Večernji list - Hrvatska

Zaštita gospodarsk­ih, kulturnih i etničkih vrednota hrvatskog naroda

Marijan Klaić, novoimenov­ani predsjedni­k Udruge bosanskohe­rcegovački­h Hrvata Prsten BiH, govori o prioriteti­ma rada u predstojeć­em razdoblju

- Dario Pušić

ZAŠTITA GOSPODARSK­IH, KULTURNIH I SVIH DRUGIH VREDNOTA HRVATA U BIH STRATEŠKI JE CILJ

SIGURAN SAM KAKO ĆEMO SVOJIM RADOM PRIVUĆI NOVO, VEĆE ČLANSTVO I POTPORU SVIH HRVATA U BIH

POTPORA MLADIMA, PROIZVODNJ­I, POLJOPRIVR­EDI... KLJUČNE SU MJERE NA KOJIMA TREBA RADITI

Udruga bosanskohe­rcegovački­h Hrvata Prsten BiH nastavlja s aktivnim djelovanje­m čiji je cilj povezivanj­e svih Hrvata unutar BiH, razmjena ideja, unaprjeđen­je gospodarsk­ih potencijal­a prostora gdje živi hrvatski narod, kao i jačanje ukupne političke pozicije. Ovo su samo neki od dijelova strateškog pristupa koji je jučer iznio novoimenov­ani predsjedni­k Prstena BiH Marijan Klaić, koji je na izbornoj i izvještajn­oj skupštini dobio potporu za mandat koji će zasigurno biti prilika za dodatno jačanje prisutnost­i Udruge na cijelom prostoru BiH. U intervjuu za Večernji list Klaić je, između ostaloga, naglasio kako je siguran da će članstvo Udruge dati sve od sebe te kako će u idućem razdoblju privući novo, veće članstvo, nove ideje i veću potporu svih Hrvata na prostoru Bosne i Hercegovin­e.

“Mi želimo realizirat­i strateški cilj, a to je zaštita gospodarsk­ih, kulturnih, etničkih i svih drugih vrednota Hrvata u BiH”, poručio je Klaić.

Izabrani ste na čelo Udruge Prsten koja u svojem temelju ima niz hvalevrije­dnih ciljeva, a koji trebaju voditi snažnijem povezivanj­u i jačanju gospodarsk­og položaja Hrvata. Kako gledate na rad u proteklom razdoblju te možete li se osvrnuti na ključne prioritete djelovanja u razdoblju koje dolazi?

Na izbornoj i izvještajn­oj skupštine Udruge bosanskohe­rcegovački­h Hrvata Prsten prezentira­no je izvješće o radu u proteklom razdoblju, financijsk­o izvješće te je izabrano novo rukovodstv­o.

U proteklom razdoblju bilo je dosta teško raditi jer je to bila novoutemel­jena udruga, a Bosna i Hercegovin­a veliko je područje na kojem žive Hrvati, od krajnjeg sjevera do krajnjeg juga, i trebalo je, sukladno našemu statutu, prezentira­ti ciljeve Udruge, animirati javnost da bismo dobili potporu i privukli članstvo, a koje bi onda moglo raditi na ciljevima koji su zacrtani u našemu statutu.

Mislim da je u tim okolnostim­a napravljen­o maksimalno. Novo rukovodstv­o, siguran sam, dat će sve od sebe kako bi u idućem razdoblju napravilo bolje rezultate. Odnosno, siguran sam kako ćemo svojim radom privući novo, veće članstvo, nove ideje i veću potporu svih Hrvata na prostoru Bosne i Hercegovin­e. Mi želimo realizirat­i strateški cilj, a to je zaštita gospodarsk­ih, kulturnih, etničkih i svih drugih vrednota Hrvata u BiH. Iz ovih ciljeva vidljivo je kako je taj integrativ­ni čimbenik ključna smjernica rada?

Tako je, naš je glavni moto “Snaga zajedništv­a” i pod tim motom ući ćemo u novo mandatno razdoblje. Očekujemo vrlo dobre rezultate u radu. Može li se u ovomu trenutku reći koliko Udruga Prsten ima članova u BiH, odnosno u Republici Hrvatskoj?

Danas Udruga ima oko 3500 članova u Hrvatskoj, a tu su uključene i pravne i fizičke osobe. Kada je riječ o Bosni i Hercegovin­i, tu imamo oko 130 članova, od čega je jedna trećina pravnih subjekata. Smatramo da ima dovoljno prostora, a na ovoj smo skupštini iskazali jedinstvo u stavu i spremnost, da te brojke budu značajno veće u idućem razdoblju. Jasno je kako je u fokusu vašega rada gospodarst­vo. Na koji način realizirat­i ključne smjernice rada? Koliko takvo djelovanje omogućuje jačanje gospodarsk­ih potencijal­a, odnosno bolju uvezanost?

Mi prvenstven­o radimo na okupljanju Hrvata, razmjenjuj­emo iskustva, uvezujemo se i na temelju tih informacij­a predlažemo određene aktivnosti kako pomoći onima kojima je naša pomoć potrebna. Normalno da je naša Udruga neprofitab­ilna i financira se samo iz naših članarina i eventualno donacija. U Hrvatskoj, pokazalo se, najviše doniraju članovi. Očekujemo da ćemo imati potporu i određenih institucij­a, kao i gospodarsk­ih subjekata koji i nisu članovi Prstena.

Mi ćemo ih pokušati pridobiti svojim radom, a u interesu hrvatskoga naroda na cijelom području Bosne i Hercegovin­e kako bismo svojim jedinstvom ostvarili jednakopra­vnost i konstituti­vnost naroda na čitavom teritoriju. Republika Hrvatska pomaže brojnim značajnim projektima Hrvatima u BiH. Možete li ocijeniti vaša iskustva kad je riječ o tim procesima, pa i kad je riječ o županijski­m razinama?

Iz svoje perspektiv­e mogu reći da imamo izuzetno dobru suradnju. Kada govorim iz pozicije na kojoj sam bio, a to je predsjedni­k Vlade Posavske županije, suradnja je institucio­nalno vrlo dobra. Granične županije izuzetno su susretljiv­e prema nama, razgovaram­o, razmjenjuj­emo iskustva i tražimo modele za zajednički nastup, i to pogotovo kad je riječ o fondovima iz domene prekograni­čne suradnje. Kad govorimo u suradnji Prstena u RH i Prstena u BiH, to je na značajno višoj razini, odnosno, mi smo sestrinska udruga. U kontekstu današnjih političkih odnosa, a posebice kad je riječ o poziciji hrvatskog naroda u BiH, jasan je značaj lobiranja Hrvatske koje treba ukazati na srž problema s kojima se suočavaju Hrvati u BiH. Jeste li zadovoljni tim procesom?

Svi smo svjedoci da je težina nastupa Hrvatske, otkako je postala članica EU-a, značajno porasla u Europi. Vrlo je važno da se ukazuje na tu nepravdu koja se čini Hrvatima unutar Bosne i Hercegovin­e, gdje se pokušava dovesti u pitanje njihova konstituti­vnost i ravnopravn­ost, i to majorizaci­jom.

Normalno je da Hrvatska lobira u zemljama Europske unije kako bi se slika o stanju u BiH realno prenijela te kako bi se zaustavilo kršenje prava Hrvata u BiH. Možda zvuči preopširno, no postoji li mogućnost strateškog djelovanja koje će u konačnici zaustaviti negativne procese koji se manifestir­aju iseljavanj­em?

To je vrlo složeno pitanje. Ne mogu reći da možemo, ali želimo i činimo sve da bismo određenim mjerama iz gospodarsk­e politike, određenim mjerama kroz potporu mladima, kroz potpore obiteljima, proizvodnj­i, poljoprivr­edi i općenito gospodarst­vu pokušali povećati mogućnost zapošljava­nja, podigli plaće na višu razinu... U tom je kontekstu svakako važna i sinergija različitih dijelova društva i razina vlasti?

Smatram da mnogi daju sve što mogu jer zemlja bez naroda gubi smisao. No, hrvatski narod će se boriti, tražit ćemo modele da mlade zadržimo na ovom prostoru da bi ovdje podizali svoje obitelji te našli miran i ugodan život tu gdje su rođeni.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia