je uzorak malen jer je odigrano samo 13 utakmica, napredak Luke Dončića je očit, a status u najjačoj košarkaško­j ligi svijeta neupitan. Danas, s 20 godina, više nije čudo od djeteta nego NBA zvijezda s gotovo trostrukim dvoznamenk­astim prosječnim učinkom u sezoni. Među najboljim igračima lige je u tri elitne statističk­e kolone – peti je strijelac lige, drugi asistent i 11. skakač.

Poboljšao i postotak šuta

Za nedavnog susreta sa svojim idolom LeBronom Jamesom za svoju je igru dobio kompliment koji mu vjerojatno znači puno više od svih hvalospjev­a koje se već navikao slušati. “You’re a bad motherfuck­er!”, kazao mu je zagrlivši ga Kralj James. Dončić je osvojio Ameriku – mediji u SAD-u ga vole, navijači obožavaju, sponzori se otimaju za njegov potpis, a suparnici ga respektira­ju. U usporedbi s tzv. rookie sezonom, Dončić je napravio ogroman igrački iskorak kojim je stao uz rame s najboljim NBA igračima i potvrdio se kao jedna od najvećih zvijezda lige. Koliko je taj napredak u igri velik potvrđuje podatak da mu nedostaje samo 0,7 asistencij­a da bi imao tzv. triple-double prosjek u sezoni. A tek je drugu godinu u NBA-u.

– Ništa što on napravi me više ne iznenađuje, Luka je jedan od najboljih košarkaša na svijetu – kazao je trener Mavsa Rick Carlisle.

A to nije samo subjektiva­n dojam trenera koji posljednji­h 12 sezona vodi Dallas, s kojim je 2011. osvojio i naslov. Luka danas u odnosu na prvu godinu u NBA ima bolju statistiku u baš svim igračkim elementima izuzev u broju blokada koje su nezanemari­vo pale s 0,3 na 0,1 u prosjeku po utakmici.

Prošle sezone imao je prosjek od 21,2 koša, a danas prosječno postiže 29,5 koševa po utakmici. Pritom, Slovenac obožava igrati pred navijačima u Dallasu. Na parketu American Airlines Centera Dončić, naime, u prosjeku postiže čak 31,8 koševa. Broj asistencij­a s prošlosezo­nskih šest povećao je na 9,3, a skokova sa 7,8 na čak 10,7. Za usporedbu, Dirk Nowitzki nikada u karijeri nije imao takve brojke! Veliki Nijemac, najvažniji igrač u povijesti NBA franšize iz Dallasa, u najboljoj sezoni postizao je u prosjeku 26,6 koševa, najveći prosjek asistencij­a u jednoj sezoni bio mu je 3,5, a skokova 9,9. A te vrhunce u statističk­im kolonama nije, poput mladog Slovenca, imao u jednoj, nego u tri različite sezone.

Nadalje, Dončić je bitno poboljšao postotak šuta iako, u skladu sa statusom najveće zvijezde u momčadi, ove sezone više šutira nego prošle. U prosjeku po utakmici uputi 19,9 šuteva na koš, po čemu je 11. potrošač lopte u ligi (lani je u prosjeku šutirao 16,5 puta) uz postotak ubačaja od 48,5 posto (prošle sezone šut mu je bio 42 posto). Šutira više puta od LeBrona, Davisa, Walkera, Antetokoun­mpa... Zanimljivo, postotak šuta povećao je unatoč skromnom učinku za tri koša koji mu je 32 posto. Slovenac u prosjeku po utakmici 8,8 puta pokušava pogoditi izvan linije 7,24 metra (samo šestorica igrača u ligi imaju više pokušaja za tri koša), a pogađa 2,8 trica po utakmici. Poboljšao je i postotak ubačaja iz slobodnih bacanja koji mu je trenutačno 84 posto (prošle sezone bio je 71 posto). Na liniju “penala” samo sedmorica igrača u ligi odlaze češće od Dončića. A po jednoj statističk­oj koloni slovenski je košarkaš jedinstven – nitko u ligi nema toliko dodira s loptom kao on, čak 103 puta po utakmici (idući na toj listi je LeBron s 99 dodira). Taj detalj zapravo ga potvrđuje ne samo kao lidera Mavericksa već kao jednu od najvećih zvijezda lige. Iako je najmlađi u momčadi, Dončić stalno dobiva loptu jer uvijek zna što će s njom, a što potvrđuje jedan drugi statističk­i pokazatelj – mlada zvijezda Mavsa suigračima u prosjeku po utakmici pripremi čak 23 situacije za šut (od čega njih 11 za tri koša), pa je četvrti kreator u ligi.

Stalno piše povijest

Gotovo nakon svake utakmice zbog Dončića se iznova piše povijest NBA lige ili barem Dallas Mavericksa. Postao je prvi igrač koji je poslije 54 godine i neponovlji­vog Oscara Robertsona vezao dva triple doublea s barem 25 koševa, 15 asistencij­a i 10 skokova, srušio je i rekord LeBrona Jamesa s najviše triple-double učinaka u kojima je postigao barem 30 koševa prije 21. godine. Istodobno, nitko u povijesti Mavericksa nema više triple-double učinaka s najmanje 20 koševa. Danas se ne raspravlja o tome hoće li dobiti All Star poziv i hoće li u United Centeru u Chicagu biti sudionik utakmice najvećih zvijezda lige, već je predmet analiza postalo gdje su mu granice i može li do MVP nagrade već ove sezone.

Oslabljena hrvatska reprezenta­cija, bez Marina Čilića, nije se uspjela nositi s Rusijom u prvom kolu završnog turnira novog formata Davisova kupa u Madridu. Istina, i Rusi su oslabljeni, jer su ostali bez prvog tenisača Danila Medvjedeva (otkazao zbog umora), ali njihova baza puno je šira, u ovom trenutku, osim Medvjedeva, imaju još dvojicu igrača iz Top 25: 17. Karena Hačanova i 23. Andreja Rubljova.

Gojo: Malo me ulovila trema

I upravo su njih dvojica u pojedinačn­im i u dvoboju parova donijeli maksimalnu pobjedu Rusiji sa 3:0. Za 71-godišnjeg ruskog izbornika Šamila Tarpiščeva, koji tu reprezenta­ciju s jednim petogodišn­jim prekidom vodi od 1974. godine, bila je to jubilarna 60. pobjeda.

U svom debiju za Hrvatsku (i to baš u velebnoj Caja Magici, praktično na otvaranju novog formata) 21-godišnji Borna Gojo, bivši sveučilišn­i prvak SAD-a (momčadski) protiv Rubljova je osvojio šest gemova, izgubio je sa 3:6, 3:6. - U prvom setu malo me lovila i trema, ali žao mi je što na početku drugog seta, kad se igra malo izjednačil­a, nisam bolje iskoristio neke svoje prilike. Servis mi nije bio na razini, želio sam igrati na sigurno, ali kod Rubljova to ne prolazi. No, izvući ću pouke iz ovog poraza i u srijedu protiv Španjolaca nastojati biti što bolji - kazao je Gojo koji uživa u najboljem plasmanu karijere, ali to je tek 279. mjesto.

Za Goju je, ipak, najvažnije da stalno napreduje, a iskustvo iz Davisova kupa svakako će mu dobro doći.

Puno izjednačen­iji meč gledali smo u srazu Borne Ćorića i Karena Hačanova. Naš je prvi reket čak i dobio prvi set, ali uslijedilo je potom nešto slabije razdoblje, puno neiskorišt­enih prilika u drugom setu i na kraju poraz sa 7:6 (4), 4:6, 4:6. Borna je u cijelom susretu imao tek jednu priliku za break, a u trećem je setu ostao i bez snage. Dijelom je to bila posljedica i viroze koja ga je napala nekoliko dana uoči početka turnira, zbog čega je s danom zakašnjenj­a i stigao u Madrid.

- Ne bih se izvlačio na neke stvari koje su se dogodile u posljednja tri tjedna. Očito je da se nisam dovoljno dobro pripremio za ovaj turnir - napomenuo je Ćorić kojemu je ovo bio prvi poraz u međusobnim dvobojima s Hačanovom. Prethodna dva dobio je naš tenisač.

Još igra teorija

I napokon u susretu parova od kojih smo možda i najviše očekivali Hačanov i Rubljov su sa 7:6 (3), 6:4 pobijedili Ivana Dodiga i Nikolu Mektića. Naš je dvojac poveo s 4:1 u prvom setu, činilo se da imaju formulu za pobjedu, ali ruska je kombinacij­a iz gema u gem igrala sve bolje. Kao da prije toga nisu igrali i u singlu. - Odlučivali su detalji to je tako u tenisu, posebno u parovima kazao je Dodig.

- Propustili smo priliku u prvom setu, a oni su u drugom setu predobro servirali - pridodao je Mektić.

Hrvatska još teoretski ostaje u igri za prolaz u četvrtfina­le, ali za to će nam u srijedu trebati pobjeda protiv domaćina Španjolske koju predvodi Rafael Nadal (a danas Španjolci igraju s Rusima). - Borna može pobijediti Rafu, dokazao je to i u njihovim prethodnim mečevima (2-2 u pobjedama - op. a.). Ja sam spreman kladiti se na Ćorića - kazao je Bornin donedavni trener Antonio Veić koji je reprezenta­tivnom stožeru priključen nakon otkaza Lovre Zovka, koji se pak na taj način solidarizi­rao s naprasno smijenjeni­m izbornikom Željkom Krajanom.

LUKA JE PROŠLE SEZONE BIO SJAJAN, NAJBOLJI NOVAK LIGE, A SAD JE STATISTIKU DODATNO POBOLJŠAO

 ??  ?? BORNA GOJO U 21 godini nekadašnji sveučilišn­i prvak SAD-a (momčadski) debitirao je za Hrvatsku protiv Rusije
BORNA GOJO U 21 godini nekadašnji sveučilišn­i prvak SAD-a (momčadski) debitirao je za Hrvatsku protiv Rusije
 ??  ??
 ??  ?? BORNA ĆORIĆ Očito je da se nisam dovoljno dobro pripremio za ovaj turnir
BORNA ĆORIĆ Očito je da se nisam dovoljno dobro pripremio za ovaj turnir

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia