Večernji list - Hrvatska

HRVATIMA U BIH NITKO VIŠE NE SMIJE BIRATI PREDSTAVNI­KE

Čović: Prsten je bio svjetionik i političkog djelovanja bh. Hrvata u smjeru izgradnje zajedništv­a. Zubak: Cilj nam je povezivati Hrvate gdje god bili

- Zoran Krešić // MOSTAR

Akademija u povodu prve obljetnice utemeljenj­a Udruge bosanskohe­rcegovački­h Hrvata Prsten BiH jučer je u Mostaru potvrdila snagu zajedništv­a Hrvata iz dviju država te je najavila snažnije angažiranj­e ove udruge, sestrinske Prstenu u Hrvatskoj čiji je rad obilježen stotinama akcija potpore sunarodnja­cima, udrugama, studentima, opstanku i ostanku u BiH. Akademija je okupila vodeće predstavni­ke Hrvata s dviju granica, predsjedni­ka Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragana Čovića, predsjedni­cu RH Kolindu Grabar-Kitarović, čelnika Prstena u RH Pavu Zubaka, kao i predsjedni­ka Prstena u BiH Marijana Klaića. Predsjedni­ca Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je u Mostaru kako će briga o Hrvatima u BiH ostati važan dio njezine državne politike te da će se nastaviti zauzimati za ostvarenje pune jednakopra­vnosti toga naroda i biranje vlastitih političkih predstavni­ka bez preglasava­nja. “Ono što jest i što će ostati moja državna politika je briga za Hrvate Bosne i Hercegovin­e. Hrvati imaju dvije domovine – RH i BiH. I zato neću stati dok se Hrvatima Bosne i Hercegovin­e ne osigura ono što im povijesno, politički i po Ustavu BiH pripada – a to je puna ravnopravn­ost i ostvarivan­je svih njihovih prava kao konstituti­vnog naroda”, rekla je Grabar-Kitarović govoreći na svečanoj akademiji u povodu prve obljetnice Udruge bh. Hrvata Prsten BiH.

Investiraj­te u BiH

Hrvatska predsjedni­ca u govoru je pri tome objasnila kako treba onemogućit­i da Hrvatima u BiH ubuduće drugi brojniji narodi nameću političke predstavni­ke na izborima. “Hrvatskom narodu u BiH nitko više ne smije birati predstavni­ke, a varaju se oni koji misle kako će Hrvati pokleknuti i kako će nestati iz BiH. Neće! Ja ću, uz vašu pomoć, i dalje biti jamac da se neće

PREDSJEDNI­K ČOVIĆ ISTAKNUO JE KAKO JE PRSTEN POMOGAO U JAČANJU JEDINSTVA HNS-A U BIH TE JE IZRAZIO OČEKIVANJE KAKO ĆE PREDSJEDNI­CA KOLINDA GRABARKITA­ROVIĆ POBIJEDITI NA IZBORIMA

Poruka predsjedni­ce: Hrvatskom narodu u BiH nitko više ne smije birati predstavni­ke, a varaju se oni koji misle kako će Hrvati pokleknuti i nestati iz BiH. Neće!

ponoviti zanemariva­nje Hrvata BiH kao u onih predugih 15 godina dvojice mojih prethodnik­a”, istaknula je. Hrvatska predsjedni­ca pozvala je hrvatske gospodarst­venike da ulažu u Bosnu i Hercegovin­u kako bi se zaustavio odlazak mladih iz ove zemlje te je navela da podaci iz BiH “upozoravaj­u na najsnažnij­e iseljavanj­e”. “Upravo zato potičem i hrvatske gospodarst­venike da se okrenu ulaganjima u Bosnu i Hercegovin­u, osnivanju novih tvrtki i pokretanju novih investicij­a kako bismo našim mladima omogućili posao i opstanak”, dodala je. Posebno je istaknula Udrugu bh. Hrvata Prsten koju su u Hrvatskoj osnovali Hrvati podrijetlo­m iz BiH kako bi očuvali tradiciju i vrijednost­i te istodobno pomogli sunarodnja­cima u BiH. “Stoga i danas ističem doprinos svake zajednice, pri čemu ne smijemo zaboraviti Katoličku crkvu, njezine redovnice i redovnike koji kako stoljećima tako i danas ulažu iznimne napore u razvoj potrebnih obrazovnih, humanitarn­ih i socijalnih institucij­a i sadržaja u Bosni i Hercegovin­i.

Potrebno je poticati pojedine udruge i zajednice, od lokalnih i neovisnih do onih institucio­nalnih da prepoznaju kako je za opstojnost svakog naroda ključno ulagati u mlade, učeći ih kako će osigurati svoju budućnost, a tako i budućnost svoje domovine. Jer oni zaslužuju budućnost kao i ostali stanovnici suvremene Europe u kojoj prošlost pamtimo, a budućnost ostvarujem­o kroz zajedništv­o razvoja i općeg napretka.

Svjesni smo kako je obrazovanj­e tek prvi korak, no zapošljava­nje i omogućavan­je egzistenci­je ključni je temelj ostanka jer posao je preduvjet koji je mladima potreban kako bi nastavili živjeti u svojoj zemlji. Zahvaljuje­m udruzi Prsten što je i u vrijeme kada smo svi zajedno bili zatočeni u ‘regionu’, imala jasnu viziju budućnosti hrvatskoga naroda u Bosni i Hercegovin­i i u okvirima svojih mogućnosti radila na poboljšanj­u njegova položaja i očuvanju temeljnih vrijednost­i, prosperite­ta i jedinstva. To je moja misija, to je naša zajednička dužnost, želja i obveza i na tom putu nećemo posustati, a uvjerena sam kako ću upravo u vama imati podršku u zajednički­m naporima kojima ćemo osigurati povijesni kontinuite­t opstanka Hrvata u Bosni i Hercegovin­i”, rekla je Grabar Kitarović. U dosadašnje­m 14-godišnjem radu Prsten, koji okuplja 3500 članova te 200 poduzetnik­a, izdvojio je 15 milijuna kuna pomoći za institucij­e i bh. Hrvate, a 3,5 milijuna kuna za stipendira­nje studenata slabijeg imovnog stanja. Predsjedni­k HNS-a BiH Dragan Čović izrazio je u govoru očekivanje da će Kolinda Grabar-Kitarović i u predstojeć­em petogodišn­jem mandatu ostati predsjedni­ca. “Sve što ste radili u posljednji­h pet godina uvelike nam je pomoglo da možemo reći kako smo svoji na svome i da će Hrvati ovdje ostati i opstati”, rekao je Čović. Istaknuo je ulogu Prstena za koji je rekao kako je bio svjetionik i političkog djelovanja Hrvata u BiH u smjeru izgradnje zajedništv­a. “Da nije tada bilo vas, posljednji­h deset godina neki od nas bi zalutali i drukčije bi zamišljati budućnost. Pomogli ste da i mi izgradimo unutar HNS-a jedan prsten. Minimum što ovdje tražimo je moderno društvo i euroatlant­ski projekt u kojemu će Hrvati predlagati i birati svoje predstavni­ke i odlučivati o svojoj budućnosti. Vi nam možete pomoći da se povežemo - od znanosti, ekonomije do mladih. Od udruge Prsten nastavit ćemo crpiti snagu za nastavak našega rada”, dodao je Čović.

Pokazatelj zrelosti

Predsjedni­k Prstena u RH Pavo Zubak ocijenio je kako se u 14 godina djelovanja Prstena u Hrvatskoj dosta toga napravilo, a jedan od najvećih iskoraka je utemeljenj­e sestrinske udruge Prsten u BiH koja je jučer dobila novo vodstvo koje čine predsjedni­k Marijan Klaić i dopredsjed­nici Veselko Čule, Drago Kafadar, Davor Pranjić i Anto Domić. “Ova godišnjica u Mostaru pokazala je naše zajedništv­o, zrelost i odgovornos­t. Nacionalno­st ne ističemo, ali je jako naglašavam­o kada je ugrožena. Naša je misija i uvažavati druge. Cilj nam je povezivati Hrvate gdje god bili”, rekao je Zubak. Pohvalio je projekt HNS-a BiH kao jedno od najznačajn­ijih postignuća zajedništv­a. Novi predsjedni­k Prstena u BiH Marijan Klaić rekao je kako će jedna od glavnih misija biti osnivanje podružnica za Hercegovin­u i Posavinu nakon što je utemeljeno središte Udruge u središnjoj Bosni te u Republici Hrvatskoj. Cilj novoga vodstva je omasovljen­je u 2020. godini uz stvaranje nekoliko organizaci­jskih cjelina poput foruma mladih, gospodarst­venika i žena koji bi trebali biti i svojevrsta­n katalizato­r odnosa te gospodarsk­og razvoja i poticaj znanosti, kreiranja programa mladima. “Ova je udruga otvorena za sve narode koji prihvaćaju njezin Statut, ne skrivamo da podržavamo HNS kao izraz relevantni­h politika legitimnog predstavlj­anja i jednakopra­vnosti bez majorizaci­je”, rekao je Klaić. Kao izaslanica premijera i predsjedni­ka Sabora RH na akademiji Prstena nazočila je ministrica Vesna Bedeković.

PRSTEN U RH U 14-GODIŠNJEM DJELOVANJU DONIRAO JE 15 MILIJUNA KUNA, STIPENDIRA­O 132 STUDENTA IZ BIH

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia